Joulurauha alkaa etuajassa

0

Suomen Turku julistaa joulurauhan jouluaattona. Joulurauhaa ehtivät julistamaan jo sitä ennen useatkin tahot.

Ensimmäiseksi ehti Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä, joka piti jo sunnuntaina ylimääräisen kokouksen heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Koronakoordinaatioryhmä antoi ylimääräisessä kokouksessaan Aluehallintovirastolle suosituksen, että kaikki yleisötilaisuudet kiellettäisiin vuoden loppuun asti. Lisäksi ryhmä suosittelee suljettaviksi myös kauppakeskusten yleiset tilat. Koronakoordinaatioryhmän mielestä myös ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia pitäisi kiristää. Päätökset niistä tekee kuitenkin valtioneuvosto.

Pääministeri Sanna Marin väläyttikin jo sunnuntaina, että koronapassi saatetaan hyllyttää joksikin aikaa. Hallitus harkitsee rajoitustoimia tänään tiistaina. Ehkä joulurauha alkaakin siis jo aatonaattona.

Koronatapauksia on nyt todettu Varsinais-Suomessa eniten koko pandemian aikana. Varmistettujen omikrontapausten määrät ovat kasvaneet hyvin nopeasti: varmistettuja oli maanantaihin mennessä todettu 14 ja epäilyjä 58 eri puolilla maakuntaa. Omikronia on liikkeellä myös Vakka-Suomessa, omikronin ilmaantuvuusluku on korkein Laitilassa.

Tyksissä oli hoidossa maanantaina kaikkiaan 23 koronapotilasta: vuodeosastoilla 16 ja teho-osastolla seitsemän potilasta. Lisäksi eri terveyskeskuksien vuodeosastoilla on Varsinais-Suomessa hoidettavana lähes 20 koronapotilasta. Koronasta johtuvia kuolemantapauksia on ollut Varsinais-Suomessa viikoilla 48–50 peräti 22.

Viime kädessä koronaratkaisut tehdään kunnissa. Uudessakaupungissa ja Vehmaalla osa koululaisista joutui etäkouluun jo joulukuun alkupuolella tartuntaryppään vuoksi. Laitilan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti eilen Varppeen koulun sulkemisesta.

Onneksi tämä tilanne on saanut myös ihmiset heräämään. Jonot rokotuksiin ovat kasvaneet nopeasti. Turussa jonotettiin pop up -rokotteelle sunnuntaina kolme tuntia. Laitilassa annettiin sunnuntain pop up- tilaisuudessa 685 rokotetta. Joukossa oli myös kymmeniä ensimmäisen rokotteen ottajia. Laitilassa pop up -rokotuksia jatketaan heti keskiviikkona. Eilispäivän tiedon mukaan Uudessakaupungissa seuraava Walk in -rokotustilaisuus on vasta joulun jälkeen. Omikron leviää nyt sitä tahtia, että rokotustilaisuuksia pitäisi kiireesti lisätä.

Teija Uitto