Suuri hallirakennus tuhoutui rajussa palossa

0
Keskiviikkoaamuna palaneesta yli tujhannen neliön hallista oli pystyssä vain muutama metri seinää.

Uudessakaupungissa Kalasatamantie 5:ssä syttyneessä palossa tuhoutui tiistai-iltana yli tuhannen neliömetrin laajuinen hallirakennus. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta palon synnyttämä savunmuodostus oli niin voimakasta, että Uudenkaupungin keskusta-alueelle annettiin yleinen vaaratiedote. Tiedotteessa alueen asukkaita kehotettiin sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihto. Vaaratiedote purettiin hieman ennen ilta kymmentä.

Tyhjillään ollut halli tuhoutui tulipalossa täysin.

– Kohteeseen jäi kuitenkin pystyyn seinärakennelmia ja vaikka palo on saatu sammutettua ja jälkivartiointi on meidän osalta päättynyt, niin kohde on ulkopuolisille todella vaarallinen ja onkin nopeasti päätettävä mitä sen kanssa tehdään, selvitti Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Petri Nenonen.

Palon syttymissyyn tutkinta aloitettiin keskiviikkona aamupäivällä.

– Pelastuslaitoksen näkökulmasta tulipalojen syttymissyyn selvittäminen on tärkeää, koska vain tuntemalla syyt voimme jatkossa ehkäistä vastaavia paloja ennakolta. Paloista voidaan aina ottaa myös opiksi, totesi Nenonen.

Nenonen kuvaili kohdetta sammuttajille hyvin hankalaksi.

– Rakennuksen katto oli jo osittain romahtanut palokunnan saapuessa paikalle. Lisäksi sammutustyötä hankaloitti se että rakenteissa oli erilaisia onkaloita. Kyseinen rakennuskokonaisuus sisälsi eri aikakausilla rakennettuja osia ja näin myös hyvin erilaisia rakennusmateriaaleja.

Lisäksi palaneen hallin viereisillä tonteilla oli sekä muita käytössä olevia hallikiinteistöjä sekä omakotiasutusta. Palomiehet pystyivät kuitenkin estämään palon leviämisen naapurikiinteistöihin.

Tulipalon alkuvaiheessa savusukeltajat saattoivat sammuttaa paloa myös sisältä käsin.

– Tosin kovan savunmuodostuksen savusukeltajien työ oli hidasta ja heidät oli kutsuttava pois ennen kuin koko rakennuksen katto romahti, kertoi Nenonen.

Kohteen laajuudesta johtuen jälkisammutustyössä hyödynnettiin koneraivausta palopesäkkeiden löytämiseksi.

– Helpointa olisi luonnollisesti ollut vetää koko rakennus maan tasalle siinä vaiheessa kun totesimme että rakennusta ei voida enää pelastaa, mutta syttymissyyn tutkinnan takia oli tiettyjä osia rakennuksesta jätettävä toistaiseksi pystyyn, selvensi päivystävä palopäällikkö Petri Nenonen.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta tiistaina kello 17.30. Paloa oli sammuttamassa lukuisia yksiköitä eri puolilta Varsinais-Suomea.