Rami Anttila voitti kaksoiskisan Raumalla

0
– Kuntosalista löytyy kaikki se, mitä voimanostaja harjoittelussaan tarvitsee, Rami Anttila sanoo.

Lokalahtelainen Rami Anttila on palannut voimanostolavoille reilun kolmen vuoden tauon jälkeen. Hän voitti toissa viikonvaihteessa Raumalla järjestettyjen Hannu Soilukarin muistokilpailujen penkki- ja vetokisan miesten sarjan kolmella pisteellä ennen raumalaista Jarmo Jokista .

– Voitto tuli yllätyksenä, sillä tarkoituksenani oli vain parantaa omaa penkin ennätystäni, joka koheni viikko aiemmin Tampereella 180 kiloon, hän kertoo.

Penkin ennätys ei parantunut, sillä Rami sai toisellaan kevyesti ylös 177,5 kiloa, mutta kolmannen 185 kiloa oli tällä kertaa liikaa.

Sen jälkeen kilpailunjohtaja Kim Päivöke houkutteli Ramin mukaan maastavetokisaan, jossa tämä nosti ensimmäisellään 260 ja toisellaan 275 kiloa.

Kolmannen yrityksen 280 kiloa nousivat loppujen lopuksi vaivoin hyväksyttävästi ja riittivät voittoon, kun Jokisen oma kolmas yritys epäonnistui.

– Taisi olla elämäni rankin kilpailuveto, Rami naurahtaa.

Miesten superraskaassa eli yli 140-kiloisissa kisaavan Ramin tähtäin on FPO-liiton huhtikuussa pidettävissä SM-kisoissa, joissa hän mielii voimanoston kolmessa lajissa yhteistulosta, joka ylittää 800 kiloa.

– Tavoite täyttyy, jos saan huonoimmassa lajissani penkissä rikottua 200 kilon rajan, hän uskoo.

Rami aloitti voimanoston treenaamiseen omaksi ilokseen juniorina viime vuosikymmenen alkupuolella, koska oli sanojensa mukaan sairaalloisen ylipainoinen ja halusi myös parantaa suhdettaan isäänsä Pekka Anttilaan , joka vuosikymmeniä jatkuneella urallaan ja yli 50 Suomen mestaruudellaan on varsinainen ikoni vakkasuomalaisessa voimanostossa.

– Isä sai minut treenaamaan tavoitteellisesti, mikä tuottokin tulosta.

Ensimmäisiin kilpailuihinsa Rami osallistui keväällä 2013 Leppävirralla ja voitti syksyllä Tampereella pidetyissä GPA-liiton MM-kisoissa junioreiden superraskaan sarjan mestaruuden. Seuraavana vuonna MM-kisat jäivät väliin. Vuonna 2015 USA:sta hän palasi mukanaan niin ikään kultamitali kuten myös vuonna 2016 Tshekistäkin.

– Suomen mestaruuksia junioreista eri sarjoissa ja lajeissa minulla lienee toistakymmentä, hän muistelee.

Junioreissa Rami pitää edelleen halussaan superraskaan sarjan yhteistuloksen maailmanennätystä 750 kiloa. Jalkakyykyssä hänen ennätyksensä on 320,5 kiloa, joka on yhä junioreiden Suomen ennätys.

Aikuisten sarjaan hän otti ensi kertaa osaa vuonna 2018 Unkarissa, josta tuliaisina hänellä oli miesten raskaan sarjan MM-pronssi.

– Esikoispoikani laskettu aika oli kisojen aikana, mutta onneksi hän syntyi vasta kotiin palattuani, Rami huokaa.

Esikoinen ja tätä seurannut tytär sekä aloittaminen velipojan kanssa perustetun yrityksen toimitusjohtajana saivat hänet pitämään taukoa voimailussa. Uudelleen kipinä nostoon syttyi viime vuoden syksyllä, kun yrityksen toimistona palvelevaan vanhaan navettaan valmistui myös kuntosali.

– Harjoittelu on mitä parasta vastapainoa yrittämiselle, sillä keskittymällä siihen saat pään tyhjäksi kaikesta muusta. Itsensä ylittäminen myös palkitsee ja salilla käyvän muun aktiivijoukon luoma yhteisö on se, mihin haluan kuulua, hän summaa.

Juhani Marttala