Lähivesien pilaaminen jatkuu

0

Vesihuoltopäällikkö Westerholmin kirjoituksesta (US 4.12.) huomaa, ettei kaupungilla ole pienintäkään aikomusta totella AVI:n päätöksiä. Meillä tunnutaan ihan itse tiedettävän parhaiten, mikä lähisaaristolle on parasta. Vaikka puhdistamo sinänsä olisikin puhdistusteholtaan kärkikastia, sen purkuputki lienee Suomen lyhin?

Ja puhdistusprosentteihin vetoaminen ei muuta sitä, että päivittäin puhdistamolle ohjataan lähes 10 000 m3 likavettä, josta pumpataan luvallisesti 100 kiloa typpeä ja yli 2 kiloa fosforia sekä lisäksi muita kiintoaineita Kemiran penkan viereen vesiä rehevöittämään. Siis 365 päivänä vuodessa ja näköjään maailman tappiin asti. Lisämausteensa tuovat vielä ohijuoksutukset.

Ympäristölupajärjestelmä perustuu siihen, että ulkopuolinen taho (AVI ja muut vesiviranomaiset) arvioivat luvan edellytykset. Heillä on maan parhaat asiantuntijat selvittämään jätevesien vaikutuksia meren ekologiseen tilaan. Meillä kaupunki viittaa kintaalla näille arvioille.

Purkuputken jatkamista on vetkuteltu kymmeniä vuosia. Olen varma, että vesiviranomaisten mitta alkaa lopultakin täyttyä ja tällä kertaa putki on pakko tehdä. Suunnitelmat maaliskuuhun 2023 mennessä ja itse putken pidennys viimeistään vuonna 2026.

Sitäkin ihmettelen, miksi muutaman kilometrin muoviputken rakentaminen meren pohjaan meillä on teknisesti ylivoimaista. Kun Pietarista on rakennettu kaksi Nord Stream -kaasuputkea Itämeren pohjaa pitkin Saksaan yli 1 000 kilometrin matkalle? Ja tarviiko sen purkuputken olla edes tiivis eli onko pakko johtaa jätevesiä vain yhteen paikkaan?

Jos meillä on resursseja yli 100 miljoonan Wintteriin niin eiköhän myös varaa pitää huolta saaristostamme ja lähivesistä.

Tarmo Kangas