Jouluna kirjastosta haetaan kevyttä luettavaa – kirjaston jouluiset lukuvinkit

0
Salla Mäkinen (vas.) ja Tuula Amberla (oik.)kertovat, että pari viikkoa ennen joulua kirjastosta kysytään paljon aikuisten jouluista kirjallisuutta. Lasten kirjoja lainataan eniten joulun ja uuden vuoden välipäiviin.

Kaksi viikkoa ennen jouluaattoa ovat kirjastossa tavallistakin kiireisempää aikaa. Eri ikäiset ihmiset hakevat ahkerasti joululukemista aaton pyhäpäiviksi. Uudenkaupungin kirjastotoimenjohtaja Salla Mäkisen mukaan jouluna halutaan lukea nopeasti luettavia kirjoja.

– Aikuiset lukevat erityisesti kevyttä romantiikkaa tai jännityskirjoja. Nyt loppuvuodesta on ilmestynyt aikaisempiin vuosiin nähden paljon aikuisten jouluisia kirjauutuuksia. Laitoimme osan tarjolle kahden viikon jokerilainoihin, jotta mahdollisimman moni ehtisi lukea niitä, Mäkinen summaa.

Mäkisen mukaan monia tämän vuoden joulukirjoja yhdistää se, että ne edustavat viihteellistä ja romanttista hyvän mielen kirjallisuutta. Ne tuovat monelle joulutunnelmaa.

– Ja kenties sattumalta monet teoksista sijoittuvat myös Iso-Britanniaan. Tänä vuonna on ilmestynyt moniin pidettyihin kirjasarjoihin myös jouluteemainen teos. Teokset ovat saattaneet ilmestyä jo aiemmin englanniksi, mutta niitä on käännetty nyt myös suomeksi, Mäkinen kertoo.

Informaatikko Tuula Amberla kertoo, että lapsille haetaan kirjoja erityisesti joulun väliviikolle. Vuodesta toiseen lapsille lainataan esimerkiksi Mauri Kunnaksen joulukirjoja. Tällä hetkellä suurin osa niistä on jo lainassa.

– Monet lapset ovat sen viikon mummolassa ja isovanhemmat hakevat lapsille yhteistä luettavaa. Toki monissa lapsiperheissä odotetaan ensin, että mitä kirjoja se joulupukki mahdollisesti tuo ja sen jälkeen suunnataan kirjaston hyllyjen ääreen, Amberla lisää

Amberlan mukaan lapsille ei kirjoiteta erityisen paljon joulukirjoja, mutta muutamia uutuuksia ilmestyy vuosittain. Viime vuonna julkaistu Kunnaksen Joulupukin joululoma -kirja jaksaa kiinnostaa ja naurattaa lukijoita tänäkin vuonna.

– Kirja kertoo siitä, kuinka joulupukki viettää lomaansa. Kirjassa on monta tasoa, joten siitä riittää hupia sekä lapselle että vieressä lukevalle aikuiselle, Amberla vinkkaa.

Nuorille aikuisille suunnattu J. K. Rowlingin vasta ilmestynyt Jouluposso-kirja osoittautui niin suosituksi, ettei se edes ehtinyt kirjaston hyllyyn asti, vaan se lähti heti kiertoon etukäteen tehtyjen varausten perusteella.

Lasten joulukirjoissa on vuodesta toiseen samoja suosikkeja, mutta tälle joululle on ilmestynyt myös muutama uusi ja kiinnostava kirja.

Lasten joulukirjavinkkejä

Pip Bird: Joulujuhla, kuvitus David O’Connell
Yksisarviskoulun joulujuhla, Tuiskujuhla, lähestyy ja Mira ja hänen yksisarvisensa Teppo osallistuvat koulun näytelmän harjoituksiin. Laakso on tulvillaan lunta ja esitystä varten haetaan metsästä kuusi, jättiläissellainen. Pahaksi onneksi Teppo päästää jättimäisen pierun ja saa aikaan lumivyöryn. Mutta miten näytelmän esityksen käy, saako Mira haluamansa pääroolin ja saavatko kaikki toivomansa lahjat Tuiskuratsulta? Sen saat tietää, kun luet tämän hauskan kirjan!

Tomi Kontio: Koira nimeltään kissa ja joulun ihme, kuvitus Elina Warsta
Koira nimeltä Kissa ja kissa nimeltä Koira kulkevat Helsingin katuja ystävänsä vanhan herran nimeltä Näätä kanssa ja ihmettelevät, mihin kiire ja hyörinä hävisivät ja miten muut viettävät joulua. He kurkistavat talon ikkunasta sisään ja näkevät perheen, jonka tytön kanssa ystävystyvät. Tytön nimi on Tiikeri ja hän kertoo ystävilleen joulun kauneuden salaisuuden. Kirja on hieno koko perheen joulutarina, joka kannattaa lukea yhdessä.

