Koronatilanne on heikentynyt voimakkaasti – tartuntaketjujen jäljitys ei onnistu enää

0
Teho-osaston hoitajat menossa koronapotilaiden luokse suojavarusteissaan.

Koronatapauksia todetaan nyt Varsinais-Suomessa eniten koko pandemian aikana. Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden edeltäneen 14 vrk aikana on 319,5. Tartuntoja on todettu viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana lähes kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa.

Tällä hetkellä esiintyy tartuntaryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystyä luotettavasti jäljittämään. Tartuntalähteet on viime viikolla saatu toistaiseksi selville noin 61 prosentissa tartuntoja.

– Uudet suositukset ovat valitettavia, mutta nähdäksemme välttämättömiä. Lasten ja nuorten joulujuhlat nyt lomien alla on ikävä kyllä pidettävä pieninä. Koronariskin vuoksi niissä ei pidä laulaa, ja juhlia pitäisi vain oppilaiden, opettajien ja muun välttämättömän henkilökunnan kesken, sanoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala Tyksistä.

Maanantaina Tyksissä oli hoidossa 23 koronapotilasta. Näistä vuodeosastoilla 16 ja teho-osastolla seitsemän potilasta. Lisäksi eri terveyskeskuksien vuodeosastoilla on Varsinais-Suomessa hoidettavana lähes 20 koronapotilasta.

Koronasta johtuvia kuolemantapauksia on ollut nyt Varsinais-Suomessa runsaasti, viikoilla 48–50 yhteensä 22.

Yli 12-vuotiaista varsinaissuomalaisista 84,9 prosenttia on saanut kaksi koronarokotusannosta ja 16,1 prosenttia kolme annosta.

Varmistettujen omikrontapausten ja -epäilyjen määrät ovat kasvaneet alueella hyvin nopeasti. Omikronvariantteja on varmistettu Varsinais-Suomessa 14. Epäiltyjä omikrontapauksia on tämän lisäksi 58 tapausta eri puolilla maakuntaa. Omikronpotilaita ei ole Tyksissä toistaiseksi ollut hoidettavana.

– Olen huolissani siksi, että omikron leviää erittäin herkästi ja nopeasti. Sairaanhoidon kuormitus on jo tällä hetkellä korkea, kun Varsinais-Suomessa sairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa kaikkiaan lähes 40 potilasta. Arvioimme tartuntojen määrän ja sitä kautta myös sairaalahoidon edelleen kasvavan merkittävästi, arvioi Mikko Pietilä.