Edes varapukit eivät riittäneet selättämään pukkipulaa

0
Joulupukkipulasta uutisoitiin vuonna 2007.

Suuresta pukkipulasta uutisoitiin Uudenkaupungin Sanomissa 15. joulukuuta vuonna 2007. Taustalla oli lukijoiden ihan oikea huoli siitä, mistä saisi aatoksi joulupukin kotiin.
Kaupungin pukkipulasta artikkelin kirjoitti toimittaja Ulla-Maija Paalu ja ääneen pääsi myös se oikea pukki. Ja nykyäänhän joulupukkien perään huudellaan sosiaalisessa mediassa, toista se oli vuonna 2007.

Pukkipula Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin työttömyys on laskenut tasaiseen tahtiin, mikä on hieno asia. Huono puoli on se, ettei työvoimatoimistonkaan listoilta löydy yhtään pätkätyöläistä pukkipulaa helpottamaan.

Joulupukin työtaakka on jouluna suuri, siksi hän on palkannut pätkätöihin leikkipukkeja tai varapukkeja. Kunnollisia varapukkeja on kuitenkin vaikea löytää. Tänä jouluna näyttää pahasti siltä, ettei aito pukki sen enempää kuin hänen tuuraajansakaan ehdi joka kotiin.

– Meiltä ei löydy ainuttakaan pukin paikkaa etsivää. Tarkistin juuri listat, kertoo pahoitellen Sanna Keskitalo Uudenkaupungin työvoimatoimistosta.

Aikaisempina vuosina Korvatunturin joulupukkia tuurasivat joskus pukin kunnollisiksi ja kilteiksi tietämät partiolaiset, mutta enää eivät hekään ehdi pukin apulaisiksi. Takavuosina myös paikkakunnan urheiluseuroista ilmoittautui rehellisiä, raittiita ja laulavaisia apulaisia pukille, vaan eipä enää.

Uudenkaupungin Sanomien saamien tietojen mukaan ainakaan toistaiseksi ei kukaan paikkakuntalainen ole kirjoittanut Korvatunturille ja tarjoutunut auttamaan joulupukkia. Voi jopa käydä niin pahasti, että tänä jouluna monet lapset joutuvat tyytymään joulupukin sijasta tonttuihin.

Ennen joulukiireitä joulupukki yrittää ehtiä mahdollisimman moneen tilaisuuteen. Arkistokuvassa vuodelta 1987 pukki vierailee Haapaniemessä.

Korvatunturin joulupukki lohduttaa uusikaupunkilaisia lapsia sillä, että hän on kuitenkin jo käynyt kaupungissa. Wanhan ajan markkinoilla ja monissa lasten joulujuhlissa moni on jo tavannutkin hänet.
– Tänä jouluna on poikkeuksellisen kova kiire, sopimuskirjani on aattona ihan täynnä, oikea joulupukki sanoo.
– Siksi minua surettaa, etten ole löytänyt lisää sopivia leikkipukkeja sijaisiksi. Valitettavasti ei ole pukkiseminaareja, joista valmistuisi lapsia ja lapsenmielisiä ymmärtäviä varapukkeja.

– Olen yrittänyt käydä niin monissa lastenjuhlissa kuin suinkin. Niissä olen kertonut lapsille joulun tulosta.

– Olen kehottanut lapsia omalta osaltaan auttamaan kotona joulunaskareissa. Äideille olen muistuttanut, ettei joka komeroa tarvitse joulun takia siivota, joulu tulee vähemmälläkin tohinalla. Eikä niissä komeroissa kukaan asu.

Joulupukki muistuttaa, että joskus hän vierailee kilttien ihmisten iloksi näiden juhlissa kesäisinkin.
– Muutenkin pukki tarkkailee tilannetta ympäri vuoden. Ei pidä luulla, että joulun jälkeen voi elää kuin sika ruishalmeessa. Kiltti pitää olla aina, joulupukki muistuttaa.
Korvatunturin viisas vanhus muistaa, kuinka eräänä jouluna Laivanrakentajantiellä hän törmäsi peräti kolmeen pukkiin.
– He olivat leikkipukkeja, aito joulupukki sanoo. Silmistä sen näkee.