Kike Elomaa Lokalahdella: Suomella paljon parannettavaa nykyuhkiin varautumisessa

0
Kansanedustaja Kike Elomaa puhui Lokalahden kirkossa itsenäisyyspäivänä.

Lokalahden kirkossa itsenäisyyspäivänä puhunut kansanedustaja Kike Elomaa muistutti, että vaikka maailma muuttuu, itsenäisyys on aina tärkeä muuttumaton asia. Suomi on hänen mukaansa tänä päivänä hyvä paikka asua, elää ja yrittää.

– Itsenäisyys ei ole kuitenkaan itsestään selvä asia, vaan uudenlaisiin turvallisuusuhkiin on reagoitava välittömästi. Monikulttuurisuus haastaa suomalaisia arvoja ja jengiytymisen haasteisiin on vastattava ennen kuin olemme naapurimaamme Ruotsin tilanteessa.

Elomaan mukaan myös pakolaisvirroilla pelaavat, omia intressejään ajavat valtiot ovat iskeneet pöytään hybridivaikuttamisen kortin.

– Ennen vieraan valtion hyökkäyksiin varauduttiin varustamalla sotilaita ja kaivamalla poteroita, nykyään tarvitaan erilaisia toimia. Lainsäädäntö on oltava ajan tasalla, huoltovarmuus kunnossa, sähköntuotanto ja -jakelu turvattu sekä tietoliikenne varmistettu myös kriisitilanteissa.

Tässä varautumisessa Suomella on Elomaan mukaan paljon parannettavaa ja hän toivookin, että hallitus ryhtyisi toimiin uuden ajan uhkien torjumiseksi eikä ummistaisi silmiään.

Nykyajan ikävistä ilmiöistä Elomaa palasi kiittämään niiden suomalaisten panosta, jotka puolustivat Suomea toisessa maailmansodassa.

– Kiitos perinnöstänne ja kovasta työnteon, rehellisyyden ja kunnioituksen perinteestä, jonka olette meille jälkipolville jättäneet. Näytitte kovan paikan tullen, millainen voimavara kansakunnan yhtenäisyys on.

Sotiemme veteraanien kohtelu on hävettänyt Elomaata. Valtiovalta on heille luvannut milloin mitäkin, mutta tosiasia hänen mukaansa on se, että he eivät ole saaneet ansaitsemiaan palveluita ja kunnioitusta.

– Veteraanien hoivapalvelujen tarve on suuri, eikä kaikilla ole varaa maksaa niitä omasta pussista, vaan tarvitaan yhteiskunnan apua. Nyt on käsillä viimeiset vuodet, kun voimme vielä osoittaa heille arvostusta.

Elomaan mielestä sotiin osallistuneiden tilanteesta tulisi keskustella myös muulloin kuin itsenäisyyspäivän alla, sillä on tärkeää, että tieto sodissa tehdyistä uhrauksista isänmaan eteen välittyy jälkipolville.

Jussi Arola