Merenläheisessä Ykskoivussa puhalletaan yhteen hiileen

0
Tommi Lindroth kehuu Ykskoivua rauhalliseksi asuinalueeksi.

Pörinä leikkaa Ykskoivun asuinalueella vallitsevan hiljaisuuden. Tommi Lindroth puhaltaa lehtiä vuonna 2002 rakennetun omakotitalonsa pihalta.

– Varasimme Ykskoivusta tontin viimeisten joukossa. Joku oli jo ehtinyt varata tämän ennen meitä, mutta se peruuntui, Lindroth muistelee.

Taivassalosta kotoisin olevan Lindrothin tie johti Uuteenkaupunkiin jo 1990-luvulla. Sittemmin muutto Ykskoivuun tuli ajankohtaiseksi perheenlisäyksen myötä – pariskunta hankki isomman, lapsiperheelle sopivan tontin.

Myös merenläheisyys miellyttää Tommi Lindrothia. Koko ikänsä kalastushommia tehnyt mies kertoo meren olleen kenties tärkein tekijä muuttopäätöstä tehdessä.

– Meillä on täällä oma vene omassa rannassa. Täällä asuessa ei tarvitsisi edes kesämökkiä, Lindroth kertoo hymyillen.

Naapurit ovat Lindrothin mukaan pysyneet vuosien varrella pitkälti samoina. He tulevat kaikki hyvin toimeen keskenään ja tekevät yhdessä esimerkiksi ulkotöitä ja käyvät kalastamassa.

– Vierailemme myös toistemme luona. Korona tosin on vähentänyt vierailuja, koska alueella asuu jonkin verran vanhempaa väkeä, Lindroth harmittelee.

Lindroth kehuu Ykskoivua todella rauhalliseksi alueeksi, vaikka se sijaitseekin lähellä kaupungin keskustaa. Alueen huonoksi puoleksi hän puolestaan mainitsee sen tylsän sijainnin – alue on päättyvän tien päässä.

– Sorvakossa saattoi lähteä hakemaan maitoa ja lenkittää samalla koiran, sillä tie teki sopivan lenkin. Täällä on vain tämä suora. Ja jos haluaa hakea maitopurkin, tulee hypänneeksi autoon, Lindroth selittää.

Ykskoivusta ei palveluita juuri löydy. Alueella on leikkipuisto ja uimaranta, jotka eivät kuitenkaan ole kovin runsaassa käytössä. Hän arvelee, että läpikulkuliikenteen puuttumisen vuoksi kauppojen perustaminen alueelle ei olisi edes kannattavaa.

– Totta kai pieni kioski, mistä saisi sen maitopurkin, olisi mahtava, mutta ei siitä kannata edes haaveilla, hän hymähtää.

– Alue on täyteen rakennettu, eli ei tätä aluetta olisi mahdollista muutenkaan kehittää, hän tarkentaa.

Lindroth ei usko, että alueen asukkailla olisi käyttöä paikallisliikenteelle. Hänen mielestään oman auton omistaminen on enemmän tätä päivää.

Lindroth ei osaa sanoa, missä päin Uuttakaupunkia asuisi mieluummin kuin Ykskoivussa. Tutuiksi ovat Ykskoivun lisäksi tulleet myös Sorvakko, Janhua ja Salmi, sekä kaikki eri asumismuodot kerrostalosta omakotitaloon. Hän arveleekin, että lähtisi kulkemaan taaksepäin.

– Lapset ovat jo lähteneet kotoa, eli kaikelle tälle tilalle ei ole enää tarvetta. Minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa eri asumismuodoista, ne ovat kaikki sopineet silloiseen tilanteeseemme, Lindroth sanoo.

Autonsa pesua aloittamaisillaan ollut Kari Tuokila kertoo asuneensa vaimonsa Salmen kanssa Ykskoivussa jo 15 vuotta. Kalannista Ykskoivuun muuttanut pariskunta etsi tuolloin uudempaa taloa.

