Wintterille tuulta purjeisiin

0

Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi vihdoin perjantaina ratkaisunsa sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteriä koskeviin valituslupahakemuksiin.

KHO:n päätös oli juuri se, mitä useat asiantuntijat olivat ennakoineetkin. KHO ei ottanut muutospyyntöjä käsittelyyn, koska lain mukaiset kriteerit eivät täyttyneet. Koska monelle taholle asia oli jo etukäteen selvä, KHO:n ratkaisun odottaminen on tuntunut piinalliselta. Se on jarruttanut hanketta, joka monen mielestä oli jo selvää pässinlihaa. Valtuusto on tehnyt päätökset yksimielisesti, Turun hallinto-oikeus kumosi valitukset ja hallinto-oikeuden perusteluiden rivien välistä saattoi lukea, ettei perusteita valitusprosessin jatkamiseen ole.

Koska purkutyöt Viikaistenmäellä oli tarkoitus aloittaa jo tänä syksynä, kaupunki toivoi, että KHO olisi käsitellyt lupahakemukset mahdollisimman nopeasti. KHO käsitteli asian kuitenkin normaalilla aikataululla. Nyt kaupungin on käytävä vielä sopimustilanne SRV:n kanssa läpi. Rakentamisen kustannukset ovat yleisesti nousseet, toivottavasti tilanne ei tähän hankkeeseen juuri vaikuta. Lähiviikkoina selviää, milloin ja miten rakentaminen voidaan aloittaa.

Wintteri on herättänyt kaupungissa paljon keskustelua, kuten kuuluukin. Kun puhutaan näinkin isosta hankkeesta, on päivänselvää, että ihmiset miettivät, miten kaupunki selviytyy taloudellisesti kaikista hankkeistaan. Kun kaupungin pitäisikin rahoittaa vain Wintteri, mutta kun samanaikaisesti kaupungin on pitänyt polkaista pystyyn uusi terveyskeskus, lisäksi vanhat kiinteistöt, kuten Kalannin koulut, kirjastotalo ja Merituulikoti vaativat saneerauksia. Toisaalta valtuusto päätyi sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamiseen juuri siksi, että se oli vaihtoehdoista kokonaistaloudellisesti edullisin.

Sihysta ei tule vain koulukeskus, vaan monitoimijatalo, jossa on valtakunnallisestikin poikkeuksellisen monipuolisesti toimintaa. Wintteri vahvistaa myönteistä mielikuvaa Uudestakaupungista, joka nyt tunnetaan lähinnä puutaloistaan ja merellisenä matkailukaupunkina. Kuten urheilussa, fanit seuraavat mielellään voittajaa. Katsomo tyhjenee, jos voittoja ei tule. Myös kaupungin vetovoima perustuu myönteiseen kehitykseen.

Teija Uitto