Astrid Lindgren: Melukylän joulu, kuvitus Ilon Wikland
Ihana joulukirjaklassikko vuodelta 1963 ilmestyi uutena painoksena pari vuotta sitten. Melukylän lapset valmistautuvat joulun viettoon maailmassa, jossa vielä jouluna oli paljon lunta. Jouluvalmistelut ovat kotoisia ja perinteisiä.

Mauri Kunnas: Joulupukin joululoma
Mauri Kunnaksen joulupukki on hauska ja niin upea hahmo, että lapset ympäri maailmaa tuntevat hänet. Tarina alkaa siitä, kun Joulupukki tonttuineen on palannut aattoillan lahjaretkeltä kotiin. Maailman lapset ovat saaneet lahjansa ja matkalaiset pääsevät saunan lämpöön hellimään vanhoja jäseniään. Jos haluat tietää mitä Korvatunturilla sitten tapahtuu ja miten Joulupukki tonttuineen lomailee Loppiaiseen asti, lue tämä kirja!

Sinituuli Viljanen: Pippa ja taikajoulu
Raisiolaisen Pippurinen kustannuksen ihana, pieni joulukirja joulun odotukseen. Pippa Pippurinen on tunnettu kirjoista ja television Pikku kakkosesta. Viime vuonna ilmestyi Pippa Pippuri ja joulutaika, joka nyt saa jatkoa Pippa ja taikajoulu-kirjan muodossa. Kirjassa on 24 tarinaa, joita voi lukea joulunodotus-iltasatuina. Tarinat ovat jännittäviä ja Pippa yrittää löytää salaperäisen kikattajan, jonka tekee kepposia niin Korvatunturilla kuin Pipan omassa satumaassakin.

Nuoret lukevat nykyään erityisesti erilaisia kirjasarjoja. Joulun suosikeiksi ovat nousemassa muutamien kirjasarjojen ensimmäiset osat.

Nuorten joulukirjavinkkejä

Catherine Doyle: Ebenezerinkadun ihme
Georgen perheessä tapahtui muutama vuosi sitten surullinen onnettomuus, jonka jälkeen perheen isä päätti, että kaikki joulut on peruttu. Joulukoristeet pakataan laatikoihin, eikä joulua mainita enää koskaan sanallakaan. George kuitenkin haluaisi edelleen viettää normaalia joulua sukulaistensa kanssa. Jouluaattona hän livahtaa ulos joulumarkkinoille ja löytää eräästä puodista kauniin lumisadepallon. Lumisadepallo osoittautuu taikaesineeksi, joka kuljettaa Georgen ja tämän isän katselemaan perheen mennyttä, nykyistä ja tulevaa joulua. Oppiiko isä päästämään menneen joulun surusta irti ja mikä heitä odottaa tulevaisuudessa? Ebenezerinkadun ihme on koskettava ja hieno uudelleentulkinta Charlens Dickensin teoksesta Saiturin joulu.

Matt Haig: Joulupukki ja minä
Tästä kirjasta ei huumoria ja vauhtia puutu. Kirjan päähenkilö on ihmistyttö Amelia, joka on juuri muuttanut Tonttuvaaraan ja aloittanut tonttuopinnot. Tonttukoulu ei kuitenkaan suju täysin kommelluksitta, sillä Tonttuvaaran asukkaat suhtautuvat hiukan epäileväisesti uuteen ihmisoppilaaseen. Asiaa ei ollenkaan helpota sekään, että joulun huomiosta katkeroitunut pääsiäispupu kerää sotajoukkojaan ja valmistautuu tuhoamaan joulun! Amelian sekä muiden Tonttuvaaran asukkaiden on valmistauduttava taisteluun, jotta joulu saadaan pelastetuksi.

Mikki Lish: Taikuuden talo
Alakouluikäisille sopiva Taikuuden talo on kertomus sisaruksista, Hedystä ja Spenceristä, jotka lähetetään joulun viettoon isoisän luokse. Isoisä asuu eriskummallisessa taikuuden talossa, jonka uumeniin on kätketty erilaisia taikaesineitä. Talon tutkiminen on kuitenkin ehdottomasti kielletty, sillä yksi taikuuden taloon kätketyistä esineistä aiheutti vuosia sitten isoäidin katoamisen. Nyt Hedy ja Spencer päättävät pelastaa pulaan joutuneen isoäitinsä, jotta koko perhe pääsee yhdessä joulun viettoon.

