Metsäkuuset käyneet tänä vuonna hyvin kaupaksi

0
Anna-Liisa ja Kalevi Nuutila löysivät sopivan kuusen Matti Karhun (vas.) viljelykuusista. Nuutiloille ei tulisi mieleenkään pystyttää kotiinsa muovista joulukuusta.

Aidot kuuset sinnittelevät joulupuuna edelleen sitkeästi muovisia viritelmiä vastaan. Uudenkaupungin torilla ei kuusikauppiaita ja kuusia ole enää tarjolla samaan tapaa kuin vielä parikymmentä vuotta sitten, mutta tämän vuoden menekkiin myyjät olivat tyytyväisiä.

– Ihan hyvin on kauppa lähtenyt käyntiin, eilen ja tänään aamulla on ollut oikein vilkasta, nyt iltapäivällä on vähän rauhoittunut. Vilkkaampaa kuin viime vuonna ainakin, mutta en osaa sanoa pidemmältä ajalta, kun olen vasta neljättä vuotta myymässä, kertoi Matti Karhu lauantaina.

Karhulla on oma kuusiviljelmä, jonne hän vuosittain istuttaa satakunta kuusen tainta ja hoitaa niitä ympäri vuoden. Kasvatetut kuuset ovat noin kymmenvuotiaina sopivassa myyntikunnossa.

– Kuuset on katkaistu nousevan kuun aikaan eli tänä vuonna kymmenennen päivän tienoilla, silloin ne kestävät parhaiten. Kun vie kuusen sisään, niin sahaa tyvestä palan pois, jotta kuusen suonet aukeavat ja pistää sitten veteen, niin kestää sisällä pitkään.

”Matin mainioita kuusia” saa torin lisäksi K-Kauppa Kaunisrannan pihalta, joka päivä aattoon asti, jos vaan kuuset riittävät. Viljeltyjen kuusien lisäksi tarjolla on muutama metsäkuusi käpyineen.

Kalannin Sotaveteraaneilla on torilla kuusipisteen vieressä putku, josta saa vihtoja, kauralyhteitä ja koivun lehdillä täytettyjä löylypussukoita. Pussukoita voi liuottaa löylyveteen ja siten saa saunaan koivun tuoksua siististi, yhdestä pussukasta lähtee tuoksua 4–5 kertaa.

– Kuuset ovat menneet hyvin kaupaksi ja tällä hetkellä jäljellä on enää muutamia, mutta lisää on kyllä tulossa, kertoi myyntivuorossa ollut Tauno Tujula .

Veteraanit ovat tehneet myyntituotteita vuoden aikana talkoilla ja myös myynti hoituu vuoroperiaatteella.

– Itse olen ollut myymässä vajaa kymmenen vuotta. Kuusikauppiaita on nyt vähemmän kun aiemmin ja kilpailu on pienentynyt ja sekin on varmaan auttanut menekissä.

Veteraanien myyntipisteeltä ehtivät viikonlopun aikana jo vihdat loppua ja lyhteitäkin on maanantaina aamupäivällä enää vähän jäljellä. Kuusia on haettu päivittäin lisää, mutta talkoovastaava Juha Ståhl arvelee, että heidän osaltaan joulumyynti päättyy selvästi ennen aattoa, kun myytävää ei enää ole.

Sekä veteraanien metsäkuusissa että Karhun viljellyissä kuusissa pisti silmään erittäin pitkä latva-osa. Viimeisen vuosikasvun pituus saattoi olla jopa puoli metriä.

– Viime kesä oli kuusen kasvun kannalta erittäin hyvä ja ne lykkäsivät uutta vartta kovasti, Karhu kertoi.

Pitkäksi venähtäneen vuosikasvun voi kyllä katkaista lyhyemmäksi ja sopusuhtaisemmaksi vaikka joulukuusia ei yleensä latvapäästä katkotakaan.

Jussi Arola