Joulu on perinteiden aikaa

0

Niin se joulu taas lähenee, kun katsoo kalenteria, aattoon on jäljellä enää 13 yötä. Jouluvalot välkkyvät kirkkaina monissa paikoissa ja tuovat valoa pimeisiin päiviin ja iltoihin. Tutut klassiset joululaulut täyttävät radiokanavat ja joulukalenterin luukuistakin alkaa jo olla puolet avattuina.

Nämä kaikki ovat joulun perinteitä, jotka toistuvat vuodesta toiseen. Perinteet ovat vahvasti läsnä suomalaisissa juhlapäivissä. Pääsiäisenä syödään mämmiä, juhannuksena poltetaan kokkoja ja itsenäisyyspäivänä katsotaan Linnan juhlia.

Jouluna meillä jokaisella on varmasti omat tapamme, joilla vietämme juhlapäivää ja nuo tavat ovat toistuneet jo monen vuoden ajan. Perheet ja sukulaiset eri puolilta Suomea tai kaupunkia kokoontuvat yhteen viettämään joulun juhlaa.

Itse en voisi kuvitella viettäväni joulua millään muulla tavalla kuin siten, miten olen koko ikäni tottunut. Voisi kai siis todeta, että olen vahvojen perinteiden noudattaja.

Minun jouluni on lapsesta saakka alkanut television Joulupukin Kuuma linja -ohjelman katselemisella. Ja kun kello lyö kaksitoista, katsotaan joulurauhan julistus Turun Vanhalta Suurtorilta. Tämän jälkeen läheiset sukulaiseni tulevat perheeni kotiin joulupuurolle. Ollaan rauhassa, nautitaan toistemme seurasta ja muistellaan mennyttä vuotta. Illalla kävellään hautausmaalle ja kotona nautitaan maittava perinteinen jouluruoka ja availlaan yhdessä joululahjoja.

Juuri itsenäisyyspäivän iltana pohdimme perheeni kanssa näitä yhteisiä perinteitämme ja niiden merkitystä. Monet omat perinteet kun todellakin toistuvat vuodesta toiseen, niihin ovat kaikki tottuneet. Taidan olla perheessäni se, joka eniten vastustaa perinteiden nykyaikaistamista. On turvallista, kun tietää, miten juhlapäivinä tehdään toimitaan, ainakin, jos ne on hyväksi todettuja tapoja.

Toki saatan nykyään kyllä joutua myöntymään vaikka joulukuusen paikan vaihtumiseen vanhempieni talossa. Välillä pohdin, miksi olen näissä asioissa niin jääräpäinen. Kun on pienestä asti tottunut perinteeseen, jota ei ole kyseenalaistanut, ei sitä haluaisi aikuisenakaan tehdä. Ja mitä enemmän on tullut ikää, sitä enemmän arvostaa vielä vaikka sitä sukulaisten yhteistä aikaa jouluna.

Yhteisestä isovanhempien ja serkkujen jouluaaton puurohetkestä en ainakaan haluaisi luopua.

Viime vuonna koimme ensimmäiseen koronajoulun ja moni jouluun kuuluva perinne jouduttiin jättämään väliin. Ei ollut yhteistä joulurauhan julistusta kuin televisiossa ja suvun yhteiset vierailut jätettiin myös väliin. Uutena piirteenä meidän jouluaatossamme olikin etäyhteyksin toteutettu suvun joulujuhla. Ja niin vaan tänäkin jouluna epidemia uhkaa joulutraditioita.

Viime joulusta poiketen olemme kuitenkin kaikki jo saaneet kahdet rokotteet ja kaupasta voi myös hankkia pikatestejä, jotka luovat mahdollisuuden turvallisempaan joulunviettoon. Saa nähdä, mitä uutta tämä joulu tuo perinteisiin.

Paras joulu lienee kaikille se, joka on juuri sen näköinen joulu kun itse haluaa, perinteillä tai ilman.

Eero Siivonen

toimittaja