Rintasyövän sairastaneelle toivon opettelu on tärkeintä – Uusi rintasyöpäyhdistys jalkautuu kaupunkiin

0
Niina Valkonen (vas.) ja Mia Flemming ovat rintasyövän kokeneita ja koulutettuja vertaistukijoita, jotka ovat kokoamassa paikallista rintasyöpäyhdistystä Uuteenkaupunkiin.

Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finlandin uusi vertaistukiryhmä aloittaa toimintansa tammikuussa Uudessakaupungissa. Yhdistys on kaupungin ensimmäinen, joka on tarkoitettu pelkästään rintasyövän kokeneille tai heidän läheisilleen. Uusikaupunkilaiset rintasyövän kanssa eläneet Niina Valkonen ja Mia Flemming ovat kouluttautuneet vertaistukijoiksi ja he lähtevät luotsaamaan yhdistystä paikallisesti.

– Kaupungissa toimii jo Lounais-Suomen syöpäyhdistys, mutta se on tarkoitettu kaikille syöpää sairastaville. Nyt mukaan tulee uusi yhdistys, jossa on nimenomaan rintasyöpäasiantuntemusta, Flemming kertoo.

52-vuotias Flemming sairastui rintasyöpään 2017. Sen jälkeen hänelle tehtiin rinnan osapoistoleikkaus ja kainalo tyhjennettiin. Hän sai viisi kuukautta sytostaatteja ja viisi viikkoa sädehoitoa. Hän oli sairautensa takia sairauslomalla yhdeksän kuukautta, mutta on palannut takaisin sosiaali- ja terveysalan opettajaksi.

– Syöpäepäilyn kanssa elävälle se varsinaisen diagnoosin odottaminen on kaikista kurjin juttu. On kuitenkin muistettava, että rintasyöpiä on monenlaisia. Omia kokemuksiaan ei voi suoraan verrata toisen kokemuksiin, vaan jokaisen tauti ja hoitopolku ovat yksilöllisiä, Flemming kertoo.

– Voin hyvin ja käyn töissä. Elän täyttä arkea, vaikka käynkin syöpäkontrolleissa, Flemming tiivistää.

Flemming on ollut tukena ystävänsä Valkosen rintasyöpämatkalla ja he ovat yhdessä etsineet tietoa ja vertaistukea sairaudesta verkon kautta.

– Huomasimme, että Facebookin vertaistukiryhmistä oli suuri apu. Vertaistuki on sairauden kanssa todella tärkeää, koska oikeasti kukaan muu ei voi ymmärtää toisen kokemuksia, jos ei ole itse kokenut vastaavaa, Flemming lisää.

Valkosen mukaan vertaistukiryhmästä löytää vastauksen melkein mihin tahansa kysymykseen. Sitä kautta saa apua ja näkökulmaa asioiden eri puolien pohtimiseen.

– Europa Donna on vertaistukiryhmä, jossa ei maalailla piruja seinille. Vertaistuki on asiallista ja toivoa antavaa, Flemming kertoo.

Valkonen on 44-vuotias lähihoitaja, jonka oma taival rintasyövän kanssa alkoi viime vuonna. Hänen isänsä suvun puolella on useita syöpädiagnooseja, ja hänellä on myös rinta-, munasarja- ja haimasyövälle altistava BRCA2-geeni.

– Löysin rinnastani patin alkuvuodesta 2019 ja kävin näyttämässä sitä työterveyslääkärille, mutta mammografiassa ei löytynyt mitään. Loppuvuodesta 2019 rinnassani alkoi tuntua viiltävää kipua ja patti oli yhä siinä. Terveyskeskuslääkäri määräsi kiireelliseen mammografiaan ja tammikuussa 2020 minulla todettiin pahanlaatuinen rintasyöpä. Pääsin heti leikkausjonoon, Valkonen kertoo.

Hänen ensimmäinen ajatuksensa diagnoosin jälkeen liittyi kuolemaan. Kuinka hänen käy? Lopulta hoitojen käynnistyttyä hän alkoi jo olla positiivisella mielellä.

