Joulunaika ja lumipyry vaikeuttivat katujen auraamista

0
Seutukaupunkien vetovoimatutkimus tehtiin viimeksi keväällä 2019, ja nyt alkava tutkimus on seurantaa aiemmalle.

Uuteenkaupunkiin satoi joulun pyhien aikana tuntuvasti lunta. Varsinkin joulu- ja tapaninpäivän aikana sakea lumisade vaikeutti liikennettä ja pihat täyttyivät lumesta.

Lumipyry näkyi myös kaupungin katutoimessa, sillä aurauskalusto joutui pyhien aikana tekemään ympäripyöreitä päiviä taatakseen katujen kunnon.

– Auraus on sujunut ihan kohtuullisesti siihen nähden, että lunta on tullut paljon, kaupungin kunnossapitoasioista vastaava työpäällikkö Mikko Jalonen kertoo.

Pyryn ajankohta oli hieman haastava, sillä jouluna ei ole täysmiehitystä saatavilla. Vapaana olevista auraajista osa on joutunut ahertamaan laajemmalla alueella. Myös vastaavaa sadetta ei vielä tänä talvena ole Uudessakaupungissa koettu.

– Toki viikonloppuna työtunnit ovat kalliimpia, mutta enemmän tässä haluaisi, että auraajat saisivat jouluakin viettää, Jalonen myöntää.

Vajaamiehityksestä huolimatta kaikki tärkeimmät tieväylät saatiin aurattua viikonlopun aikana. Jalosen mukaan sunnuntaina aurattiin ykkösluokan pyörätiet kahteen kertaan ja ykkösluokan kadut kerran.

– Ykkösluokan pyöräteiksi lasketaan autotehtaalle, sairaalaan ja keskustaan johtavat reitit. Ykkösluokan ajoreitit ovat puolestaan isoimmat ja pisimmät tiet, kuten esimerkiksi Hiuntie, Santtiontie, Salmenkatu ja Honkatie.

Tonttikadut ja alemman luokan reitit jätettiin sunnuntaina ajamatta, koska jatkuvan lumisateen takia auraamista olisi pitänyt tehdä käytännössä koko ajan.

– Maanantaina aamuyöllä kaikki auraajat ovat lähteneet ajamaan omia alueitaan.

Pyhien lumisade ei ollut Jalosen uralla mitenkään erityisen rankka. Hän muistaa alkuvuoden tammi-helmikuun vaihteesta vastaavanlaisia pyryjä.

– Ei tämä pyry ollut mitenkään täysin poikkeuksellinen. Aina silloin tällöin tulee lunta reilusti, Jalonen sanoo.

Auraamisesta ei ole tullut palautetta viikonlopun aikana, mutta maanantaiaamupäivän aikana muutama palautepuhelu on tullut.

Jalonen uskoo, että ihmiset ymmärtävät tilanteen, jossa jatkuvassa lumisateessa ei voi koko ajan aurata.

– Varmasti, kun ihmiset pihojaan kolasivat, niin huomasivat kahvilla käydessään, että pitäisi kolata taas uudestaan, Jalonen naurahtaa.