Jouluiloa

0

Suomessa on taidettu jo unohtaa, mistä joulun vietto juurensa juontaa, kun kaikki rihkama ja materialistinen ajattelu painaa allensa juhlasanoman. Espanjassa on tai ainakin oli vielä silloin kymmeniä vuosia sitten, kun siellä asuin, erotettu asiat toisistaan.

Joulua vietettiin seimen ääressä, joka kotiin rakennetun rakennelman luona uskonnollisena juhlana. Lahjat toivat vasta ”Los Reyes”, meillä loppiaisena vietettynä päivänä, jolloin tarun mukaan ”Itämaan tietäjät” eli Kuninkaat toivat Jeesukselle lahjoja. Siinä on ainakin tietty logiikka, siitä riippumatta uskooko taruun vai ei.

Täällä Suomessa on kaiken maallistumisen myötä asetettu pääosaan Joulupukki ”Santa Klaus”, joka ilmeisesti oli aito henkilö lahjoittaessaan köyhille. Minulle kylläkin aikanaan poliisina ollessani joulun aika oli kaikkein työteliäintä, yötä päivää hälytyksillä väkivaltaisuuksien, juopuneiden autoilijoiden ja vastaavien asioiden selvittelyissä.

Mutta aika aikaa kutakin, nyt on tullut tähänkin juhlaan rauha, sitä omissa oloissaan ”vanhuuskaranteenissa” viettäen.

Valdemar Takaperko