Lauantailautanen: Kakku paranee vanhetessaan

0
Englantilainen hedelmäkakku tunnetaan kaikkialla Euroopassa.

Antarctic Heritage Trust arkeologiryhmä teki muutama vuosi sitten hämmentävän löydön napajäätiköltä. Sieltä löydettiin yli sata vuotta vanha, pieni peltirasia, jonka kanteen oli painettu englantilaisen Huntley & Palmersin logo.

Peltirasia oli surkeassa kunnossa, mutta sisältö, paperiin kääritty englantilainen hedelmäkakku, näytti ja tuoksui lähes syömäkelpoiselta. Oikein säilytettynä hedelmäkakun säilyvyys on siis todistetusti huippuluokkaa.

Joulukuun alkupuoli on sopiva aika aloittaa hedelmäkakun valmistus, sillä kakku todellakin paranee vanhetessaan. Kakun voi säilöä folioon käärittynä jääkaappiin. Vanha tapa on säilyttää hedelmäkakku alkoholilla kostutetussa liinassa.

Hedelmäkakun historia yltää yli 2000 vuoden taakse. Tuon ajan Roomassa on valmistettu kakkua granaattiomenoista, männyn siemenistä ja rusinoista, jotka on sekoitettu ohramuusin joukkoon.

Keskiajalla hedelmäkakku maistui hunajalle, säilötyille hedelmille ja kalliille mausteille.

Vaikka hedelmäkakun edessä onkin sana ”englantilainen”, niin kakku on tunnettu eri puolilla Eurooppaa. Erityisen paljon kakkuja on tehty Saksassa, Italiassa ja Portugalissa. Jokaisessa maassa kuitenkin omalla tavallaan.

Hedelmät voi laittaa maustumaan rommiin, viskiin, konjakkiin tai likööriin, vaikkapa mantelilikööriin. Jos likööri ei tule kysymykseen, niin appelsiinimehu, mausteinen tee tai kirsikoiden liemi ovat kokeilemisen arvoisia vaihtoehtoja.

Jos hedelmäkakku ei maistu, siitä pääsee eroon riehakkaasti tammikuun kolmantena päivänä, jolloin on Hedelmäkakun heittopäivä, eli Fruitcake toss day. Ensimmäinen kerta, jolloin kakkua heiteltiin, oli vuonna 1995 Coloradossa.

Perinteinen englantilainen hedelmäkakku


250 g voita tai margariinia

1,5 dl sokeria

1,5 dl fariinisokeria

3 kananmunaa

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 dl rusinoita tai korintteja

100 g hasselpähkinöitä

1 dl sokeroituja hedelmiä

2 dl valutettuja punaisia cocktailkirsikoita

1,5 dl alkoholia

Laita rusinat, sokeroidut hedelmät ja cocktailkirsikat maustumaan mantelilikööriin.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka.

Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää vehnäjauhoja, jos taikina juoksettuu.

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja rouhitut pähkinät keskenään. Sekoita seos rasva-sokeriseokseen. Lisää mukaan viimeiseksi mantelilikööri hedelmäpaloineen.

Kypsennä kakkua runsas tunti 175 asteessa.

Säilytä viileässä.

Tiina Perähannu-Silvola