Löytöeläimet menevät jatkossa Eurajoelle

0
Uudenkaupungin löytöeläimet vuodenvaihteen jälkeen hoitava Eläinten hyväksi ry ilmoittaa löytyneistä ja uutta kotia etsivistä eläimistä yhdistyksen omilla facebook -sivuilla.

Tammikuun ensimmäisestä päivästä alkaen Uudenkaupungin löytöeläimet hoitaa Eläinten Hyväksi ry eli Ehy. Uudenkaupungin lisäksi yhdistys hoitaa Rauman, Porin yhteistoiminta-alueen ja Pyhäjärvi seudun löytöeläimet. Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat Eurajoella.

– Käytännössä homma toimii niin että meille tehdään ilmoitus löytyneestä eläimestä ja me käymme hakemassa eläimen luoksemme hoitoon. Kun eläimen omistaja löytyy, hän maksaa eläimen noudosta ja hoidosta yhdistykselle koituneet kulut, selvitti Ehy ry:n työntekijä Laura Suominen.

Löytöeläin pyritään noutamaan Ehy:n hoiviin mahdollisimman pian.

– Toki Uudenkaupungin ja Eurajoen väliseen matkaan menee oma aikansa ja joskus meillä voi olla menossa haku aivan toisesta suunnasta, mutta tulemme hakemaan löydetyn eläimen niin nopeasti kuin mahdollista.

– Olemme alustavasti puhuneet Vakka-Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen edustajien kanssa mahdollisesta yhteistyöstä. Eli mikäli eläimen löytäjä ei voisi pitää eläintä suojissaan siihen asti kunnes me saavumme paikalle, niin eläinsuojeluyhdistyksen jäsenistä joku voisi ehkä tarjota apua, kertoi Suominen.

Löytöeläimet ovat käytännössä kissoja. Karkuun lähteneet koirat löytävät yleensä omistajansa puskaradion kautta parissa tunnissa.

– Lain mukaan me hoidamme löytöeläin 15 vuorokautta ja mikäli omistajaa löydy, siirtyy eläimen omistusoikeus meille. Hoidamme eläimen sterilisoinnin, rokotukset ja tunnistusmerkinnän ja tämän jälkeen lähdemme etsimään eläimelle, yleensä siis kissalle, uutta kotia, kertoi Suominen.

Ehy ottaa vastaan myös loukutettuja, villiintyneitä kissoja.

– Villit kissanpennut saadaan yleensä kesytettyä niin että ne voivat jatkaa elämäänsä ihmisen lemmikkinä. Aikuisten eläinten kohdalla tilanne on usein surullisempi. Ne eivät aina enää kesyynny ja niillä saattaa olla myös niin vakavia vammoja tai sairauksia, että eläimen lopettaminen on kaikista armollisinta. Näissä tapauksissa päätös kissan kohtalosta tehdään aina yhdessä eläinlääkärin kanssa, tiivisti Suominen.

Vuonna 2009 perustettu Eläinten Hyväksi ry on hoitanut eri kuntien löytöeläimiä jo 11 vuotta. Tällä hetkellä yhdistyksellä on kaksi palkattua työntekijää. Kannatusjäseniä on reilut sata ja yrityskummeja 16.

– Eläinten ruuat saamme pääosin lahjoituksina. Toimintaa pyöritetään kuntien maksamien korvausten ja lahjoitusvarojen turvin. Yleensä olemme järjestäneet joka kevät myös koirien match show’n varojen keräämiseksi, mutta tämä toiminta, samoin kuin meidän suositut avoimien ovien päivät, ovat nyt olleet tauolla koronan takia, kertoi Laura Suominen.

Löytöeläinten säilytystä ja hoitoa varten yhdistyksellä on käytettävissään vanha kauppakiinteistö.

– Löydetyistä ja uutta kotia etsivistä eläimistä ilmoitamme yhdistyksen facebook ja nettisivuilla. Facebook on paras tapa seurata meidän toimintaamme, tiivisti Laura Suominen.

Ehy:n Löytöeläinpäivystys toimii numerossa 044-2927223.

Uudenkaupungin kaupunki etsi tarjouskilpailulla uutta, löytöeläimistä huolehtivaa tahoa tänä syksynä. Eläinten hyväksi ry oli ainoa tarjouksen jättänyt. Tarjouksen summa oli 8000 euroa.