Elisa Pirilä vauhdilla hiihtorastien maajoukkueeseen

0
Kalannin Elisa Pirilä hiihtosuunnisti hyvin suojautuneena Ylläksen tunturimaisemissa.

Kalannin Elisa Pirilä on noussut vauhdilla nuorten kärkiryhmään hiihtosuunnistuksessa. Nyt on kuulunut myös kutsu ensimmäiseen maajoukkue-edustukseen Ruotsiin. Samalla on 17-vuotiaan opiskelupaikaksi vaihtunut Sotkamon urheilulukio.

– Muutin elokuussa Vuokattiin ja opiskelen Sotkamon urheilulukiossa toisella vuosikurssilla, kertoi Kalannin Sannaisten kylän urheilijalupaus suuresta ympäristön ja elinpiirin muutoksestaan.

– Olen päässyt hiihtämään koko syksyn hyvissä olosuhteissa. Toivon mukaan kohta pääsee treenaaman täällä hiihtosuunnistustakin.

Ilman erityisiä lajitreenejä Elisa Pirilä ylsi hyvään vauhtiin kauden kansainvälisessä avauksessa Kolarin Ylläksen rinteillä. Edellisen viikonlopun kahden päivän kilpailut, Ensilumen rastit, olivat samalla siirtymistä ikäryhmää vanhempiin eli D20-sarjaan.

– Alku oli vielä sellaista hakemista, että miten sitä kuuluukaan suunnistaa. Muutamalle rastille tuli virhettä, muuten sujui kyllä hyvin, kertasi Elisa Pirilä kakkostilaansa Äkäslompolossa.

Myös toisessa kilpailussa Elisa Pirilä hiihti kakkoseksi sarjassa, johon osallistui 16 nuorta, mukana edustus myös Virosta ja Latviasta. Yhteiskilpailun Elisa voitti hienosti noin minuutin erolla.

Vanhojen SM-mitalisaavutusten jatkoksi hiihtorastit löytyivät niin vakuuttavasti, että perjantaina Suunnistusliitto valitsi Elisa Pirilän Suomen joukkueeseen Nordic Junior Meetingiin. Se kilpaillaan kolmena peräkkäisenä päivänä seitsemäs tammikuuta alkaen.

Paikkana on Jokkmokk Norrbottenin maakunnassa, Ruotsin Tunturi-Lapissa Napapiirin korkeudella. Sinne Elisa Pirilä saa useita seurakavereitakin, kun D18-sarjassa ovat mukana MS Parman Lotte-Line Ekström ja Amanda Yli-Futka sekä H20-sarjassa Niklas Ekström ja Wille Laitamäki .

– Ylläksellä pääsin kisojen jälkeen urille tekemään hyviä taitoharjoituksia, kiitteli Elisa Pirilä, joka pohjoisessa sai nauttia suksien suihkimisen ohella kipakoista keleistä. Onneksi ylhäällä tunturissa pakkaspeikot näyttivät hiukan lempeämmät puolensa.

– Kauden tavoite on päästä nuorten MM-kisoihin, joihin on jäljellä vielä kolmet näyttökilpailut. Sitä ennen kuitenkin etelään ja jouluksi kotiin Kalantiin.

Ensimmäiset nuorten näyttökilpailut suunnistetaan heti tammikuun alussa Puolangalla. Tammikuun lopussa ovat kahden lajin SM-kisat Hauholla ja vielä helmikuussa SM-sprintit Valkeakoskella.

Nuorten hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut pidetään Keminmaalla maaliskuun puolivälissä. Näin mikäli koronaepidemia ei johda jo parilta talvelta ikävästi tuttuihin arvokilpailujen perumisiin.

Veijo Viitanen