Talvikelit saivat Lauri Saarisen innostumaan hiihtämisestä

0
Hiihtoputki on Lauri Saariselle kuin toinen koti. Hän kehuu Uudenkaupungin hiihto-olosuhteita loistaviksi.

Kuntoputkessa on aamuvarhain rauhallista. Radio pauhaa kahviossa, mutta muuten on hiljaista. Sukset kainalossa kahvioon saapuu Lauri Saarinen . 17-vuotias Saarinen tulee suoraan hiihtolenkiltä. Saarinen käy myöhäisinä kouluaamuina useasti hiihtämässä ennen koulutyön alkua.

– Tänään hiihdin noin kymmenen kilometriä, mutta yleensä tulee hiihdettyä semmoinen 15–20 kilometriä, Saarinen toteaa.

– Kyllä tällaisen lenkin jälkeen herää hyvin päivään, ja minulle aamuisin harjoitteleminen sopii hyvin.

Kalannista kotoisin oleva Saarinen harrastaa hiihtoa Kalannin Vankassa. Hiihtoon hän hurahti jo nuorella iällä.

– Olen aina tykännyt lumesta ja talvella liikkumisesta. Kai siinä myös kiehtoi se, että lumi on liukasta ja siinä pääsee nopeasti liikkumaan.

Yksi vaikuttaja Saarisen hiihtouralle on hänen isänsä, joka on myös harrastanut aina hiihtoa.

– Sitä kautta isä otti sitten meikäläisenkin mukaan lajin pariin, Saarinen naurahtaa.

Saarinen on murtomaahiihtäjä eli hän kisaa sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotavalla. Tänä talvena hän on hiihtänyt kahdessa kisassa. Lempäälässä 12. joulukuuta Saarinen voitti oman sarjansa lyhyessä sprintissä.

– Sarjassani oli vuotta nuorempia kisaajia, joten heidän todellisesta tasosta on vaikea sanoa, mutta täytyy olla voittoon tyytyväinen.

Toinen kisa oli 19. joulukuuta Paraisilla, jossa Saarinen tuli toiseksi vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kisassa.

– Se oli sellainen peruskisa. Ei nyt mikään hyvä kisa, mutta ei huonokaan, Saarinen kertoo.

Saarisen vuosikalenteri koostuu harjoittelusta, mutta aikaa jää myös harrastuksen ulkopuolelle oleviin asioihin, kuten kesätyöt ja koulu.

– Syksyisin on tehoharjoittelua, jotka valmistavat kohti kilpailukautta. Talvella sitten harjoitellaan vähemmän, koska kisoja on tiiviisti, Saarinen taustoittaa.

– Helposti tulee kymmenen tuntia viikossa harjoiteltua, mutta jossain Lapin leirillä harjoittelumäärät saattavat olla neljä tuntia päivässä.

Kauden pääkisa on tulossa jo hyvin pian, sillä nuorten SM-hiihdot järjestetään kahdessa osassa: ensimmäinen osa tammikuussa Keuruulla ja toinen osa maaliskuussa Kuopiossa.

– Jos pääsisin kympin sakkiin, niin voisin olla tyytyväinen, Saarinen ilmoittaa.

Hyvä menetys ja kova harjoittelu on tuottanut tulosta, sillä Saarinen on nimetty tämän kauden U18-maajoukkueryhmään. Ryhmä on 17- ja 18-sarjoissa hiihtävien valtakunnallinen liittojohtoinen valmennusryhmä.

– Liiton valmentajat antavat suuntaa antavia ohjeita, miten kuuluisi harjoitella. Leireillä tehdään tehoharjoituksia ja urheilijat ovat vähän tarkemmassa seurannassa siellä, Saarinen kertoo.

Maajoukkueringissä hiihtäjät on jaettu kahteen ryhmään: muu Suomi ja Vuokattiryhmään. Saarinen kuuluu muu Suomi -ryhmään.

– Vuokattiryhmään kuuluvat opiskelevat Sotkamon urheilulukiossa. Muu Suomi -ryhmään kuuluvat tulevat eri puolilta Suomea.

Uudessakaupungissa on hiihtämisen harrastamiseen sopivat olosuhteet, sillä onhan kaupungissa hiihtoputki, joka mahdollistaa kunnon harjoittelun lumettomina talvina.

– Täällä tulee käytyä joskus kaksikin kertaa päivässä. Täytyy sanoa, että olosuhteet ovat hyvät, vaikka se onkin kilometrilenkin kiertämistä.

– Paras hiihtoputki, missä olen ollut, Saarinen kehuu vuolaasti.

Saarinen kertoo tietävänsä kavereita, jotka joutuvat rullahiihtämään talvisin, kun ei ole lunta, mutta iloitsee siitä, että Uudessakaupungissa pystyy pitämään lumituntumaa yllä.

Tulevaisuuden näkymät ovat lukiossa opiskelevalle Saariselle vielä auki. Hän kertoo menevänsä vuosi kerrallaan, kun puhutaan tavoitteellisesta kisaamisesta ja harjoittelusta.

– Tässä iässä harjoittelut menevät jo ammattimaisempaan suuntaan, joten en tiedä, onko se sellaista, mistä tykkään, Saarinen pohtii.

– Vähän tuntuu siltä, että ei se huippu-urheilu välttämättä ole oma juttu, mutta harrastusta en lopeta.

Harrastamista voi Saarisen mukaan jatkaa niin kauan kuin jaksaa ja voi myös osallistua kansallisiin ja piirikunnallisiin kisoihin. Hän myös toivoo, että hiihtoon saataisiin lisää harrastajia Uudessakaupungissa.

– Täällä on niin hyvät puitteet hiihtämiseen ja meidän seuraan mahtuisi kyllä lisää harrastajia.

– Lajin pariin vaan kaikki! Toivottavasti myös ulos tulee lunta, Saarinen toivoo.