Elokuva-arvostelu: Hämähäkkimiehen vanhojen pahisten paluu

0
Peter Parker (Tom Holland) ja Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) yrittävät saada ihmiset unohtamaan Spider-Manin henkilöllisyyden.

Kohu-uutinen leviää ympäri maailmaa: Spider-Man on Peter Parker. Spider-Man murhasi Mysterion. Spider-Man: No way home alkaa aivan edeltäjänsä, Spider-Man: Far from home , lopusta. Konna nimeltä Mysterio on juuri lavastanut Spider-Manin murhaajakseen ja paljastanut tämän henkilöllisyyden. Peter Parker ( Tom Holland ) joutuu valtaisan mediaryöpytyksen kohteeksi ja saa kintereilleen niin kannattajia kuin vastustajia.

Kuohunta alkaa ennen pitkää vaikeuttaa paitsi Peterin, myös tämän läheisten elämää. Hän kääntyykin ongelmansa kanssa Avengerseista tutun Doctor Strangen ( Benedict Cumberbatch ) puoleen. Strange yrittää auttaa loitsulla, jonka tarkoitus on saada ihmiset unohtamaan Spider-Manin henkilöllisyys. Jokin menee kuitenkin pahasti pieleen, ja Peterin, sekä tämän ystävien MJ:n ( Zendaya ) ja Nedin ( Jacob Batalon ) tehtäväksi jää asioiden korjaaminen entiselleen.

No way home on erityisen palkitseva elokuva niille, jotka ovat katsoneet kaikki aiemminkin ilmestyneet Spider-Man-elokuvat, sillä valkokankaalla nähdään monta jo aiemmissa elokuvissa tutuksi tullutta kasvoa, kuten dr Octopus ( Alfred Molina ).

Erityisesti Molina ja Willem Dafoe palaavat vanhoihin rooleihinsa taidokkaasti, kuin eivät olisi niistä ikinä poistuneetkaan. Tuttuja hahmoja lähestytään virkistävästi uudesta näkökulmasta, kun Peter ja tämän ystävät pohtivat omaa vastuutaan pahisten kohtalossa.

Teemoiltaan elokuva käsittelee menettämistä, ja valkokankaalla nähdäänkin liikuttavan suuria tunteita. Rankkuudestaan huolimatta tarina kuitenkin myös viihdyttää, eikä jää vain synkistelyksi.

Koska No way home on Marvel-elokuva, on siinäkin luonnollisesti vaikuttavia taistelukohtauksia massiivisine erikoistehosteineen. Elokuvan alkupuolella nähdään lisäksi Doctor Strangen ja Peter Parkerin takaa-ajo, joka on vauhdikkuudessaan ja visuaalisuudessaan paitsi vaikuttava, myös hieman uuvuttava. Mieleen nousee kysymys, voisiko vähempikin kenties riittää.

Käsikirjoittajat Chris McKenna ja Erik Sommers sitovat aiempien Spider-Man-elokuvien tarinat ja hahmot luontevasti yhteen osaksi tuoreinta seikkailua. Jon Wattsin kolmas Spider-Man-ohjaus tuntuukin taidokkaalta päätökseltä Hämähäkkimiehen tähänastisille seikkailuille.

Tähdet: 4 tähteä

Kirsi Lätti