Katujen kertomaa: Varbergintiellä vuorineuvoksen rakennuttamat Uranukset

0
Varbergintien ja Kuunarintien asuinaluetta, etualalla Uranuksen kerrostalot. Veljekset Karhumäen ilmakuva vuodelta 1956, Uudenkaupungin museo.

Uuttakaupunkia asutettiin pitkään sen asemakaavan mukaan, jonka lääninarkkitehti G. Chiewitz oli laatinut viimeisen suuren kaupunkipalon jälkeen vuonna 1856. Kaupunki kuitenkin kasvoi ja tarve uudelle kaavoitetulle tonttimaalle oli jo 1900-luvun alkupuolella suuri.

Vasta vuonna 1923 saatiin uusi asemakaava vahvistettua. Tuolloin kaavoitettiin etenkin keskustan läntiset ja luoteiset osat telakkaan ja Janhualle asti. Kun tuolle alueelle sitten todella ryhdyttiin laajemmin rakentamaan 1940–50-luvuilla, jouduttiin kaavaan tekemään monia muutoksia ja laatimaan alueelle myöhemmin myös kokonaan uusi kaava.

Tuossa 1923 laaditussa asemakaavassa oli Kainpirtin ja telakan läheinen alue jaettu kortteleihin, joiden nimet oli valittu tähtitaivaalta. Kaavasta löytyvät mm. Otava, Poseidon, Saturnus, Cassiopea ja Uranus. Näistä nimistä Uranus jäi meidän päiviimmekin, kun sen nimiset kerrostalot saman nimiseen kortteliin valmistuivat 1940-luvulla.

Uudenkaupungin telakan työvoimapula oli viime sotien jälkeen suuri. Tilannetta hankaloitti se, ettei kaupungista löytynyt työntekijöille asuntoja. Uudenkaupungin telakka rakennutti Kainpirttiin vuosina 1945 ja 1948 kerrostalot, Uranus I ja Uranus II, joissa molemmissa oli 18 “mukavuuksin varustettua” huoneistoa.

Nämä kerrostalot liittyvät humppilalaissyntyisen, myöhemmin mittavan rakennusliikeuran luoneen vuorineuvos Armas Puolimatkan yrittäjätaipaleen alkuvaiheisiin.

Armas Puolimatka toimi sodan jälkeen toisen yrityksen työnjohtajatehtävissä Uudenkaupungin telakalla. Tehtävänä oli telakan laiturien uusiminen. Kivet siirrettiin Lepäisiltä telakalle ja kelirikkoajasta huolimatta kivien kuljetus oli sujunut vauhdikkaasti.

Telakan johto huomasi hyvin tehdyn työn ja pyysi suoraan Armas Puolimatkalta tarjousta telakan levyhallin urakasta. Samalla hän oli urakoimassa myös näitä Uranuksen kerrostaloja. Uudenkaupungin Sanomat kirjoitti, että “Puolimatka rakentaa amerikkalaisella vauhdilla” . Virallisesti A. Puolimatkan yritys rekisteröitiin helmikuussa 1947.

Uranuksen taloihin liittyy monilla paljon muistoja. Taloissa elettiin yhteistöllistä elämää, perheiden elanto tuli pääasiassa viereiseltä telakalta. Lapsia oli paljon, yhteiset leikit ja pelit, pyykkituvat, talon saunatilat, telakan portin vieressä sijainnut kioski ym. kuuluivat Uranuksissa asuneiden lasten arkeen.

Alueella oli myös kaksi kauppaa. Toisen kerrostalon kivijalassa sijaitsi Sura & kumpp. liha-, maito ja leipämyymälä vuosina 1949–1971 ja omassa rakennuksessaan aivan kerrostalojen vieressä toimi Vakka-Suomen Osuusliikkeen eli VaSo:n ruokakauppa vuosina 1954–1976.

Varbergintie vahvistettiin kadunnimenä vuonna 1966 laaditussa Pietolan alueen kaavassa. Nimi tulee Uudenkaupungin ruotsalaiselta ystävyyskaupungilta.

Viime sotien aikana ja välittömästi niiden jälkeen Ruotsi osallistui sodasta kärsineen Suomen avustamiseen mm. siten, että eri kunnat valitsivat Suomesta kummikunnan.

Varbergin kunta valitsi Uudenkaupungin ja avusti mm. Koulukadun varrelle rakennetun silloisen terveystalon eli neuvolan rakentamiskustannuksissa.

Mari Jalava

Katujen kertomaa

Tämä juttusarja esittelee uusikaupunkilaisia katuja ja niiden kertomaa. Millainen on uusikaupunkilaisten katujen historia, mistä kadut ovat saaneet nimensä, mitä kaduilla on tehty, kuka asunut tai mitä niiden varrella on tapahtunut? Juttusarjassa esitellään yksittäisiä katuja, kokonaisia kaupunginosia tai pelkästään joitakin tapahtumia tai henkilöitä niillä. Kainpirtin alueelta löytyy mm. Varbergintie ja sen varrelta Uranukset.