Nuoret saavat helposti ostettua alkoholia ja tupakkaa – Liikkeiden ikärajavalvontaa testattiin ostokokein

0
Ostokokeen tarkoituksena on ottaa selvää, mikä on alkoholin tai tupakan ikärajavalvonnan taso paikkakunnalla.

Kaupungissa tehtiin pari viikkoa sitten alkoholin ja tupakan ostokokeita. Kokeilla testattiin vähittäismyynnin ikärajavalvontaa Uudessakaupungissa. Tulokset osoittivat, että nuori saa alueella melko helposti ostettua alkoholia ja tupakkaa ilman iän tarkistamista kassalla.

– Ostokokeilla selvitettiin sitä, kuinka helppoa nuorelta näyttävien henkilöiden on ostaa alkoholia tai tupakkaa vähittäismyyntipaikoista ilman, että he joutuvat todistamaan ikäänsä. Ostajiksi valittiin juuri 18 vuotta täyttäneitä ja he olivat ”unohtaneet” henkilöllisyystodistuksensa kotiin, jos heiltä kysyttiin papereita, Uudenkaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Taru Joutsa-Huutola kertoo.

Koeostokohteiksi valittiin Uudestakaupungista kaksi supermarkettia eli liikettä, jotka ovat kooltaan yli 400 neliötä. Tällaisiksi voidaan luokitella ruokakauppoja tai tavarataloja. Mukana oli myös kolme pientä markettia ja kolme kioskia.

– Jokaiseen liikkeeseen tehtiin kolme alkoholin ja kolme tupakan ostoyritystä. Alkoholin koeostokohteita oli yhteensä seitsemän ja tupakan kahdeksan. Koeostoyrityksiä tehtiin yhteensä 44.

Alkoholi- ja tupakkalain nojalla ostajan ikä on varmistettava ja suosituksena on tarkastaa henkilöllisyys aina, kun ostaja on tai näyttäisi olevan alle 30-vuotias.

– Kauppa- ja kioskikohtaiset tulokset eivät ole julkisia, mutta tutkimus osoitti sen, että tupakkaa ja alkoholia on kaupungin suurista liikkeistä vähän turhan helppoa ostaa. Supermarketteihin tehtiin kuusi tupakkaan liittyvää ostoyritystä, joista neljä onnistui. Supermarkettien alkoholin ostoyrityksistä puolet onnistui, Joutsa-Huutola summaa.

– Tarkkaa syytä siihen, miksi alkoholin ja tupakan ostaminen oli näin helppoa, ei toki voi sanoa, mutta on mahdollista, että henkilökunnan vaihtuvuudella, työhön perehdyttämisellä tai sitoutumisella on merkitystä, hän lisää.

Pienissä marketeissa ja kioskeissa 33 prosenttia alkoholia koskevista ostoyrityksistä onnistui. Tupakkaa sai pienistä marketeista joka kolmas ostotestaaja. Kioskeihin suuntautuvista tupakkaostoista onnistui 22 prosenttia.

– Koeostajiksi saimme yhdeksän Novidan lähihoitajaopiskelijaa, jotka suoriutuivat huolellisesti annetuista tehtävistä. Pyysimme heiltä myös palautetta siitä, minkälaisiksi he kokivat ostotilanteet, Joutsa-Huutola lisää.

Koeostajat nostivat esiin vastauksissaan muun muassa sen, että osasta heistä oli noloa tehdä ostoyrityksiä ilman henkilöllisyystodistusta.

– Ihmettelimme, kuinka on mahdollista, että kaksi koeostajaa sai ostettua alkoholia siitä huolimatta, että heiltä kysyttiin papereita, joita heillä ei ollut näyttää, koeostajat kertovat.

Ostotilanteiden sujumisesta on raportoitu liikkeisiin. Kassalla ollut henkilö ei missään vaiheessa saanut tietoa, mikä hänen myyntitapahtumistaan oli ostokoe.

– Olen saanut vain yhdestä liikkeestä vastauksen postiini. Vastaus oli yhteistyöhenkinen ja totesimme yhdessä, että käsillä on tärkeä asia, Joutsa-Huutola huomauttaa.

Joutsa-Huutolan mukaan näyttäisi siltä, että aiempiin ostokokeiden tuloksiin verrattuna Uudessakaupungissa olisi helpompi ostaa alkoholia ja tupakkaa ilman papereita kuin joissakin muissa Varsinais-Suomen kunnissa. Nyt koronaepidemian vuoksi uusia vertailutuloksia muihin kuntiin on vähemmän, sillä ostokokeita on jouduttu siirtämään.

– Usein on käynyt niin, että kun tieto ostokokeiden teosta on jälkikäteen levinnyt, niin liikkeet kiristävät jälleen ikärajatarkkailuaan.

Kaupungissa on tehty viimeksi alkoholin ostokokeita vuonna 2012. Silloin saatujen tulosten mukaan nuoret saivat melko helposti ostettua alkoholia ilman iän kontrollointia kassalla. Jopa puolessa tapauksissa alaikäisen näköiselle myytiin alkoholia.

– Kyselyiden välissä on kuitenkin niin pitkä aika, ettei tuloksia voida suoraan verrata keskenään. Jatkossa ikärajavalvontaan liittyviä ostokokeita tehdään tiheämmin. Täytyy toivoa, että tulosten suunta paranee jatkossa, koska toiminnan tavoitteenahan on tukea alaikäisten raittiutta, Joutsa-Huutola sanoo.