Lasten koronarokotukset käynnisyvät ensi viikolla – rokotteeseen tarvitaan huoltajan suostumus

0
Sosiaali- ja terveysministeriö maksaa kunnille korvauksia erityisesti testauksesta, rokottamisesta ja koronapotilaiden hoidosta.

Uudenkaupungin U-soten yhteistoiminta-alue käynnistää THL:n suosituksen mukaisesti riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset.

THL:n ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä vakavan koronavirusinfektion aiheuttamaan tautiin: elinsiirto tai kantasolusiirto, voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhkosairaudet
osa lasten sydänsairauksista, krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen maksasairaus
ylipaino, ISO-BMI vähintään 30, lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys, Downin oireyhtymä, tyypin 1 ja 2 diabetes tai säännöllistä lääkitystä vaativa astma.

Epäselvissä tapauksissa kannattaa kysyä ohjeita neuvolasta, kouluterveydenhoitajalta tai hoitavalta lääkäriltä.

Koronarokotuksen yleisimmät haittavaikutukset ovat lapsilla olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Kuten kaikki rokoteaineet, myös koronarokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten rokotuskohdan punotusta ja turvotusta, kuumetta, päänsärkyä, väsymystä, lihassärkyä ja vilunväristyksiä. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä.

Rokote suojaa sekä lasta että lapsen lähipiiriä koronavirustaudilta. Sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat mahdollisia myös lapsilla, vaikka tyypillisimmin koronavirus on lapsilla lievä.

5–11-vuotiaille annetaan rokoteaineena BioNTech-Pfizerin Comirnatya, josta ikäryhmälle on valmistettu erikseen pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Riskiryhmään kuuluvalle 5–11-vuotiaalle voi varata ajan koronarokotukseen Uudenkaupungin verkkosivuilta löytyvän ajanvarauspalvelun kautta. Valitse palveluksi ”Covid-riskiryhmä, lapsi.”  Mikäli ajanvarauspalvelun käyttö ei ole mahdollista, ota yhteyttä oman neuvolan tai koulun terveydenhoitajaan.

Koronarokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumus voidaan antaa suullisesti paikan päällä tai kirjallisena. Myös lapsen mielipide tulee selvittää lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden.