Kymppitonnin kokous

0

Uusi valtuusto pääsi maanantaina tekemään historiaa, Kokouksessa päätettiin kaikkien aikojen isoimmasta budjetista sekä historian suurimmasta investointisuunnitelmasta. Historian havinaa oli siinäkin, että samalla valtuusto teki viimeisen ison budjetin. Jo ensi vuonna valtuusto hyväksyy talousarvion, josta hyvinvointialue kahmaisee soten ja noin puolet kaupungin menoista ja tuloista.

Valtuusto keskusteli pitkään ja hartaasti talousarviosta sekä lähivuosista. Kysymyksiä, puheenvuoroja ja kritiikkiä keräsivät monet investointikohteet. Sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteristä käyty keskustelu jäi lopulta yllättävänkin vaisuksi. Teknisen johtajan ja talousjohtajan perustelut upposivat, kun valtuutetut tiesivät, ettei Wintterin rakentamista enää voi perua. Sihy-investoinnin kustannukset nuijittiin muutoksitta läpi.

Valtuusto ei silti välttynyt äänestysrumbalta. Muutosesityksiä kertyi kaikkiaan kahdeksan, äänestyksiä seitsemän. Talousarviosta käytiin sitkeää vääntöä. Eniten äänessä oli miestrio Juha Aaltonen (ps.), Java Valkonen (ps.) ja Eero Hento (kok.). Poistolistalle ehdotettiin muun muassa Rauhanpuiston, pakettiauton ja Sorvakonniemen investointimäärärahoja. Kiinteistöjen myynnistä olisi haluttu 300 000 euron tulolisäys talousarvioon.

Keskustelu oli siinä mielessä ironista, että samalla kun etsittiin tiheällä kammalla säästökohteita, kokous venyi ja kokouskulut juoksivat. Lopulta talousarvio meni yhtä muutosta lukuunottamatta kaupunginhallituksen esityksen mukaan. Säästöratkaisuja ei valtuustossa syntynyt. Kokous kesti kaikkiaan viisi tuntia. Puheenjohtajan kokouspalkkio on 140 euroa, valtuutettujen 100 euroa ja myös virkamiehille maksetaan kokouspalkkio. Lisäksi kokouksesta maksetaan lisäpalkkiona 50 prosenttia jokaiselta kolmen tunnin jälkeen alkavalta tunnilta. Maanantaisen kokouksen hinnaksi kertyi siis noin 10 000 euroa.

Merja Koski (sd.) totesi, että valtuustolle olisi hyvä järjestää erikseen kyselytunti. Se voisi olla yksi ratkaisu, sillä eihän näin pitkässä kokouksessa ole järkeä – etenkään jos äänestysrumba ei johda mihinkään muutoksiin.

Samana iltana myös naapurissa, Laitilassa, oli talousarviokokous, joka kesti neljä tuntia.

Demokratialla on hintansa ja toisinaan se on yllättävänkin suuri.

Teija Uitto