Vehmaa otti selvän kannan lihatarjoilun puolesta

0
Vakka-Suomen kunnissa tarjoillaan näillä näkymin niin lihaa, kalaa ja kasviksia jatkossakin.

Vehmaan kunnanhallituksen kannanoton mukaan Vehmaan kunta pyrkii käyttämään tarjoiluissaan vain vastuullisesti tuotettua kotimaista lähiruokaa.

– Jatkossakin Vehmaan kunnan tarjoiluissa käytetään monipuolisesti niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Tärkeintä on käyttää Suomessa tuotettuja tuotteita sekä lähiruokaa, aina kun se vain on mahdollista, selvittää kunnanjohtaja Ari Koskinen.

Koskinen muistuttaa, että valittu linjaus on myös kunnan strategian ”Puusta koulu – maasta ruoka” mukainen.

– Suomalaisen ruuan sekä liha- kala-, että kasviperäiset vaihtoehdot ovat hyviä, puhtaita ja maailman mittapuussa vastuullisesti ja eettisesti tuotettuja. Suomalaisessa lihatuotannossa ei esimerkiksi käytetä lääkevalmisteita kuin tarpeeseen. Suomessa tuotantoeläinten hyvinvointiin panostetaan, todetaan Vehmaan kunnanhallituksen kannanotossa.

Keskustelu kuntien ja kaupunkien omien tilaisuuksien ruokatarjoiluista nousi julkisuuteen marraskuun alussa, kun Helsingin kaupunki ilmoitti että ensi vuoden alusta kaupungin omissa tilaisuuksissa tarjoillaan sesongin mukaista kasvisruokaa ja/ tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita (vähintään kahvi, tee, banaani) sekä kahvimaitona kauramaitoa. Tilaisuuksissa ei tarjoilla lihatuotteita. Päätöksellä pyritään vähentämään ruoan ilmastovaikutuksia ja pienentämään kaupungin käyttämien luonnonvarojen määrää.

Vehmaan naapurikunnassa Taivassalossa ei ole käyty vastaavaa keskustelua kunnan tarjoilujen sisällöstä.

– Meillä tarjotaan jatkossakin monipuolisesti tuotteita. Kunta otti heinäkuun 2021 alusta palvelukeskus Poijun ruoantuotannon omaksi toiminnaksi Arkealta. Näin pystymme aiempaa paremmin käyttämään kotimaisia ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita, korostaa Taivassalon kunnanjohtaja Vesa Rantala.

Kustavissakaan ei ole tehty linjausta suuntaan tai toiseen, eikä kunnan tarjoiluista ole keskusteltu kunnanhallituksessa.

– Todennäköisesti se nousee keskusteluun jatkossa, arvelee kunnanjohtaja Veijo Katara.

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio kertoo että Uudessakaupungissa on suosittu lähiruokaa ja kotimaisuutta mahdollisuuksien mukaan.

– Kasvisruoan osuus on viimeisinä vuosina ollut tasaisessa kasvussa ja esim. yläkouluillamme tarjotaan kasvisvaihtoehto ilman erillistä tilausta. Kestävä kehitys saanee jatkossa entistä enemmän huomiota kaupungin toiminnassa, arvelee Vainio.

Laitilassa asiaa liipaten Keskustan valtuustoryhmä teki viime valtuuston kokouksessa aloitteen, että Laitilassa tarjottaisiin niin ikää monipuolisesti kotimaista ruokaa jatkossakin.

– Kokoustarjoilumme siltävät monipuolisesti kasvis-, liha- ja maitotuotteita, joskus kalaakin, ja pyrimme huomioimaan erityisruokavaliot tarpeen mukaan, toteaa Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus.