Jonne Uotila osallistui valtuuston kokoukseen – Apuna kaksi viittomakielen tulkkia

0
Varavaltuutettu Jonne Uotila pääsi päättämään Uudenkaupungin ensi vuoden talousarviosta viime valtuustoon.

Uusikaupunkilainen varavaltuutettu Jonne Uotila (kesk.) on tiettävästi tehnyt Suomessa historiaa. Uotila oli ensimmäinen kuuro, joka on ollut päättämässä kunnan talousarviosta valtuustossa.

– Kuurojen liitto yrittää selvittää, onko joku muu kuuro osallistunut ennen minua johonkin valtuuston kokoukseen. Luultavasti ei, Uotila kertoo. Kuuroja varavaltuutettuja on kuitenkin muitakin: esimerkiksi Marja Eskelinen Nurmeksessa.

Uotilalle kävi niin hyvä tuuri, että hän pääsi vielä vuoden tärkeimpään kokoukseen: päättämään kaupungin ensi vuoden talousarviosta sekä taloussuunnitelmasta vuosille 2022–2024.

Kokoussaliin ei otettu lainkaan yleisöä koronatilanteen takia. Salissa oli silti kaksi ulkopuolista henkilöä valtuutettujen ja virkamiesten lisäksi. He olivat viittomakielen tulkkeja, jotka käänsivät Uotilalle, mitä salissa puhutaan. Tulkit myös kertoivat salissa Uotilan äänestyspäätöksistä.

– Pystyin seuraamaan kokouksen keskustelua hyvin viittomakielen tulkkien avulla, Uotila kertoo haastattelussa, jonka teemme sähköpostitse.

Uotila on ollut kuuro syntymästään asti. Hän puhuu perheenjäsenille, mutta ei vieraille.

– Olen vieraiden ihmisten kanssa ujo, hän toteaa.

Hän myös korostaa, että suomen kieli on hänelle toinen kieli. Hänen äidinkielensä on viittomakieli.

Valtuuston kokous kesti kaikkiaan viisi tuntia. Paikalle oli tilattu kaksi tulkkia, mikä olikin tarpeen, jotta he pystyivät vuorottelemaan tulkkaamista.

– Yhdelle tulkille kokous olisi ollut liian rankka, kun kokouksessa oli niin paljon puhetta ja asioita, Uotila sanoo.

Uotila on myös sosiaalilautakunnan jäsen. Hän kertoo, että aluksi hän jännitti kokouksia, mutta nyt ne tuntuvat jo luontevilta. Hän käyttää tulkkia myös lautakunnan kokouksissa.

– Valtuusto oli hyvin mielenkiintoinen kokemus minulle. Asioita oli valtavasti, niin pysyin hereillä. Samalla pohdiskelin asioita. Valtuustossa oli äänestyksiä, jotka ovat minulle hyvin tyypillinen tapa ratkaista asioita.

Uotila sanoo, että hänellä on halu näyttää, että kuuro pystyy osallistumaan päätöksentekoon siinä missä muutkin.

– Ehkä erilaisuuteni toimii ja saan muut laajentamaan omaa näkökulmaansa.