Lapsiluvun kasvu yllättänyt iloisesti Ugissa – Varhaiskasvatuspaikkoja lisää seuraavaksi Seikowiin ja Saarnistoon

0
Uudessakaupungissa hoitajana työskentelevä Marika Rantala toivoi, että vuoden ja kahden kuukauden ikäiselle Veikalle olisi löytynyt Uudestakaupungista paikka yksityisestä päiväkodista, mutta nekin ovat täynnä.

Uudessakaupungissa on yksi onnellinen ongelma ratkottavana. Kaupunkiin on muuttanut lisää lapsiperheitä ja se näkyy varhaiskasvatuspaikkojen kysynnässä. Varhaiskasvatusjohtaja Annina Kiiveri kertoo, että varhaiskasvatuksessa on nyt kirjoilla 57 lasta enemmän kuin tasan vuosi sitten.

Paineita varhaiskasvatukseen on tuonut toinenkin seikka:

– Muutoksia on tapahtunut myös päiväkotiverkostossa. Päiväkoti Touhula ja Norlandia sekä yksityinen Sepänkadun ryhmis lopettivat toimintansa 31.7.2020.

Sen seurauksena kaupungin päiväkoteihin tuli kymmeniä lapsia lisää.

Lisäksi kaupunki joutui sulkemaan 2019 Santtiossa Kihukujalla toimineen Merilinnun päiväkodin sisäilmaongelmien vuoksi. Päiväkoti muutti aluksi Uudenkaupungin seurakuntakeskuksen tiloihin, kunnes kaupunki sai loppuvuodesta 2020 käyttöönsä Norlandian tilat.

Kiiveri kiittelee, että päättäjät ovat suhtautuneet myönteisesti varhaiskasvatuksen lisäystarpeisiin. Erityisen iloinen hän oli, että kaupunginhallitus päätti esittää talousarvioon rahoitusta yhden uuden varhaiskasvatusryhmän perustamiseksi.

– Meidän kaupunkistrategiaamme kuuluu, että väkiluku kasvaa ja tämä järjestelytyö on nyt vain tehtävä, hän toteaa.

Varhaiskasvatuksen paikkoja on lisättykin tänä vuonna tuntuvasti. Vuoden 2021 alusta aloitti päiväkoti Kaunisranta entisen Touhulan tiloissa. Viimeksi Kaunisrannan päiväkodissa laajennettiin yhtä lapsiryhmää, jotta päiväkotiin saatiin lisää varhaiskasvatuspaikkoja.

Seuraavaksi Seikowin päiväkodissa tehdään sisäisiä järjestelyjä, jotta päiväkotiin voidaan ottaa porrastetusti lisää lapsia. Täysin uutta varhaiskasvatusryhmää suunnitellaan Saarniston päiväkotiin. Talonmiehen asunnosta muokataan tilat varhaiskasvatustoimintaa varten. Tavoitteena on saada tilat käyttöön jo tammikuun alkupuolella. Saarnistoon palkataan myös lisää henkilökuntaa.

Kiiveri sanoo, että varhaiskasvatuksen paikkatarvetta pyritään ennakoimaan koko ajan. Viime keväänä kaupunki tilasi ulkopuoliselta konsultilta arvion palvelutarpeista, konsultti ei osannut ennustaa näin suurta lapsiluvun kasvua. Syntyvyyden perusteella tilanne näytti erilaiselta.

– Me täällä Uudessakaupungissa osasimme itse varautua paremmin muuttuvaan tilanteeseen, kun seurasimme muuttoliikettä. Onneksi saimme myös pitää kiinni omasta arviostamme ja nyt ollaan näinkin hyvässä tilanteessa, Kiiveri toteaa tyytyväisenä siitä, että päättäjät ovat luottaneet kaupungin virkamiesten ennakointiin.

