Kansalaisopistossa rakennetaan noitarumpu ja opetellaan kiinaa

0
Kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas ja suunnittelija Sanna Mäkelä toivottavat kaikki tervetulleiksi kevätkauden kursseille.

Vakka-Suomen kansalaisopiston kevään ohjelma jaetaan tänään jokaiseen alueen kotitalouteen ja ilmoittautuminen kevään uusille kursseille alkaa maanantaina. Opetus- ja kulttuuriministeriön juuri ennen joulua julkistamat uudet, koronaepidemian torjuntaan tähtäävät suositukset sekoittavat nyt pakkaa.

– Valitettavasti uudessa opetusohjelmassa on jo vanhentunutta tietoa, sillä joudumme tekemään muutoksia kurssien aikatauluihin. Toimimme uusien määräysten mukaan ja niinpä lähiopetus alkaa kansalaisopistossa vasta 17. tammikuuta. Osa kursseista alkaa tätä ennen, mutta opetus tapahtuu etäopetuksena tai sitten kurssin alkua yksinkertaisesti siirretään, selvitti kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas.

Muutos koskee vain aikuisille suunnattuja kursseja, lasten ryhmien opetus tapahtuu ennakkoon ilmoitetulla tavalla.

– Kevään uudet kurssit olisivat muutenkin alkaneet vasta 17.1. jälkeen, joten etäopetus koskee vain syksyltä jatkuvia kursseja, tosin niitäkin on 141. Ajantasainen tietoa kurssikohtaisesti tulee löytymään opiston nettisivuilta, sanoi Kangas.

Kangas kuitenkin painotti, että koronasta huolimatta syksyn opetus saatiin järjestettyä suunnitelmien mukaan, eikä kansalaisopiston toiminnan kautta saatu ainuttakaan koronavirustartuntaa. Toiminnassa mennään terveysturvallisuus edellä ja niinpä käytössä on esimerkiksi vahva maskisuositus, myös lapsille.

Tänä keväänä on kansalaisopiston ohjelmassa tarjolla 460 uutta kurssia. Oppiaineista liikunta ja käden taidot ovat yhä kärjessä tuntimäärillä mitattuna.

– Erityisesti lasten ja nuorten liikuntakurssit ovat olleet suosittuja ja kysyttäjä ja niitä on luvassa myös kevätkaudelle. Käden taidoissa opetellaan moni mielenkiintoisia taitoja, kuten riukuaidan tai noitarummun tekoa. Lisäksi tulossa on mm. jazzbändikurssi, kieliopetusta 11 eri kielestä, viinikursseja ja paljon muuta.

– Kurssien toteutuksessa olemme kuunnelleet mahdollisimman paljon asiakkaidemme toiveita, lisäsi Tomi Kangas.

Myös kansalaisopiston luentotoiminta jatkuu. Luennoilla pohditaan niin koronan vaikutusta parisuhteeseen, etsitään Suomen älykkäimpiä eläimiä kuin tutustutaan kansalaisvaikuttamiseen.

– Syyskaudella kansalaisopiston luennoille osallistui aiempaa vähemmän kuulijoita ja uskoakseni tämä johtui koronasta. Toivon, että nyt keväällä ihmiset rohkaistuisivat jälleen liikkeelle. Jokainen kuitenkin tarvitsee ympärilleen sosiaalisia kontakteja, pohti Kangas.

Taloudellisesti Vakka-Opiston tuleva toimintavuosi näyttää hyvältä, sillä vuoden 2022 valtionosuus nousi huomattavasti, noin 610 000 euroon. Vuoden koko budjetti on noin 1,47 miljoonaa euroa.