Katujen kertomaa: Uudenkaupungin joulukatu 60 vuotta

0
Vuonna 1961 Liljalaakson- ja Sepänkadun välinen Alinenkatu sai jouluvalaistuksen.

Uusikaupunkilaiset kauppaliikkeet ovat jo 1800-luvun lopulta lähtien avanneet vuosittain joulun alussa omat “joulunäyttelynsä”. Liikkeen sisälle järjestettiin joululahjoiksi tai -koristeiksi sopivia tuotteita esille, samalla myös näyteikkunoiden jouluisiin somistuksiin panostettiin.

1950-luvulta alkaen joulunäyttelyn avaukseen liittyivät myös jouluvalot. Erityisesti kaksi suurta osuuskauppaa, Vakka-Suomen Osuusliike (Vaso) sekä Kauppakunta Kalanti aloittivat sähköisen jouluvalaistuksen Alisenkadun liikkeidensä edustalla 1950-luvun alussa.

Alisenkadun ja Liljalaaksonkadun kulmauksessa (Alinenkatu 19) sijainnut Vaso ja Alisen- ja Koulukadun kulmassa (Alinenkatu 32) sijainnut Kauppakunta koristelivat liikkeidensä edustat havukranssein ja erilaisin sähkölyhdyin ja -valoin omiin jouluajan avajaisiinsa, jotka olivat monena vuonna itsenäisyyspäivän tienoilla. Avajaistilaisuuksissa vieraili usein myös joulupukki.

Joulukuun alussa 1953 Uudenkaupungin Sanomat kirjoitti Vason joulunäyttelyn avajaisissa olleen tuhatmääräisen yleisöjoukon katsomassa, kun kaupan mainosvalot syttyivät ja joulupukki ilmestyi autollaan torvimusiikin tahdissa heittämään makeisia.

Jouluksi 1961, eli 60 vuotta sitten, Alinenkatu sai yhden korttelin matkalle kadun yli menevät jouluvalot, kun Liljalaaksonkadun ja Sepänkadun välille asennettiin valot. Kadun varren yritykset: Esko-Holvi, K. Helminen, Herkku-Vakka, Kalervo Kallio, Järven kultasepänliike, Pukimo Leivo & Majurin, Uudenkaupungin Säästöpankki, Valo-Foto, Vaso ja Westergren & Lindén mainostivat tämän valaistun korttelin kauppaliikkeitä teemalla ”Joulun ostoskeskus”.

Samana sunnuntaina syttyivät ensin Kauppakunnan jouluvalot torin etelälaidalla ja puolen tunnin kuluttua syttyivät Uudenkaupungin ensimmäiset kadun päälle sijoitetut jouluvalot. Yleisöä Alisellekadulle kertyi lehtiuutisen mukaan niin runsaasti, että autolla liikennöinti oli mahdotonta.

Kauppakunnan tapahtumaan joulupukki ja Panda-suklaatehtaan Panda-mainoshahmo saapuivat paikalle torikauppiaana tunnetun Antolan papan vetämillä nelipyöräisillä hevoskärryillä. Makeisten jaon jälkeen oli Kalarannasta ammuttu ilotulitusraketteja.

Tämän jälkeen alkoi uuden joulukadun avaustilaisuus, jonne pukki saapui taas avo-Fordilla. Mukana tilaisuudessa oli myös Laulu-Veikkojen kuoro. Korttelin matkalle sytytetyissä jouluvaloissa oli noin 800 sähkölamppua.

Jouluna 1965 joulukadun valaistus laajeni seuraavaankin kortteliin. Nyt mukaan tulivat myös Sepänkadun ja Koulukadun välillä toimineet yrittäjät kustantamalla lamput omalle korttelivälilleen. Nyt tapahtumaa kutsuttiin jo Uudenkaupungin joulukaduksi ja sen avaukseksi.

Uuden joulukadun avasi kaupunginjohtaja Olavi Salaterä . Vihdoin oli Uusikaupunki saanut ”perinteellisen jouluvalaistuksen kuten muutkin kaupungit”, kirjoitti paikallislehti. Tämänkin jälkeen sekä Vaso että Kauppakunta järjestivät myös omia joulutilaisuuksiaan joulupukkeineen, tonttuineen ja poroineen.

Vuosien kuluessa joulupukit ovat tulleet paikalle joko erilaisilla autoilla, poron tai hevosen kyydissä tai jopa helikopterilla. Joulupukit kiersivät myös molempien osuuskauppojen sivuliikkeissä, usein niiden katoilla, heittämässä yleisölle makeisia.

1970-luvun alussa öljykriisin ja energiapulan aikana pohdittiin, voidaanko sähköä kuluttaa jouluvaloihin. Valot kuitenkin päätettiin sytyttää myös jouluna 1973.

Lehden katugallupissa valojen palaminen herätti myös kriittisiä mielipiteitä. Tuolloin sähkövaloja oli noin 1200 kpl Liljalaaksonkadun ja Koulukadun välisellä alueella ja niiden arvioitiin kuluttavan yhteensä 5500 kWh. 1980-luvun kuluessa valaistusta laajennettiin myös Rauhankadun ja Pohjoistullikadun väliin.

1990-luvulla Alisenkadun jouluvalot muuttuivat värillisiksi. Kadun yli vedetyissä lamppurivistöissä oli mm. joulukuusia, -kelloja ja tähtiä.

2000-luvun kuluessa valoja vaihdettiin jälleen kirkkaiksi kuvioiksi, myös lyhtypylväät saivat lumihiutalekoristeet. Joulukadun nykyiset koristeet asennettiin kaupungin juhlavuonna 2017.

Viimeisten vuosikymmenten aikana joulukadun avaus on myös siirtynyt joulukuun alusta marraskuun loppuun. Myös torin joulukuusen valot sytytetään samassa yhteydessä joulukadun valojen kanssa. Vielä 1980-luvun loppuun saakka joulukuusen valot sytytettiin aattona joulurauhan julistuksen yhteydessä.

Mari Jalava

Katujen kertomaa

Tämä juttusarja esittelee uusikaupunkilaisia katuja ja niiden kertomaa. Millainen on uusikaupunkilaisten katujen historia, mistä kadut ovat saaneet nimensä, mitä kaduilla on tehty, kuka asunut tai mitä niiden varrella on tapahtunut? Juttusarjassa esitellään yksittäisiä katuja, kokonaisia kaupunginosia tai pelkästään joitakin tapahtumia tai henkilöitä niillä. Alinenkatu on ollut Uudenkaupungin joulukatu vuosikymmeniä.