Keltainen talo vuokrataan kaupungin varhaiskasvatukselle – Tiloihin uusi pienten lasten ryhmä

0
Kaupunki vuokraa Välskärintien keltaisen talon alakerrasta kaksi asuntoa ja liiketilan eli yhteensä 187,5 neliötä varhaiskasvatuksen käyttöön.

Kaupunki vuokraa varhaiskasvatuksen käyttöön tiloja Mörnen alueen keltaisesta talosta. Päätöksen asiasta teki maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus. Kaupunki vuokraa käyttöönsä keltaisen talon pohjakerroksesta kaksi asuntoa ja liiketilan. Kolmen tilan kokonaispinta-ala on 187,5 neliötä ja sinne on mahdollista sijoittaa 24 lasta.

Keltainen talo sijaitsee Mörnen ja entisen golf-ravintolan lähellä osoitteessa Kasarminlahdenkatu 6 ja siellä aloittaa myöhemmin toimintansa Punaposket-niminen lapsiryhmä. Punaposkien ikäjakauma on 0–3 vuotta. Tilan kuukausivuokra on 2 815,5 euroa, jonka päälle tulee vielä vesi- ja sähkömaksu.

Punaposket-ryhmä aloittaa alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti toimintansa 10. tammikuuta Saarnistossa päiväkoti Satulinnan laulusalissa ja toiminta siirtyy keltaisen talon uusiin tiloihin todennäköisesti maaliskuun aikana.

– Keltaisen talon tilat ovat vastaremontoidut ja valoisat. Ne sopivat kokonsa puolesta kahdelle lapsiryhmälle. Lapsiryhmillä on omat, erilliset ryhmätilansa sekä yhteinen avara liikunta- ja leikkitila. Isossa tilassa on suuret ikkunat, joista avautuu maisema golf-kenttien suuntaan. Tiloja viimeistellään ja kalustetaan tammi–helmikuussa. Rakennuksen viereen tehdään päiväkotikäyttöön sopiva aidattu leikkipiha, Uudenkaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Annina Kiiveri kertoo.

Kiiveri kertoo, että hän kuuli keltaisen talon tiloista viime perjantaina ja hän lähti Satulinnan päiväkodin johtaja Tuula Stoorin kanssa katsomaan niitä. Tilanne tuli Kiiverin mukaan eteen yllättäen, koska viime viikkoon saakka ainoana vaihtoehtona näyttäytyi Saarniston koulun vanha talonmiehen asunto.

– Sen remontin kustannusarvio oli kuitenkin kohonnut todella korkeaksi. Sen myötä tilatoimi alkoi vielä viime viikon keskiviikon ja torstain kuluessa etsiä muita mahdollisuuksia. Aikataulu on ollut siis nopea ja tieto tuli meillekin vasta perjantaina, Kiiveri korostaa.

Keltainen talo on vielä tarkoitus erikseen nimetä jotenkin, mutta Kiiverin mukaan suunnitelmat eivät ole vielä niin pitkällä.

– Emme toistaiseksi ole puhuneet varsinaisesti uudesta varhaiskasvatusyksiköstä, mutta rakennus on kuitenkin erillinen henkilöstön ja toiminnallisuuden kannalta. Lisäryhmälle on saatu jo palkattua työntekijät ja kaksi työntekijää aloittaa tammikuun 10. päivä ensimmäisen lapsiryhmän kanssa. Kolmas uusi työntekijä aloittaa helmikuun alusta, Kiiveri summaa.

Varhaiskasvatuksen tilatarpeesta on käyty keskustelua pitkin syksyä ja esillä on ollut muitakin vaihtoehtoja. Kaupunki selvitti muun muassa sitä, että olisiko seurakunnalta vielä mahdollista vuokrata tiloja. Vaihtoehtoina oli myös moduulirakennusten osto tai vuokraus sekä Seikowin korttelin tilat.

– Keltaisen talon tilat ja ympäristö ovat sellaisia, että ne on mahdollista ottaa varhaiskasvatuksen käyttöön muutamien muutosten jälkeen. Tarkoituksena on muun muassa puhkaista ovi yhteen väliseinään, Kiiveri korostaa.

Kiiveri pitää kaupunginhallituksen päätöstä keltaisen talon vuokraamista olosuhteisiin nähden parhaana mahdollisena.

– Tilan suhteen meillä ei ole hätää. Saamme teknisen toimen kanssa aivan varmasti tilat kalustettua ja pihan kuntoon lapsia varten. Sijainti on toki eri kuin Saarnistossa ja tämä on varmasti se tekijä, joka voi herättää pettymyksen tunteita perheissä. He olivat varmasti jo ehtineet asennoitua Saarniston ratkaisuun, koska sen tiedon varassa mekin elimme viime perjantaihin asti, Kiiveri toteaa.

Kiiveri korostaa, että tärkeintä on tilojen sopivuus varhaiskasvatustoiminnan järjestämiseen sekä se, että tilaa saadaan kaikille jonossa oleville lapsille ja vielä uusillekin hakijoille.

– Keltaisen talon tila vastaa näihin tarpeisiin ja rauhoitttaa kokonaisuudessaan varhaiskasvatuksen jonotilannetta, hän summaa.

Parikymmentä lasta jonottaa varhaiskasvatuspaikkaa

Uudenkaupungin varhaiskasvatukseen jonotti vielä tämän viikon alussa 18 alle 3-vuotiasta lasta. Kokonaisuudessaan jonossa olevia varhaiskasvatuspaikkahakemuksia on tällä hetkellä 22. Hakijoita on kuitenkin tullut vielä viikon varrella lisää. Sekä kunnallisten että yksityisten päiväkotien alle 3-vuotiaiden lasten ryhmät ovat täynnä. Perhepäivähoidossa on vapaana kaksi paikkaa, mutta ne täyttyvät alkuvuodesta.

Varhaiskasvatuksen paikkatilanne on kaupungissa sellainen, että alle 3-vuotiaita lapsia on tänä syksynä laitettu myös yli 3-vuotiaiden ryhmiin. Tämä aiheuttaa sen, että yli 3-vuotiaiden ryhmiin voidaan ottaa tavallista vähemmän lapsia, koska alle 3-vuotias lapsi vie kahden lapsen paikan varhaiskasvatuslain ahlaisemman suhdeluvun vuoksi.

Viime vuonna Uudessakaupungissa syntyi 101 lasta. Tänä vuonna varhaiskasvatuksessa on kuitenkin ollut jo 120 viime vuonna syntynyttä lasta. Ero selittyy muuttoliikkeellä, joten tilanteet myös muuttuvat nopeasti.

Lain mukaan kuntien on osoitettava kiireellisissä hakemuksissa varhaiskasvatuspaikka kahdessa viikossa. Kiireettömissä päiväkotipaikkahakemuksissa kunnalla on aikaa paikan löytämiseen neljä kuukautta. Kaupungin on myös varauduttava ensi vuonna entisestään kasvavaan varhaiskasvatustarpeeseen, koska hakemuksia tulee koko ajan lisään ja alustavia tietoja kaupunkiin muuttavista varhaiskasvatusikäisistä lapsista on jo jonossa olevien hakemusten lisäksi.