Hyvän vuoden ainekset

0

Tästä lehdestä löytyy kaksikin leikkimielistä ennustetta tulevalle vuodelle. Mitä me sitten oikeasti voimme odottaa vuodelta 2022?

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuussa. On äänestysprosentti sitten mikä tahansa, aluevaltuustoon valitaan 79 varsinaista jäsentä. Jos vakkasuomalaiset eivät tammikuussa herää, saattaa käydä niinkin hullusti, että aluevaltuustoon valitaan vain yksi tai ei ollenkaan edustajaa tältä alueelta. Se tarkoittaisi, että muut päättäisivät meidänkin sote-palveluista. Toivottavasti tämä ennuste ei toteudu.

Omikronmuunnos jyllää yhä. Vaikka kävisi niin onnellisesti, että tartunnat olisivat lieviä, tautitapausten suuri määrä pakottaa silti jarruttamaan yhteiskunnan toimintaa. Näitä rajoituksia on jo annettukin tammikuun puoliväliin asti.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist ennustaa Verkkouutisissa, että vuodesta 2022 tulee talouden kasvuvuosi. Hänen optimistinen arvionsa perustuu kotitalouksien säästöihin ja kulutustarpeisiin, kun korona-aikana hankintoja on lykätty. Myös teollisuuden tilauskannat ovat korkealla.

Uudessakaupungissa alkaa vihdoin Wintterin rakentaminen. Se tuo kaupunkiin myönteistä pöhinää. Wintteri on kuin veturi, joka vetää perässään muitakin investointeja. Kun kaupungissa toteutetaan näin iso rakennushanke, se tuo työtä, mutta myös uskoa kaupungin kehitykseen ja kasvuun. Asukasluku on kääntynyt jo tänä vuonna kasvuun. Kaupungissa asuu nyt yli sata ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Yritysten on helpompi tehdä investointiratkaisuja, kun työvoimaa ja asiakkaita löytyy.

Kriitikot pelkäävät, että kaupungin talous sakkaa. Tarkkana saa ollakin. Korjauskohteita on nyt työn alla useita yhtä aikaa. Loppuvuodesta saamme toivottavasti hyviä uutisia, että A-sairaalan remontti on ohi ja talosta on syntynyt valmis sote-keskus juuri ennen kuin uusi hyvinvointialue aloittaa toimintansa. Kirjastokin pääsee palaamaan takaisin Mandellöfin tontille entistäkin komeampaan pytinkiin.

Alisellakadulla alkaa jälleen syksyllä remontti, nyt Sepänkadun ja Liljalaaksonkadun välisellä osuudella. Remontti ei enää herätä arvostelua, kun keväällä on huomattu, että ihan hyvältähän se uudistus näyttää.

Uudessakaupungissa on alkamassa suurten ja hyvien uutisten vuosi.

Teija Uitto