Betlehemin rauhantuli palaa Uudessakaupungissa

0
Betlehemin rauhantuli palaa Uudessakaupungissa Boris Sinilaakson portin juurella.

Uusikaupunkilaisen partioaktiivin Boris Sinilaakson kodin portin juurella olevassa lyhdyssä palaa liekki, joka on lähtöisin Betlehemistä. Joulun alla Sinilaakso toimii tulenvartijana Betlehemin rauhantulelle.

Sinilaakso kertoo, että rauhantulen historia alkaa vuodesta 1986, jolloin itävaltalainen poikalapsi kävi hakemassa Betlehemistä kirkosta ikuisesta tulesta itselleen rauhantulen. Poika toi tulen Itävaltaan ja jakoi sitä kotikylänsä keskuudessa.

– Myöhemmin partiolaiset ottivat hoitaakseen tulen jakamisen. Tulen kulku toimii niin, että jokaisen täytyy hakea se jostain. Näin se levittäytyy ympäri maailmaa, Sinilaakso kertoo.

Suomeen rauhantuli tulee aina Ruotsista laivalla Naantaliin. Suomalainen partiolainen käy tulen hakemassa laivalla ja tänä vuonna se tuli marraskuun lopulla.

Tämän hetken tietojen mukaan tuli on kulkeutunut eri partiopiirien kuljettamana muun muassa pohjoiseen Rovaniemelle ja itään Lappeenrantaan saakka.

Pitkän partiouran tehnyt Sinilaakso pitää ensimmäistä kertaa rauhantulta kotonaan. Hänen mukaansa Vakka-Suomen alueella ei ole aikaisemmin ollut rauhantulta. Tänä vuonna hän pohti, että jonkun olisi hyvä hakea se tänne.

– Paikalliset partiolaiset kyllä tietävät tästä, mutta ehkä heillä ei ole ollut aikaa ruveta järjestämään tulta tänne.

– Vaimoni kanssa keskustelimme, että voisimme hakea sen meille. Se olikin jännittävää tuoda se autolla Uuteenkaupunkiin turvallisuusohjeita kunnioittaen, Sinilaakso muistelee.

Sinilaaksot kävivät hakemassa tulen Piikkiöstä, jossa se oli erään kotipihan kukkamaalla.

– Jokainen tulenhaltija on eräänlainen tulenvartija, joka valvoo, että tuli palaa jatkuvasti. Meilläkin on varatuli säilössä, jos tuuli saattaisi sammuttaa tulen.

Rauhantulen merkitys nimittäin muuttuu, jos se sammuu ja sytyttää uudelleen.

– Jos tuli sammuisi eikä varatulta olisi, joutuisin hakemaan sen uudestaan Piikkiöstä tulenvartijalta, Sinilaakso naurahtaa.

Hänen mielestä rauhantuli sopii myös Uudenkaupungin rauhan juhlavuoteen symbolisena vuoden loppumisen merkkinä.

Rauhantuli palaa Sinilaaksojen pihalla jouluaattoon asti. Sen voi hakea itselleen kuka tahansa, vaikka ei olisi partiolainen. Tulen voi viedä mihin tahansa paikkaan tai tarkoitukseen.

– Sitä voi pitää erilaisissa tilaisuuksissa tai ihan vain kotipihallaan.

– Tulenhakijalla pitää vain olla oma kynttilä tai joku muu lyhty, jolla voi tulta kuljettaa eteenpäin.

Vielä ei ihmisiä ole hirveästi käynyt Sinilaakson portin juuressa, mutta hän uskoo, että lähempänä joulua tietoisuus tulesta tavoittaa suuremman joukon ihmisiä.

Häntä myös kiinnostaa, kuinka pitkälle tuli leviää hänen kotipihansa lyhdystä. Etenkin leviäminen lähikuntiin olisi toivottavaa.

– Esimerkiksi Laitilassa, Vehmaalla ja Pyhärannassa ei rauhantuli ole käynyt, joten olisi hienoa, jos tulta tultaisiin hakemaan myös sieltä.

Rauhantulen merkityksen ymmärtää Sinilaakson mukaan silloin, kun ajattelee, mistä se on peräisin.

– Tiedän, että tuli on lähtöisin Betlehemistä Jeesuksen syntymäpaikalta, joten se on merkityksellinen.

– Joulun sanomaan liittyy myös rauha. Se, että ihmisillä on hyvä tahto, joten rauhantulen jakaminen on hyvä tapa välittää hyvää mieltä, Sinilaakso päättää.