Abstraktia taidetta Runonkulmassa

0
Sari Salorannan taulu oikealla on nimeltään Maalaamisen ilosta. Vieressä ovat Riitta Myllymäen Luolassa- ja Mikromuovi-teokset.

Runonkulman Gallerian seinät täyttyivät abstraktista taiteesta. Mervi Levanen ripusti seinille yhteensä 22 työtä viideltä haun kautta valitulta taiteilijalta.

– Ohjeena oli, että 3–5 työtä. Osa lähetti kolme, osa viisi, Levanen kertoo.

Raisiolaiselta Riitta Myllymäeltä on ollut teoksia ennenkin Runonkulmassa. Hän on Uudenkaupungin seurakunnan entinen tiedottaja.

Myös toisella taiteilijalla on vahva Uusikaupunki-kytkös.

–  Heikki Ellä on entinen oppilaani. Joitakin kursseja olen hänelle vetänyt, galleristi ja kuvataiteen lehtori Levanen sanoo.

Myös Sonja Kurjen töitä on ollut lähiseudulla nähtävillä. Kaksi muuta taiteilijaa tamperelainen Terhi Hursti ja Sari Saloranta Koski Tl:stä ovat taiteen ammattilaisia.

Teosten joukossa on akryyli- ja öljyvärimaalauksia sekä sekatekniikkaa.

– Terhi Hursti on käyttänyt mustetta, akryylivärejä ja aitoa lehtikultaa, Levanen kuvailee.

Ellän kaikki taulut ovat tältä vuodelta, eivätkä muutkaan työt ole kovin iäkkäitä, sillä Sari Salorannan akryylimaalaus vuodelta 2018 on näyttelyn vanhin teos.

Levanen toteuttaa teemanäyttelyn joka vuosi ennen joulua. Tällä kertaa aiheeksi valikoitui abstrakti, mutta Levanen ei itsekään tiedä, mistä ideat kumpuavat.

Tosin hänen edellisen oman näyttelynsä teemana oli abstrakti.

– Ensi vuoden teema on jo valmiina, mutta en tiedä, mistä se tulee päähän, Levanen naurahtaa.

Abstrakti-teeman ainoa hakukriteeri oli, että teos ei saa olla esittävä. Omia tulkintoja saa ja pitääkin teoksista etsiä, mutta selvästi esittävät teokset karsiutuivat tästä teemasta ulos.

Yksi kriteereistä liittyy puhtaasti rajattuun tilaan.

– Tosi isot taulut rajasin pois.

Ehkä tärkein valintaperuste oli kuitenkin Levasen oma maku.

– Esillä on eri ilmeisiä ja tunnelmaisia töitä, Levanen kuvailee.

Näyttelyn haku alkoi elo-syyskuussa ja päättyi 17.10. Kuten niin monessa muussakin asiassa, suurin osa hakemuksista saapui viime hetkillä.

Avajaisia ei tällä kertaa pidetä, mutta Runonkulman Galleria ja Pikkukylän Puoti ovat perinteisesti joulun alla normaalia useammin auki.

Abstraktia-näyttely on esillä Runonkulman Galleriassa, Ylinenkatu 38B, 1.–22.12. Avoinna ke-to klo 16–19 ja la klo 11–15 sekä muina erikseen ilmoitettuina aikoina.