Notkahduksesta uuteen nousuun – Segeriin rekrytoidaan lisää työntekijöitä talven ja kevään aikana

0
Maritta Mälkiä (vas.) ja Janita Päivärinta tekevät kokoonpanotöitä.

Teollisuuden ohutlevyosia valmistava Seger koki viime vuonna notkahduksen, kun myynnistä putosi vajaa kolmasosa pois. Pääasiassa koronan aiheuttama tilanne tiedettiin väliaikaiseksi, henkilöstöstä pidettiin kiinni ja tarvittavat joustot toteutettiin yhteistuumin.

Nyt suunta on taas vahvasti ylöspäin ja tehtaalle tarvitaan jo uusia työntekijöitä. Samalla, kun tilauksia on alkanut tulla normaaliaikojen tahtiin, on aloitettu uusia asiakkuuksia. Toimitusjohtaja Kimmo Tähtinen kertoo useammasta uudesta asiakkaasta, joiden eteen on tehty työtä jo pitkään ja joiden kanssa parhaillaan aloitellaan sarjatoimituksia.

– Uutta tekemistä on usealle eri sektorille. Tuotteita menee muun muassa aurinkoenergian tuottamiseen, hiljaistiloihin, kiukaisiin ja lämmitys- ja ilmastointilaitteisiin. Ja jatkuvasti neuvotellaan uusista asioista, sekä vientiin että kotimaan asiakkaille.

2002 perustettu Seger on valmistanut ohutlevyosia esimerkiksi kulkuneuvoihin, sähkölaitteisiin ja ilmastointikoneisiin. Osaamisen juuret ulottuvat 1980-luvulla Uuteenkaupunkiin perustettuun, alun alkaen autotehtaan tarpeita palvelleeseen Segerström & Svenssoniin.

Yritys työllistää tällä hetkellä noin 90 ihmistä ja eräänä erikoisalueenaan se lienee nykyisin Pohjoismaiden suurin levymäisten virtakiskojen valmistaja. Tuotannosta menee vientiin suoraan tai välillisesti jopa 90 prosenttia.

– Aloitimme 2002 aivan puhtaalta pöydältä. Pääsimme nopeasti mukaan kotimaiseen tehoelektroniikkavalmistukseen. Mukana oli myös paljon aiemmasta historiastamme tuttuja autojen korinosia ja tietoliikenneverkkojen komponentteja. Viimeksi mainitut ovat pitkälti jo vähentyneet tuotannossa. Tiedämmekin, että ei ole viisasta olla muutaman asiakkaan ja teollisuussektorin varassa, vaan vankistaa asiakaspohjaa, alusta asti mukana ollut ja vuonna 2018 toimitusjohtajaksi nimitetty Tähtinen kertoo.

Segerin 8 000 neliön toimitilat ovat Santtiossa Merilinnuntiellä. Töitä tehdään jatkuvasti yötä päivää, mutta työntekijät ovat paikalla lähinnä maanantaista perjantaihin kahdessa vuorossa. Viime vuosina yrityksessä on investoitu robotteihin ja muihin koneisiin, automaatit käyvät tehtaalla öisin ja viikonloppuina pääosin miehittämättöminä.

Tänä vuonna investoitiin poikkeuksellisesti lähes 1,5 miljoonaa euroa automatisoituun levytyökeskussoluun, kuitulaserlaitteeseen sekä isoon hybriditoimiseen särmäyskoneeseen.

– Käytämme jatkuvasti noin 3–4 prosenttia liikevaihdosta investointeihin varmistaaksemme kilpailukykyämme. Robotiikan tulo herätti aluksi henkilökunnassa pelkoa siitä, että ihmisiä ei kohta tarvita ollenkaan. Asia on kuitenkin päinvastoin, molempia tarvitaan ja ilman toista ei ole toista. Henkilökuntaa ei ole robottien takia vähennetty, päinvastoin ne takaavat lisätöitä.

Vaikka tulevaisuus näyttää hyvältä ja muun muassa sähköauto- ja energiateollisuus avaavat lupaavia uusia mahdollisuuksia, aihetta on myös huoleen. Raaka-aineiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen vuoden aikana samalla, kun toimitusajat ovat pidentyneet.

Kuparin ja alumiinin kohdalla tilanne on mennyt jo lähes mahdottomaksi, sitä ei tahdo saada rahallakaan. Kuulostaa jo melkein pula-ajalta, kun tuotantoa joudutaan suunnittelemaan sen mukaan, mitä raaka-ainetta on saatavilla.

– Lohtuna on sentään se, että kaikki alan yritykset ovat samassa veneessä ja olemme asian kanssa kuitenkin vahvoilla muihin toimijoihin verraten.

Työvoiman suhteen Tähtinen on – toisin kuin monet muut – varsin luottavainen. Uudet asiakkuudet ja nykyisten asiakkaiden tarpeiden kasvu edellyttävät noin kymmenen uuden työntekijän palkkaamista tulevan talven ja kevään aikana.

– Löydämme varmasti työntekijät. Haluamme olla miellyttävä työnantaja ja uskon, että olemme siinä aika hyvin onnistuneet. Työntekijämme ovat hyvin sitoutuneita, mistä käy esimerkiksi se, että kun korona alkoi viime vuonna vaikuttaa tilauksiin, siirryimme kaikki yksimielisesti tekemään vajaata työaikaa. Siitä huolimatta laatu ja toimitusvarmuus vain paranivat. Kiitos mahtavalle henkilöstöllemme!

Uusia työpaikkoja tehtaalla on etenkin koneenkäyttäjille ja kokoonpanotehtävissä. Tähtisen mukaan työntekijät koulutetaan pääosin itse. Metallialan perustuntemus on toki eduksi. Kielitaitovaatimuksena on suomi tai englanti.

Ympäristöasioissa Seger on muutamissa vuosissa ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Uudet, vähemmän sähköä kuluttavat koneet ja muun muassa valaistuksen vaihtaminen ledvaloihin, ovat lähes puolittaneet sähkölaskun. Tuotannossa syntyvä hukka menee kiertoon sataprosenttisesti.

– Uudet koneet tuovat myös lisää tehokkuutta ja mielenkiintoa työhön.

Meiltä maailmalle -juttusarjassa esitellään uusikaupunkilaisia vientiyrityksiä.

Pirkko Varjo

Fakta

 

Seger Oy

Perustettu 2002.

Valmistaa ohutlevyosia eri teollisuuden aloille.

Liikevaihto n. 13 milj. euroa.

Työllistää noin 90 ihmistä.