Vegaani – piilolihansyöjä?

0

Pikkujoulujen aika. Ravintoloissa liedet kuumina ja yhdistyksissä turbovaihde. Kuulun Teen Ystävien yhdistykseen, jonka pikkujoulut ovat supersuosittuja. Mutta kerran sihteerimme hiiltyi dieettitoivomuksista.

50 ilmoittautuneesta 23 oli erikoistoivomuksia! Laktoositon, gluteeniton, kasvisvaihtoehto, ei kalaa, ei valkosipulia, ei sipulia, ei paprikaa, ei omenaa jne. Jokainen oletti saavansa oman ruokalajin. Yksi jäsen eli ilmeisesti ilmalla ja vedellä, koska mikään ei sopinut. – Tämä ei voi olla totta, sihteeri pähkäili.

Tulimme siihen tulokseen, että ihmiset merkkaavat dieettivaihtoehtoihin inhokkinsa, siis ruoka-aineet, joista eivät tykkää. He eivät kuole, vaikka suuhun sattuisikin sipulia, mutta on oikeasti niitä, jotka joutuvat chilistä sairaalaan.

Teimme rohkean päätöksen. Vain laktoositon, gluteiiniton ja kasvisvaihtoehto hyväksytään, muut esittäköön lääkärintodistuksen tai muun propuskan tietyn ruoka-aineen täydellisestä sopimattomuudesta.

Tuli nurinaa, muutama jäi mielenosoituksellisesti pois, mutta käytäntö jäi pysyväksi. Suuren ihmisjoukon syöttäminen paljastaa mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten, että moni kasvissyöjä onkin piilolihansyöjä.

Meillä oli kerran tarjolla houkuttava liharuoka, pulleroita possunpyöryköitä tomaattisalsakastikkeessa ja korianteria päällä. Kasvisruokailijat oli tarkkaan laskettu ja tilattu heille oma porkkanariisipaistos. Kuinka ollakaan se liharuoka loppui kesken!

Kamala parku ja valitus, ettei oltu muka tilattu tarpeeksi ruokaa. Ei olisi ollut mitään hätää, jos kasvissyöjät olisivat syöneet porkkanansa eivätkä mättäneet possua. – Se näytti kovin herkulliselta, sanoi yksi vegaani selitykseksi. Ymmärsi hävetä.

Ruoka-aineallergiat ovat lisääntyneet ja hyvä, että ne otetaan huomioon. Mutta ei pidä sotkea allergiaa mieltymyksiin. Jos vatsa (tai sinä itse) ei tykkää paprikoista, niin siirrelkää ne vähin äänin syrjään, samoin sipuli tai mikä tahansa. Älkääkä, ystävät hyvät, tehkö siitä numeroa. Pikkujouluilo katoaa, jos joutuu kuuntelemaan mistä aineksista kenenkin vatsa räjähtää,

Olemme siirtymässä yhä enemmän kasvisruokiin, mutta kuuluisat, valkoiset lihansyöjäheterot protestoivat haluten makkaroita, häränniskaa ja kunnon ähkyä. Mutta he voisivat yllättyä iloisesti ruokaisista kasvisruuista, jos eivät tiedä mitä syövät.

Esimerkiksi intialaistyyppisiä kasvispatoja on vaikea erottaa lihapadoista, ne ovat maittavia ja täyttäviä. Ihmettelen miksi kasvisruuan pitäisi maistua lihalta, esimerkiksi kasviskinkku on selvää teeskentelyä. Mutta se sopisi oikein hyvin tarjoiltavaksi sokkona pikkujoulujuhlassa – tulisi puheenaihe allergioiden tilalle.

Hyviä pikkujouluja!

Pirkko Arstila

toimittaja,

freelancer