Maajoukkuetien jäljillä

0
Uudenkaupungin Salibandyä edustava Niilo Lännistö osallistui aiemmin tänä vuonna Salibandyliiton maajoukkuetie-leirille.

13-vuotiaalla Niilo Lännistöllä riittää tekemistä. Nuori salibandypelaaja viettää näet viikot hallilla Uudenkaupungin Salibandyn P14- ja P15-joukkueiden harjoituksissa. P14 on Lännistön oma ikäluokka, mutta hän on myös päässyt vuotta vanhempien poikien joukkueeseen.

– Neljästä viiteen harjoitusta tulee viikoittain. Maanantaisin on kahdet treenit peräkkäin, tiistaisin omat ja keskiviikkona olisi kahdet, mutta en kerkeä molempiin, koska ne ovat eri paikoissa, Lännistö luettelee.

Isot harjoitusmäärät eivät kuitenkaan rasita Lännistöä, sillä nuori urheilija tähtää korkealle lajissaan. Kiinnostus salibandyä kohtaan syntyi viiden vanhana Niilon isän Jarmon kautta.

– Iskä pelasi korkealla tasolla ja tuli hänen pelejään paljon katseltua. Sitten minullekin tuli sellainen olo, että haluan aloittaa pelaamisen, Lännistö muistelee.

Isän otteiden seuraamisen kautta Lännistö on edennyt vauhdilla, vielä nuorella, salibandyuralla. Tänä vuonna hän sai kutsun Salibandyliiton järjestämään maajoukkuetie-leirille Eerikkilän urheiluopistoon.

Maajoukkuetie on Salibandyliiton pelaajapolku, joka on suunnattu 13–18-vuotiaiden tavoitteelliseen kilpaurheiluun tähtääville nuorille. Lännistö lisäksi Uudestakaupungista valittiin neljä poikaa leirille.

Kutsu arvostettuun leiriin toi luonnollisesti hymyn Lännistön suupieliin.

– Olihan se aika hieno fiilis!

Tällä kaudella sarjapelit ovat menneet Lännistön joukkueilla varsin hyvin. P14-joukkue on sarjassaan keskikastissa, mutta vuotta vanhemmat, P15, tekivät kovan tempun. He pääsivät sarjassaan ylempään loppusarjaan, mikä tarkoittaa ikäluokan 12 parhaan joukkoon Suomessa.

– Vastustajat ovat periaatteessa SM-tasoa, joten kovia otteluita tiedossa, Lännistö pohtii.

Lokalahdella asuva Lännistö on aikaisemmin pelannut koripalloa ja kesäisin hän pelaa jalkapalloa, mutta salibandy on päälaji.

Lännistöllä on selkeä mielipide siitä, mikä salibandyssä viehättää.

– Se on aika makea fiilis, kun onnistuu kentällä. Jos pelaa ison yleisön edessä, niin tuntuu mahtavalta, kun teet maalin yleisön huutaessa.

– Sekin on aika kivaa, kun harjoituksissa näkee aina kavereita, Lännistö iloitsee.

Nuorille pelaajille valmentajat ovat aina tärkeitä tukihenkilöitä, jotka auttanut pelaajia eteenpäin opettamalla perusasiat lajista. Lännistö haluaakin kiittää nykyistä valmentajaa Pasi Kauhaa ja muita häntä auttaneita valmentajia.

– Valmentajat osaavat kiinnittää huomioita kehityskohtiin ja sillä tavalla auttavat myös minua ymmärtämään pelaamisesta enemmän, Lännistö kertoo.

Omasta mielestään Lännistö haluaa kehittää pelaamisen tasapainottamista oli vastustajana minkä tasoinen joukkue tahansa.

– Helposti saattaa lähteä niin sanotusti takki auki pelaamaan heikompaa joukkuetta vastaan, Lännistö myöntää.

Salibandymaailmassa eletään tällä hetkellä arvokisa-aikaa. Naisten maajoukkue pelasi viime viikolla Ruotsin Uppsalassa MM-kisat ja tuloksena oli jatkoaikatappio finaalissa emäntämaalle. Miehet puolestaan pelaavat parhaillaan kisoja Helsingissä.

Lännistö kertoo, että hän seurasi naisten kisoja tulospalvelun kautta. Miesten MM-kisoja hän aikoo mennä katsomaan paikan päältä.

– Välieriä ja finaalia menen katsomaan. Toivottavasti Suomi etenee mahdollisimman pitkälle, Lännistö toivoo.