Tunnetun muotokuvamaalarin teos koristaa nyt Sakunkulman salia

0
Elisabeth Zachariassenia esittävä suurikokoinen muotokuva koristaa nyt Sakunkulman salia.

Päiväkeskus Sakunkulmassa on ihastusta ja keskustelua herättänyt tämän syksyn aikana salin seinälle ilmestynyt kookas muotokuvamaalaus.

Maalauksessa esiintyvä kaunis tummahiuksinen nainen on Berndt Zachariassenin puoliso Hilda Elisabeth, omaa sukuaan Lindberg. Berndt Zachariassen oli puolestaan Uuteenkaupunkiin vuonna 1864 Tanskasta muuttaneen Jens Zachariassenin pojanpoika. Jens Zachariassen asui nykyisessä Sakunkulmassa perheineen ja perusti pihasiipeen menestyneen urkutehtaan. Myöhemmin hänen liiketoimintaansa laajeni sekä laivanvarustukseen että puutavaranjalostukseen.

Berndt ja Elisabeth Zachariassen eivät koskaan asuneet Uudessakupungissa, mutta heillä oli kesähuvila Hiulla, missä perhe vietti lähes kaikki kesät. Monilla alueen asukkailla tai mökkiläisillä on paljon muistoja perheestä, jolle esimerkiksi purjehdus oli erittäin tärkeä osa kesänviettoa..

Muotokuvan maalannut Frans Wilhelm (Wilho) Sjöström oli suomalainen taiteilija ja professori. Vuonna 1873 syntynyt Sjöström oli aikanaan Suomen tunnetuimpia taidemaalareita ja taide-elämän vaikuttajia.

Realistisella tyylillä maalannut Wilho Sjöström suosi maisema- ja henkilökuvausta. Viime vuosinaan Sjöström maalasi muotokuvia liikemiehistä, taiteilijoista, tiedemiehistä ja poliitikoista, muun muassa Carl Gustaf Emil Mannerheimista. Elisabeth Zachariassenin muotokuva on yksi taiteilijan viimeisistä töistä, sillä teos on signeerattu vuodelle 1943 ja Wilho Sjöstöm kuoli vuonna 1944.

Berndt ja Elisabeth Zachariassen ovat haudatut Zachariassenien sukuhautaan Uudenkaupungin hautausmaalle.