Horisontissa on esillä maailman uhkakuvia

0
Juhani Vuorisalmi käsittelee Galleria-taidelainaamo Horisontissa tulevaisuuden näkymiä.

Galleria-taidelainaamo Horisontissa avautuu torstaina Juhani Vuorisalmen näyttely, joka käsittelee nykymaailman tilannetta ja eritoten ongelmia.

Näyttelyn nimi on Umbra, joka Vuorisalmen mukaan viittaa avaruuteen, josta meidänkin planeetta on riippuvainen. Nimellä Vuorisalmi haluaa havainnoida, kuinka kaikki kaukana avaruudessa tapahtuvat asiat, liittyvät meihin maapallolla.

– Yhteiskuntiemme rakenne on ongelmallinen. Niissä tuotetaan ja kulutetaan yhä enemmän ja enemmän. Näin yhteiskunnat ovatkin muuttuneet kulutusyhteiskunniksi, Vuorisalmi pohtii.

Horisontissa Vuorisalmi esittelee tulevaisuuden näkymiä ruoka- ja energiahuollon, ympäristön tilan, kyberuhan ja vanhusten kohtelun näkökulmista.

– Voisi sanoa, että tämä näyttely on raju kannanotto siitä, missä me menemme, Vuorisalmi toteaa.

Hän kuvaa muun muassa ihmisten oman aloitteiden tärkeyttä turhassa ostokulutuksessa, jota joulun tienoilla saattaa olla.

– Onko tarvetta joka päivä ostaa jotain turhaa ja mietitäänkö me koskaan, miten ne tavarat ovat valmistettu?

Taiteellisesti Vuorisalmi on tuonut maailman ongelmakohdat Horisontin seinille erilaisten maalausten kautta. Leikatut lehtileikkeleet tuovat syvyyttä teoksiin ja avaavat aihetta katsojille.

Vuorisalmi tuo taiteilijan roolissa tiedemiesten näkemykset maailman tilanteesta katsojien nähtäväksi. Hänen mielestään tiedemiesten kertomuksia ei haluta lukea nykyään, koska tekstit ovat tieteellisesti kirjoitettu ja näin ollen vaikeita ymmärtää.

– Taiteilijoiden, tiedemiesten, -naisten ja tutkijoiden pitäisi liittyä yhteen ja tehdä konkreettisesti nähtäväksi se, missä mennään.

Vuorisalmi on jo vuosia tehnyt taidetta, jossa on jokin sanoma. Pohdittuaan taiteilijoiden ja tutkijoiden yhteistyön aloittamista näyttely oli helppo pystyttää, koska materiaalia oli jo valmiiksi.

– Tällaisella näyttelyllä katsoja näkee kerralla kaikki asiat. Katsojalle tulee tunne ja ajatus aiheesta katsoessaan taidetta, Vuorisalmi kertoo.

Yksi teos, jota Vuorisalmi kutsuu vaikuttavaksi, on iso veistoskollaasi, jossa on esillä Vulkaani, Jääseinämä, Suuri aalto, Musta enkeli ja Tulitus. Kollaasilla Vuorisalmi haluaa kertoa maailman tilanteen kaoottisuuden.

– Siinä on kuvattuna maapallolla tapahtuvia asioita. On ulkopuolisia ja ihmisten vaikuttamia tekijöitä. Ihminen omalla toiminnallaan tuhoaa maapalloa.

Pelkkää negatiivista maailman menoa ei Vuorisalmi halua kuvata, vaan Horisontissa on oma Toivon huone, jossa on oma tunnelmansa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

– Toivoa pitää aina olla, Vuorisalmi julistaa.

Hän pitää tärkeänä, että nuoret ihmiset toisivat uusia näkemyksiä ja tapoja maailmaan.

– Nuoret ovat maailman toivo. Tulevaisuus on nuorissa, joilla on paljon hienoja ajatuksia, Vuorisalmi kehuu.

Vuorisalmen Umbra-näyttely on auki Horisontissa 2.–30. joulukuuta välisenä aikana.