Timo Parvela: Varjot 1 – Helähdys
Kirjailija Parvela ja kuvittaja Pasi Pitkänen tekevät yhdessä supersuosittua Kepler 62-sarjaa. Helähdys avaa uuden Varjot-sarjan. Kyseessä on joulujännäri, joka sopii 6.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille Kepler 62-faneille. Kirjan päähenkilö on Pete, joka on surullinen, sillä hänen paras ystävänsä Sara on sairas. Tavaratalossa Pete kertoo, että hänen ainoa joulutoiveensa on Saran paraneminen. Yöllä Peten huoneeseen ilmestyy tonttu, joka lupaa parantaa Saran, mutta haluaa Peten lupaavan jotakin vastalahjaksi. Peten lupauksesta alkaa jännittävä tarina, jossa yksi kulkusen helähdys voi muuttaa kaiken.

Ashley Elston: 10 x Sokkotreffit
Tämä on yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille suunnattu ihana romanttinen komedia, jossa 17-vuotias Sophie saa joulun alla kuulla, että poikaystävä haluaa erota. Isoäiti keksii kuitenkin huippuidean, jossa Sophielle järjestetään kymmenet sokkotreffit eri poikien kanssa. Treffit tuotavatkin heti tulosta, ja Sophie löytää niistä mukavaa seuraa. Ongelmia kuitenkin aiheuttavat yli-innokkaat sukulaiset, jotka keksivät toinen toistaan eriskummallisempia treffikumppaneita. 10 x Sokkotreffit on lämmin ja ihana kirja joulusta, läheisyydestä sekä tietysti rakkaudesta.

Aikuisten naisten joulukirjat ovat kevyttä ja romanttista luettavaa. Miehet lainaavat jouluksi jännityskirjoja ja dekkareita.

Aikuisten joulukirjavinkkejä

Milly Johnsson: Kirsikoita ja joulun taikaa (2021)
Viime viikolla ilmestynyt jouluinen uutuus sijoittuu Englannin Yorkshiren nummien keskellä olevaan majataloon, jossa kuusi ihmistä joutuvat viettämään joulunsa lumimyrskyn suljettua maantiet. Luvassa on ihmissuhdedraamaa ja lämmintä joulutunnelmaa. Poistuvatko nämä kuusi ihmistä majatalosta joulun jälkeen pariskuntina vai lähtevätkö kaikki eri teille?

Jenny Colgan: Jouluvaloja ja takkatulen rätinää (2021)
Beach Streetin leipomo -sarjan kolmas osa vie lukijan jälleen pienelle vuorovesisaarelle Cornwalliin. Joulusesonki työllistää Pollya leipomossa, mutta hän koittaa järjestää aikaa myös parisuhteelle. Tässäkin teoksessa myrsky näyttelee pääosaa ja sotkee monien joulusuunnitelmat. Vai sotkeeko lopulta kuitenkaan?

Joanna Bolouri: Paras aika vuodesta (2021)
Emilyn on tarkoitus lähteä joulua viettämään vanhempiensa luokse Skotlantiin uuden poikaystävänsä kanssa, mutta mies särkeekin Emilyn sydämen juuri ennen joulua. Onneksi naapurista löytyy varavävyehdokas, ettei Emilyn tarvitse kuunnella naljailua ikisinkkuudesta joulupöydässä. Äänennaurettavan hauska ja romanttinen kirja tarjoaa viihdyttävää luettavaa joulunpyhiin.

Leena Lehtolainen: Joulupukin suudelma (2021)
Kotimaisen dekkarikuningattaren Leena Lehtolaisen uutuus sisältää kaksitoista jännittävää ja jouluun liittyvää rikostarinaa. Novelleista osa on ilmestynyt jo aiemmin ja mukana tässä kokoomateoksessa on kaksi uutta tarinaa. Mukana seikkailevat mm. monille tutut Maria Kallio ja Hilja Ilveskero.

Charles Dickens: Saiturin joulu
Tämä on iki-ihana klassikko. Vuonna 1843 alunperin julkaistu viktoriaanisen ajan klassikkoteos palauttaa lukijoiden mieleen joulun todellisen ja aidon sanoman: pidetään huolta toisistamme. Teoksesta on saatavilla lukuisia eri painoksia ja suomennoksia myös kuvitettuina versioina. Esimerkiksi Tero Valkosen suomennos on helposti lähestyttävä nykylukijallekin.

Adam Kay: Kolme yövuoroa jouluun on – nuoren lääkärin jouluiset päiväkirjat (2020)
Viime vuonna ilmestynyt hauska teos mustan huumorin ystäville ja niille, joita kiehtoo lääkärin ammatin salat. Töitä tehdään sairaalassa – oli joulu tai ei. Adam Kayn tyyli on hauska ja ronski, jouluiset potilaskertomukset ovat hupaisia ja toisinaan myös koskettavia.

Uudenkaupungin kirjaston lasten joulukirjavinkit kokosi informaatikko Tuula Amberla, nuorten kirjat vinkkasi kirjastovirkailija Elina Jalonen ja aikuisten kirjoista vinkkilistan koosti kirjastotoimenjohtaja Salla Mäkinen.