Vaikka kaupungin tavoitteena on ollut saada asukasluku kasvuun, sitä ei kukaan voinut tietää, että kaupunkiin muuttaa näinkin paljon lapsiperheitä. Varhaiskasvatusjohtaja sanoo, että mitään hätää ei silti ole.

– Kaikki lapset saavat varhaiskasvatuspaikan, kunnan velvollisuus on huolehtia siitä. Kaupungissa on myös tosi positiivinen vire ja tahtotila tilanteen ratkaisemiseksi. Onhan se todella hienoa, että Uuteenkaupunkiin saadaan lapsiperheitä.

Kaupungissa on päiväkotien lisäksi myös 12 kunnallista perhepäivähoitajaa ja yksi yksityinen, toinen yksityinen on aloittamassa vuoden alusta. Kiiveri kertoo, että yksi perhepäivähoitaja olisi rekrytoitu marraskuun alussa, mutta ehdot täyttävää hakijaa ei ollut.

– Perhepäivähoito on Uudessakaupungissa olennaisen tärkeä osa varhaiskasvatuksen kokonaisuutta ja että heidänkin paikat on täynnä

FaktaLisää lapsia tulossaKeskustan päiväkodeista on haettu paikkaa tammi-maaliskuulle 19 lapselle.

Yhteensä hakemuksia tammi-huhtikuulle on tällä hetkellä 29.

Vieraskielisille on alkamassa uusia kielikursseja alkuvuodesta. Se ennakoi varhaiskasvatuksen lisääntyvää tarvetta.

Lapsia on varhaiskasvatuksen piirissä tällä hetkellä yhteensä 619

Lähde: Kaupungin varhaiskasvatus

Laitilalaiset Marika Rantala ja Marko Laaksonen hakivat heinäkuun lopussa uusioperheen pienimmälle, Veikalle , päivähoitopaikkaa Laitilan kaupungilta.Heidän toiveenaan oli saada lapselle hoitopaikkakaupunginpäiväkodista.

– Kuukausi sitten kyselimme hakemuksemme perään, kun mitään ei kaupungilta kuulunut. Viime viikolla kaupungilta sitten soitettiin ja tarjottiin paikkaa perhepäivähoitajalta.

– Vastaus oli meille pettymys, kun toivoimme paikkaa päiväkodista. Kaupungilta kerrottiin, että vauvapaikat ovat täynnä ja Veikalle voidaan osoittaa päiväkotipaikka vasta ensi syksynä.

Veikan vanhemmat eivät ottaneet perhepäivähoitajan paikkaa vastaan, koska he eivät halunneet pientä poikaa siihen rumbaan, että lapsi viedään varahoitajalle, kun perhepäivähoitajalla on vapaata.

– Veikka on niin pikkuinen, että ei osaa puhuakaan vielä kunnolla. Lisäksi tämän koronamyllerryksen keskellä hän ei ole paljon vieraita ihmisiä edes tavannut. Ei ole lapsen edun mukaista, että häntä pompotetaan milloin mihinkin varahoitopaikkaan, etenkään tässä koronatilanteessa.

MarikaRantala työskentelee Uudessakaupungissa hoitajana, siksi perhe on kysellyt päiväkotipaikkaa myös Uudestakaupungista. Uudessakaupungissa on kaksi yksityistä päiväkotia, mutta ne molemmat ovat täynnä ja myös kaupungin päiväkodit ovat täynnä.

Niinpä vuoden ja kahden kuukauden ikäinen Veikka jäi hoitoon mummulle.

– Mummulla on jo ikää ja mietin kyllä, kuinka kauan mummu jaksaa hoitaa Veikkaa, Marika Rantala sanoo.

Uudessakaupungissa oli vielä keväällä 2020 nykyisten kahden yksityisen päiväkodin lisäksi yksityisen varhaiskasvatuksen tarjontaa enemmänkin. Päiväkoti Touhula ja Norlandia sekä yksityinen Sepänkadun ryhmis lopettivat toimintansa 31.7.2020.