Salolaistaiteilijat päättävät Crusellin näyttelyvuoden

0
Arja Pykärin maalauksissa on aina myös kehyskertomus, kuten tässä Kohtauspaikka nimeä kantavassa teoksessa.

Kulttuurikeskus Crusellin taidenäyttelyn vuoden päättää Arja Pykärin ja Tarja Seewaldin yhteisnäyttely ”Jälkiä”. Salossa asuvien taiteilijoiden töissä luonto on hyvin vahvasti läsnä, eikä kumpikaan kaihda värien käyttöä.

– Meitä yhdistää myös se, että olemme molemmat toki harrastaneet piirtämistä jo lapsuudessa, mutta lähdimme varsinaisesti opiskelemaan taidetta vasta aikuisiällä, kertoi Arja Pykäri.

Nykyään Pykäri myös opettaa maalausta ja piirustusta kansanopistossa.

– Olen luontoihminen, liikun paljon luonnossa ja kuvaa luonnon tapahtumia. Näistä kohtaamisista syntyy aihe, jota käyn työstämään. Maalatessa mieleeni nousee tunnejälkiä, muistoja ja tarinoita elämästä ja tämä kaikki välittyy maalauksiini. Minulle maalauksen pitää olla enemmän kuin kuva, sen pitää olla myös tarina, Pykäri kuvaili.

Esimerkiksi hän nostaa kahta sarvipäistä peuraa esittävän öljyvärimaalauksen ”Kohtauspaikka”.

– Ne tulevat eri suunnista, erilaisista taustoista ja elämistä, mutta kauempaa katsottuna ne voisivat olla myös yhtä ja samaa, yhteen kietoutuneita. Ehkä myös ystäviä.

Pykäri käyttää teoksissaan vahvoja värejä.

– Rakastan värejä. Maalauksissani värit ovat kuitenkin vain keino tehostaa asioita, niillä ei ole mitään sen symbolisempaa merkitystä, kertoi Arja Pykäri.

Taiteilijana Tarja Seewald puolestaan luottaa intuition voimaan.

– Kun aloitan uuden työn, en koskaan tiedä mitä siitä tulee. Maalauksiani voisi parhaiten kuvailla mielenmaisemiksi, kuvaili Seewald.

Luonto on kuitenkin hyvin vahvasti läsnä Seewaldin töissä, tänä vuonna erityisesti kukat.

– En aina ole ollut ”luontomaalari”, vaan muutos tapahtui kolmisen vuotta sitten kun muutin Perniöön. Siellä näin meren, avaran taivaan ja erityisesti valon aivan uudella tavalla ja tämä näkyy myös maalauksissani.

Seewald on tehnyt taidetta parikymmentä vuotta.

– Nautin taiteen tekemisestä ja haluan koko ajan kehittyä taiteilijana. Nyt kun minulla on aiempaa enemmän aikaa taiteelle, niin kotini on alkanut muistuttaa enemmän ateljeeta kuin asuntoa.

Crusellin näyttelyyn Tarja Seewald on tuonut maalausten lisäksi myös veistoksia.

– Teen mielelläni myös ympäristötaidetta ja siinä betoni on todella mielenkiintoinen rouhea materiaali. Tosin vaarana on, että valmiita teoksia ei kukaan jaksa siirtää, hymyili Seewald.

Arja Pykärin ja Tarja Seewaldin yhteisnäyttely ”Jälkiä” on avoinna 22. joulukuuta asti. Näyttelyn viimeisenä päivänä eli 22.12. taiteilijat ovat Crusellissa yleisön tavattavissa ja jututettavissa kello 14–16 välisenä aikana.