A-sairaalassa jatkuu vielä remontti – Vanha terveyskeskus toimii väistötilana

0
Sisääntuloaula ja avosairaanhoidon tilat ovat valmiit. Niissä ei enää tehdä remonttia.

A-sairaalan remontti vaatii vielä yhden rutistuksen. Sisääntulokerroksen alaslaskettuja kattoja avattaessa rakennuksen paloturvallisuudessa paljastui puutteita. Palohormin korjaaminen vaatii muutostöitä viidessä kerroksessa. Samalla kun palokatkot rakennetaan kerrosten välisiin välipohjiin, korjataan myös viemärit kerroksissa.

Ilmanvaihtoputket, sähköjohdot ja muut lvi-ratkaisut kulkevat kerrosten lävitse ja niitä ei ollut eristetty.

– Mikäli tulipalo syttyisi, pääsisi se leviämään juuri näitä reikiä pitkin, selittää kaupunginarkkitehti Leena Arvela- Hellén ja korostaa, että tämä remontti on ehdottomasti pakko tehdä. Onneksi tämä havaittiin ennen kuin oli liian myöhäistä.

Rakennuksesta on tyhjennettävä viisi kerrosta remontin tieltä. Terapiapalvelut siirtyvän talon sisällä pysyvästi kellarikerrokseen apuvälinelainaamon naapuriin. Mielenterveys- ja päihdepalvelut muuttaa vielä tämän vuoden puolella vanhan terveyskeskuksen tiloihin. Väistötiloihin joutuvat siirtymään myös neuvolat ja perhekeskus, työterveys ja Tyksin psykiatria.

– Käytämme väistötiloina niitä vanhan terveyskeskuksen tiloja, joissa ei ole ollut niin vaikeaa sisäilmaongelmaa, avosairaanhoidon ylihoitaja Jaana Rantala kertoo.

Lisäksi kaupunki joutuu vuokraamaan jostain lisää väistötiloja. Arvela-Hellén sanoo, että ratkaisua etsitään nykyisistä kiinteistöistä, sillä parakkien vuokraamisesta tulisi turhan kallista. Väistötiloja tarvitaan tammikuusta ensi syksyyn, sillä viemäri- ja palokatkoremontin on arvioitu valmistuvan heinäkuussa 2022.

Muutto ei koske avosairaanhoitoa, diabetes-, astma- ja muistihoitajien vastaanottoja eikä terapiapalveluita. A-sairaalan sisääntulokerros ja kellarikerros ovat jo valmiit, eikä tuleva remontti estä niissä toimintaa. Väliaikaistilanne ei koske myöskään suun terveydenhuoltoa eikä kuntoutusyksikkö Kuunaria, jotka toimivat vihreässä talossa.

Rantala myöntää, että muutto uuvuttaa työntekijöitä, kun takana on raskas koronakausi ja jo yksi muutto.

– Olemme käyneet asioita läpi työntekijöiden kanssa. Jos joku kokee, ettei voi tehdä töitä vanhan terveyskeskuksen tiloissa sisäilmaongelman vuoksi, hän sijoittuu johonkin toiseen väistötilaan.

Vaihtoehdot vähissä – Remonttia ja toimintaa samaan aikaan

A-sairaalan remontti terveyskeskukseksi on edennyt vähän odotettua hitaammin. Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén sanoo, että siihen on monta syytä. Remontin edetessä on tullut eteen lisätöitä kuten esimerkiksi viemäri- ja palokatkojen tekeminen. Lisäksi tiloissa on jo otettu huomioon tulevan sote-keskuksen tarpeet.

Kaupunki vuokrasi aluksi tiloja A-sairaalasta terveyskeskuksen käyttöön ennen kuin valtuusto päätti kiinteistön ostosta maaliskuussa 2019. Vaihtoehtona olisi ollut vanhan terveyskeskuksen peruskorjaus, mutta sen kustannusarvio nousi yli 10 miljoonaan euroon. A-sairaalan ja 4,3 hehtaarin maa-alueen kaupunki sai ostettua Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä 1,5 miljoonan euron kauppahinnalla.

Arvela-Hellén arvioi, että tähän mennessä remonttiin on mennyt alle viisi miljoonaa euroa, eli kustannukset alittavat yhä vanhan terveyskeskuksen peruskorjauksen kustannusarvion.

Rakennuksessa on ollut toimintaa koko korjauksen ajan. Esimerkiksi terapiapalvelut ja mielenterveys- ja päihdepalvelut muuttivat A-sairaalaan jo ennen kuin kaupunki osti talon.

– Mutta sellainen huhu, että talossa olisi rakennettu ja purettu ja taas rakennettu ei pidä paikkansa. En tiedä, mistä moiset puheet ovat saaneet alkunsa, Arvela-Hellén harmittelee.

Vielä joudutaan yksi rutistus tekemään. Kerrokset 1– 5 joudutaan tyhjentämään. Urakkatarjouspyynnöt ovat lähteneet palokatkojen ja viemäreiden uusimiseksi. Lisäksi pyydetään tarjousta muun muassa ilmastoinnin rakentamisesta.

Kun A-sairaala, siis nykyinen terveyskeskus, valmistuu viemäriremontista, terapiapalvelut muuttavat kellarikerrokseen, neuvolat ja perhekeskus sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen eli sisääntulokerroksen yläpuolelle. Tyksin psykiatria palaa kakkoskerrokseen. Kolmanteen kerrokseen sijoittuu työterveys, neljänteen vanhustyö. Mielenterveys- ja päihdepalvelut palaavat viidenteen kerrokseen.

Avoterveydenhuollon ylihoitaja Jaana Rantala kertoo, että samalla tehdään myös toiminnallisia uudistuksia. Talossa otetaan käyttöön uusia teknisiä laitteita, kuten digitaalinen ilmoittautuminen sisääntuloaulassa. Sisääntulokerrokseen tulee myös automaatti, josta esimerkiksi diabeetikot voivat noutaa tarvitsemiaan verensokerinmittausvälineitä.

– Se helpottaa, kun ei tarvitse mennä hoitajan luo tiettyyn aikaan, vaan välineet voi noutaa, kun itselle sopii, Rantala toteaa.

 

Mäelle tulee Mörnenkatu ja Kasarminlahdentie

Mörnenmäellä tehdään parhaillaan uusia liikennejärjestelyjä. Uuden terveyskeskuksen päähän rakennetaan noin sata uutta autopaikkaa. Pysäköintialueen louhintatyöt ovat jo menossa.

Sen lisäksi alueelle on kaavoitettu uudet tieratkaisut. Kaupungintalolle kuljetaan jatkossa Mörnenkatua. Terveyskeskuksen ja vihreän talon pysäköintialueelle taas ajetaan uutta Kasarminlahdentietä. Golfravintolalle, poliiseille sekä vihreän talon inva-pysäköintipaikoille kuljetaan jatkossa ainoastaan Lokalahdentieltä Poliisikujaa ja Golfintietä pitkin.

Mörnenkadun varteen on tarkoitus rakentaa myös kolmas pysäköintialue. Terveyskeskuksen invapaikat sijoittuvat lähelle pääsisäänkäyntiä.