Kaipuu maalle voi tulla kalliiksi

0

Vanhat talot ja mökit ovat käyneet kaupaksi paremmin kuin aikoihin, jos koskaan. Koronarajoituksiin väsyneet ihmiset kaipaavat maalle, haluavat tilaa ja rauhaa.

Maalla ja vanhassa talossa asumisesta annetaan somessa ihana kuva. Pönttöuunissa palaa kodikas tuli, sievässä mukissa höyryää kuuma juoma ja villasukkiin verhotut jalat on nostettu rahilla olevan lampaantaljan päälle.  Kukapa ei sinne haluaisi, lämpöön ja ajattomaan rauhaan.

Kuvien taustaa ei kerrota ja jos kerrotaankin, se tehdään huumorilla. Voi, miten hupaisaa, kun mökissä on aamulla yhdeksän astetta lämmintä, lattia on pysyvästi jääkylmä ja putket tuon tuostakin jäässä. Villasukat ja lampaantaljat eivät todellakaan ole pelkkää rekvisiittaa vaan välttämättömyyksiä. Kuumaa juoma kuluu kun koko ajan on h—tin kylmä.

Vanhassa talossa voi tulla eteen muitakin hankaluuksia. Jostain tulee vettä sisään, jostain puhaltaa viima ja joku paikka on laho. Mitä sitten tehdään? Ns. talonpoikaisjärki  sanoo, että korjataan, mutta useammin tuntuu puhuvan se, joka haluaa korvauksia. Jonkun on korvattava kun kaikki ei ollut täydellistä. Pannaan lakimies asialle vaikka remonttimiestä tarvittaisiin.

Jos joutuisin myymään vanhan talon, olisin tarkkaakin tarkempi siitä, kenelle myyn. Kirjaisin myös ylös joka ikisen ikävän asian, joka voi tulla vastaan – listasta tulisi pitkä. Katto voi vuotaa, ikkunoista voi vetää, sisällä voi olla paljon kärpäsiä kuin myös hiiriä, päästäisiä, lintuja ja mitä tahansa eläimiä jotka mahtuvat pienistä raoista. Kaivo voi jäätyä, kaivon pumppu voi jäätyä, piha voi olla jäässä ja siellä voi talvella olla jopa lunta. Sulakkeet voivat mennä, sähkökatkoja esiintyy. Kesällä rapun edessä voi olla kyykäärme ja jos jätät oven auki, se voi tulla sisälle. Talvella on kylmä, talvella on aina kylmä.

Tällaisen listan tekisin ja vaatisin ostajan nimen alle; olen lukenut ja ymmärtänyt ja lupaan, etten ikinä tule valittamaan näistä asioista enkä vaatimaan niistä korvauksia.

En tiedä, auttaisiko tämä mitään, mutta ainakin olisin tehnyt jotain.

Toivottavasti ei käy niin, että kun korona ajaa kaupunkilaisia vanhoihin taloihin maalle, katkerat riidat epäonnistuneiksi koetuista talokaupoista tulevat entistä yleisemmiksi. Vanhan talon ostajan pitäisi selkeästi ymmärtää, mitä on tekemässä ja hänellä pitäisi myös olla joko remonttitaitoja tai rahaa remontin teettämiseen jos tarve tulee. Korvausten hakeminen ja riitely on aina henkisesti äärimmäisen raskasta ja tulee kalliiksi.

Jos ensisijaisesti aina ajattelee, että minäminä ja minun oikeuteni, niin parempi pysyä kaukana vanhoista taloista.

Pirkko Varjo

Kirjoittaja on vapaa toimittaja