Viikaisten koulu ja lukio pelastusharjoituskäytössä seuraavat viikot

0
Maanantaina Viikaisilla järjestettiin ensimmäinen useiden pelastusviranomaisten harjoitusten sarjasta. Tänään testattiin, toimiiko harjoituksessa annettu tehtävä vai onko sitä tarvetta muuttaa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos ottaa Viikaisten koulun ja Uudenkaupungin lukion rakennukset harjoituskäyttöön. Maanantaina tiloissa aloitettiin savusukellus- ja etsintäharjoitukset. Harjoitukset kestävät tammikuuhun saakka, kunnes rakennuksia aletaan purkaa.

– Harjoitustoiminta tarkoittaa sitä, että alueella soitetaan palosireenejä, keskusradiosta tulee palosta kertovia kuulutuksia ja rakennuksen ikkunoista tulee savua. Paikalla on myös päivittäistä palokaluston liikennettä, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Olli Suominen kertoo.

Harjoitusaika on arkisin ja viikonloppuisin kello 9–16. Tänä aikana alueella tapahtuvasta toiminnasta ei kannata soittaa hälytysnumeroon. Suominen kuitenkin korostaa, että jos koulukiinteistössä tapahtuu jotakin ylimääräistä ilta-aikaan tai öisin, on syytä soittaa hälytysnumeroon, koska silloin ei ole kyse harjoituksesta.

– Kiinteistössä järjestetään kolmenlaisia harjoituksia. Harjoitus on tarkoitettu kaikille Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen yksiköille. Täällä käyvät siis vuorotellen kaikkien yhdeksän palolaitoksen neljässä vuorossa työskentelevä vakituinen väki ja kolmen päiväaseman väki. Harjoituksia järjestetään useita kymmeniä, Suominen lisää.

Ensimmäisenä on kyseessä pimeä kylmäsavuharjoitus eli hälytykseen lähtevät pelastajat eivät etukäteen tiedä, mikä heitä odottaa. Kylmäsavu tarkoittaa sitä, että tiloihin tuodaan laitteilla savua, mutta oikeata tulta ei ole. Pelastajat odottavat harjoitushälytystä Uudenkaupungin paloasemalla ja lähtevät sieltä harjoitukseen samalla tavoin kuin oikealle tehtävälle.

– Palomiehille kuuluu useita pakollisia harjoituksia vuosittain. Täällä onneksi on se tilanne, että saamme harjoitella enemmän kuin mikä se minimivaatimus on. Palomiehet harjoittelevat esimerkiksi kylmä- ja kuumasavutehtäviä, kemikaalionnettomuuksia ja savusukellusta, Suominen listaa.

Pelastuslaitoksen väellä on koulujen rehtorien sekä kaupungin kiinteistöpäällikön lupa toimintaan. Suomisen mukaan pelastuslaitos oli itse aloitteellinen hankkiessaan harjoituslupaa kiinteistöön.

– Saamme rikkoa sisätiloja tarvittaessa, mutta yritämme tietenkin välttää ylimääräistä tuhoa. Rakennuksen ulkokuorta ei saa muuttaa harjoituksen aikana, Suominen sanoo.

Uudenkaupungin paloaseman asemamestari Jarkko Aaltonen lisää, että heille on harvoin tarjolla näin suuria harjoitustiloja.