– Viime vuoden helmikuussa minulta leikattiin osa rinnasta pois. Sen jälkeen myös sisäelimissäni näkyi löydöksiä, jotka myöhemmin osoittautuivat vaarattomiksi. Sytostaatteja annettiin kolmen viikon välein kuutena eri kertana Uudessakaupungissa ja sain todella hyvää hoitoa. Olin sairauslomalla melkein koko viime vuoden. Hiukset lähtivät heti, muta en oikein tykännyt peruukista. Minulla oli myös kovia luu- ja nivelkipuja, Valkonen muistelee.

Valkonen kertoo, kuinka sädehoitojen loputtua hänen mielialansa alkoi laskea. Töihin hän meni viime vuoden joulukuussa ja aluksi osa-aikaisesti. Tänä vuonna hänelle on jo tehty erilaisia leikkausoperaatioita ja lisää on vielä luvassa.

– Seuraava kontrolli on alkuvuodesta. Olen siis seurannassa seuraavat viisi vuotta ja joudun syömään 10 vuotta hormoniblokkereita, koska syöpäni oli vahvasti hormonipositiivinen, Valkonen kertoo.

Valkonen kertoo syövän muuttaneen häntä. Ennen diagnoosia hän stressaantui helposti ja kantoi koko maailman murheita harteillaan.

– Enää en jaksa nillittää kaikesta. Minä uskon selviäväni ja elän päivä kerrallaan. Minusta kootaan pala palalta tervettä ihmistä, ja uskon, että tällä kaikella on lopulta joku tarkoitus, Valkonen lisää.

Valkonen ja Flemming lähtivät rintasyöpäyhdistys Europa Donnan toimintaan mukaan viime vuonna. He korostavat, että toiminnassa mukana olevat eivät ole lääkäreitä, eikä yhdistyksen toiminnassa sekaannuta uskontoon tai politiikkaan. Tuki on keskustelua ja toisen kohtaamista.

– Etsimme vertaistukiryhmiä verkosta ja huomasimme, että Äkäslompoloon oltiin järjestämässä viiden päivän leiriä. Ilmoittauduimme mukaan ja meidän kanssamme samassa mökissä yöpyi kolme vertaistukikoulutettua, jotka ehdottivat, että voisimme myös ryhtyä vertaistukihenkilöiksi, Valkonen kertoo.

Uusikaupunkilaiset osallistuivat tämän vuoden tammikuussa vertaistukikoulutukseen ja siellä käytiin läpi muun muassa toivon merkitystä.

– Opettelimme sitä, kuinka toivon saisi palautettua takaisin sairastuneen elämään. Mietimme jokaisen kohdalla erikseen, että mitä se toivo tarkoittaa, Flemming lisää.

Valkonen ja Flemming ovat motivoituneita auttamaan muita. Heille riittäisi, että yksikin rintasyövän kokenut saa apua ja tukea heidän kauttaan.

– Toki toivomme, että mahdollisimman moni vakkasuomalainen lähtisi toimintaan mukaan, koska sitä mukavampaa kaikenlaista yhteistä on järjestää, he korostavat.

Vertaistuki-illoissa voidaan puhua esimerkiksi sairastuneen seksuaalisuudesta tai taideterapian merkityksestä. Flemming ja Valkonen ovat vetäneet jo kaksi valtakunnallista vertaistuki-iltaa ja he saivat kiittävää palautetta osallistujilta.

Europa Donna -yhdistyksestä ja vertaistukitoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Niina Valkoseen sähköpostitse osoitteella n.valkonen(a)gmail.com.

Fakta
Europa Donna Finland -rintasyöpäyhdistys

Vuonna 2005 perustettu rintasyöpään sairastuneiden, heidän läheistensä sekä heitä hoitavien kumppani.
Osa 47 maassa toimivaa Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition -järjestöä.
Tarjoaa vertaistukitoimintaa ympäri Suomen sekä vertaistuki-iltoja, etä- ja livejumppaa, asiantuntijaluentoja ja teemailtoja.
Luvassa myös perhekursseja ja sopeutumisvalmennuskursseja sekä tuettuja lomia.
Yhdistys neuvoo myös etuuksien hakemisessa sekä auttaa tuen löytämisessä.
Kaksi palkattua työntekijää.
Kaikki yhdistyksen vapaaehtoiset ovat käyneet vertaistukijakoulutuksen.
Lähde: Tiina Huhtanen, Europa Donna Finlandin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori