Joulu ei ole leikin asia

0

Joulunaikaan lehtiin alkaa ilmestyä opportunistisia kirjoituksia, joissa mielistellään laiskureita ja tyhjäntoimittajia. Näissä kirjoituksissa annetaan ymmärtää, että joulu kannattaisi pyhittää rentoutumiselle ja leppoisalle yhdessäololle. En voi kuin väristä hiljaa näiden kirjoitusten vastuuttoman maailmankuvan äärellä.

Tarkoitukseni ei ole patistella, vaan sanon tämän kaikella rakkaudella. Jos olet kunnon ihminen ja haluat kantaa vastuusi, aloitat joulusi marssimalla peilin eteen. Katso peilikuvaasi silmiin ja kysy siltä, että jos sinä rentoudut, niin kuka sen joulun teille sitten tekee?

Esimerkiksi joulupallot ovat vain ja ainoastaan sinun vastuullasi. Jos sinä et kipua vaappuvia tikkaita pitkin vintille hakemaan niitä, jää kotinne ilman joulupalloja, eikä ole varmaa, voiko sellainen koti olla mitenkään erityisen siunattu. Sinun on myös ymmärrettävä, että jos et askartele lumihiutaleita, koristele piparkakkutaloa ja leikkaa punaisesta paperista tonttuja, saattaa joulu jäädä tänä vuonna kokonaan tulematta.

Kai tiedät, että jos et onnistu löytämään metsästä symmetrisen muotoista joulukuusta, täytyy sinut varmaan viedä jonnekin kalliiseen silmäleikkaukseen, jossa olet koko joulun vaivaksi hoitajille, ja muut joutuvat sitten heittämään sen sinun laahaaman säälittävän kräkin hevontuuttiin ja hakemaan omalla ajallaan teille kunnollisen joulukuusen. Sitäkö sinä haluat?

Entä oletko tullut ajatelleeksi, että jos sinä et kudo joulusukkia giganttisille kosmisille lonkeroentiteeteille, jotka värjöttelevät ulkoavaruuden hyisessä pimeydessä, niin he jäävät kokonaan ilman sitten?

Toivottavasti tunnet piston sydämessäsi nyt kun olet jättänyt porkkanatkin raastamatta. Porkkanaraaste on lastesi kolmanneksitoista mieluisin joulupöydän herkku, ja hoksaat varmaan, että tämä on nyt sitten heiltä pois. Voi olla, että he antavat sinulle sinun keskeneräisyytesi anteeksi, mutta tuskin heidän joulunsa sitten ihan joululta enää tuntuu, ja sydämissään he jäävät kantamaan sinulle kaunaa. Voit yrittää vielä korjata tilanteen tekemällä häthätää sata litraa marjakiisseliä.

Vain sinä voit pitää huolen siitä, että kaikki viihtyvät, ja yhtälailla sinun velvollisuuksiisi kuuluu nostaa meteli ja loukkaantua, mikäli kaikki viihtyvät väärällä tavalla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että sinun täytyy ehtiä viemään jossain välissä kynttilät haudoille. Jos unohdat, vainajille tulee paha mieli heidän ankeissa jouluhaudoissaan, ja se on sinun syytäsi.

On myös sinun syytäsi, mikäli jouluna sataa vettä. Ne pisarat ovat nimittäin isovanhempiesi kyyneleitä, jotka putoilevat heidän silmäkulmistaan, kun he katselevat sinua pilven päältä ja näkevät, että tuotat suvullesi häpeää jättämällä taloyhtiön pyörävaraston kuuraamatta.

Kaikkein tärkeintä on se, että tarkkailet joulupöydässä silmä kovana mitä kukakin syö. Jos joku ei ota esimerkiksi silliä lautaselleen, kertoo se siitä, että sinä et ole onnistunut tuomaan joulua kotiinne, ja olet pettänyt kaikkien odotukset. Voit kuitenkin yrittää parantaa tunnelmaa kysymällä vähän väliä, että etkö ota silliä ollenkaan, ja päästämällä sitten pienen jouluitkun.

Ossi Nyström

vapaa toimittaja