Ukikyydit alkavat ensi viikolla–Kyydin voi tilata Matkahuollon sovelluksella tai puhelimitse

0
Matkahuollosta Johanna Taskinen esitteli sovellusta, jolla Ukikyyti-auton voi tilata. Autot tunnistaa sinisestä väristä ja Ukikyyti-kyltistä.

Ukikyyti-kutsuliikenne alkaa Uudessakaupungissa ensi viikon keskiviikkona 8.12. Ukikyydit-liikenteen tuottaa Uudenkaupungin kaupunki, joka on kilpailuttanut liikennöinnin. Liikennöinnin aloittaa LS-Liikennelinjat Oy kahdella kuusipaikkaisella minibussilla. Ukikyyti poimii samaan suuntaan ja aikaan kulkevat matkustajat samaan kyytiin. Matkan voi tilata etukäteen joko Matkahuollon Reitit ja Liput –sovelluksella tai puhelimitse.

Matkahuollon edustajat esittelivät sovelluksen käyttöä kaupungin virkamiehille ja kutsuliikenteen kuljettajille maanantaina. Sovelluksesta voi tilata matkan joko lähtöajan mukaan tai sen mukaan, milloin pitää olla perillä. Ukikyyti noutaa matkustajan kotiovelta tai läheiseltä virtuaaliselta pysäkiltä, jonka sijainti selviää sovelluksesta tai ilmoitetaan soittaessasi. Auton saapumista perille voi seurata reaaliaikaisesti sovelluksesta.

Kutsuliikenne palvelee kaikenikäisiä matkustajia.

– Kutsuliikenne palvelee hyvin esimerkiksi vanhempaa väkeä. Heille järjestetään koulutustilaisuus sovelluksen käyttöön. Kyydin voi tilata myös puhelimitse tai sitten matkan voi tilata toinen henkilö omalla kännykällään. Tällöin lisätietoihin merkitään matkustajan nimi, Johanna Taskinen Matkahuollosta opastaa.

Nuoret voivat tilata kyydin esimerkiksi urheiluharrastuksiin.

Ukikyyti-kutsuliikennettä ajetaan arkisin kello 7–21 ja lauantaisin kello 10–14. Pikkujouluperjantaina 10.12. ja 17.12. kyyti on tilattavissa kello 23:een asti. Kutsuliikenteen taksa on 2 euroa per matka. Jos samassa tilauksessa lähtee useampi henkilö, ensimmäisen taksa on kaksi euroa ja muiden matkustajien euron henkilöltä.

Kyytiin pääsee myös rollaattorin, lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa.

Vastaavaa kutsuliikennettä järjestetään Porvoossa maaseudulla ja siitä on saatu hyvää käyttäjäpalautetta. Uusikaupunki on ensimmäinen kaupunki, jossa Matkahuollon Reitit ja Liput -sovellusta ja kutsukyytijärjestelmää testataan taajamassa. Uudessakaupungissa kokeilu alkaa 8.12. ja päättyy toukokuun lopussa. Kaupunki on tehnyt liikennöinnistä puolen vuoden sopimuksen sekä option liikenteen jatkamisesta, mikäli käyttäjiä on riittävästi.

Liikennöintialueena on alkuvaiheessa keskusta-alue, eli auto kulkee noin viiden kilometrin säteellä torista. Palvelualuetta voidaan myöhemmin muuttaa tarpeen mukaan.

Ukikyytiä voi käyttää myös matkaketjun rakentamisessa, sillä samalla sovelluksella voi tilata esimerkiksi Ukikyydin kotoa linja-autoasemalle, bussimatkan Turkuun ja Turussa jatkoyhteyden Föli-liikenteen bussilla.

Uudenkaupungin kaupunki on saanut kokeilua varten Varsinais-Suomen Ely-keskukselta tukea 50 000 euroa. Kaupunki tiedottaa Ukikyydeistä tarkemmin lehdissä, somessa ja kaupungin verkkosivuilla loppuviikosta.