– Ja sinä halusit kaupunkiin, Salme Tuokila sanoo katsoen miestään.

Pariskunta osti omakotitalonsa hieman keskeneräisenä. Talo ja kaunis alue sekä merenläheisyys miellyttivät paria, vaikka he eivät olekaan merenkävijöitä. Salme Tuokila luonnehtii Ykskoivua kuin pieneksi kyläksi – kaikki tervehtivät ja tuntevat toisensa. Alueella on parin mukaan myös runsaasti koiraihmisiä.

– Aluksi täällä tutustuttiin toisiin ihmisiin enemmän juuri koirien kautta, Salme Tuokila naurahtaa.

Ykskoivun hyviksi puoliksi pariskunta mainitsee kauniin luonnon ja kivenheiton päässä sijaitsevat liikuntamahdollisuudet, kuten pururadan ja golfkentän, sekä meren.

– Hiihtämään on päässyt suoraan pihasta, joskus olemme hiihtäneet myös meren jäällä, Salme Tuokila kertoo.

Alueella on aktiivinen asukasyhdistys, jonka toiminta on tosin viime vuosina hiipunut. Se järjestää yhä joka kesä uimarannan nuotiopaikalla piknikin, jossa nautitaan tanssista ja grilliherkuista.

Asukasyhdistys perustettiin aikanaan juuri huolehtimaan kyseisestä ranta-alueesta. Kaupunki ei kunnostanut huonokuntoista rantaa pyynnöistä huolimatta. Sen sijaan asukkaita neuvottiin perustamaan asukasyhdistys, ja vuokraamaan alue kaupungilta, jolloin asukkaat saivat hoitaa rantaa itse.

– Leikkipaikkakin on tehty asukasyhdistyksen aloitteesta, Salme Tuokila sanoo.

– Yksi asukasyhdistyksen tarkoituksista oli lisätä asukkaiden yhteisöllisyyttä – alueelle muutti aikuisia eri suunnilta, eikä muuten olisi ehkä tullut tutustuttua, Kari Tuokila kertoo.

Alueen huonoksi puoleksi pariskunta mainitsee mopoilijat ja mopoautoilijat, jotka käyttävät Ykskoivuntietä kilparatanaan. Viime aikoina hurjastelu on onneksi hieman vähentynyt.

Tuokiloiden mielestä Ykskoivua voisi kehittää esimerkiksi harventamalla alueen kasvustoa, sillä paikoitellen tiheän pusikon takaa ei näe merta lainkaan. Harvennusta on pyydetty kaupungilta jo monta kertaa, tuloksetta.

– Asukkaat, eläkeläisetkin, ovat tehneet raskasta raivausta talkootyönä, Salme Tuokila kertoo.

Tuokilat eivät kaipaa Ykskoivuun lisää palveluja, sillä kaupat ja koulut sijaitsevat heistä kyllin lähellä. He eivät myöskään pidä realistisena ajatusta alueella kulkevasta paikallisliikenteestä.

– Toki niillä, joilla ei ole korttia, voisi ehkä olla käyttöä sille. En ole kyllä kuullut, että joku täällä kaipaisi paikallisliikennettä, Kari Tuokila pohtii.

Jos Tuokilat muuttaisivat Ykskoivusta, ei heidän uusi kotinsa enää sijaitsisi Uudessakaupungissa. Itse asiassa pariskunnan talo on jo myynnissä.

– Lapsemme ja ensimmäinen lapsenlapsemme asuvat Turussa. Jos saamme talon myytyä, niin varmaan muutamme sinnepäin itsekin. Parasta olisi, jos saisi tämän talon siirrettyä mukanamme, Salme Tuokila naurahtaa.

Ykskoivun, Sorvakon ja Uudenkaupungin saariston alueella asuu yhteensä noin 920 asukasta. Heistä enemmistö on 60–80-vuotiaita.

Kirsi Lätti

Fakta

 

Ykskoivun palveluja

Juoksuportaat

Leikkikenttä