Turun esittämä seutuhallinto ei edistä tarvittavaa yhteistyötä

0

Turun, Turun seudun ja maakuntamme menestyminen edellyttää hyvää yhteistyötä kaikkien kuntien kesken. Tästä keskeisessä vastuussa on alueen veturikunta Turku.

Valitettava tosiasia on, että yhteistyö ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Se myönnetään myös Turun johdossa. Se on hyvä asia. Tilanteen parantamiseksi on päätetty perustaa seutuyhtymä. Miksi? Onko tämä paras mahdollinen ratkaisu.

Minulle syyt ovat mystisiä, mutta taustalla on ainakin Turun hallinnon uudistus, johon eivät kaikki johtajat mahtuneet. Perustettiin seutujohtajan virka ja päätettiin esittää naapureille uuden hallintohimmelin perustamista. Jos naapurit siihen suostuvat se toteutuu ja merkitsee uusia hallintokuja 2 euroa asukasta kohti. Turun osalta se merkitsee noin 400 000 euron uutta kuluerää joka vuosi.

Mielestäni uusien hallintotasojen perustaminen ei ole oikea tapa edistää luottamuksellista yhteistyötä. Pahimmillaan sillä on päinvastainen vaikutus. Ihmisenä ja yrittäjänä en missään tapauksessa ulkoistaisi elämän ja asioiden hoidon kannalta tärkeiden ihmisten välistä kanssakäymistä. Saati, että valitsisin niiden joukosta parempiosaisia edustavan eliittikerhon.

Lähtökohtani on, että luottamuksellisen yhteistyön edistäminen on toiminnasta vastuussa olevan johdon tärkein tehtävä. Sen siirtäminen muille vähentää uskottavuutta aitoon haluun edistää luottamuksellista yhteistyötä.

Jarmo Laivoranta

Turun keskustan

valtuustoryhmän pj.