Tehdään joulusta ukimuistoinen

0

– Kun käytetään paikallisia palveluita ja liikkeitä joululahjojen ostamisessa, se hyödyttää meitä kaikkia. Kun kulutamme paikallisesti, se on myös ekoteko, totesi Uudenkaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso sytyttäessään kaupungin jouluvalot vajaat pari viikkoa sitten (US 30.11.).

Moni vannoo ostavansa kaikki lahjat paikallisista liikkeistä, mutta tilastot kertovat usein toista. Moni tilaa lahjat verkosta. Toivoa kuitenkin on, sillä yhä useampi ajattelee ympäristöä lahjahankinnoissaan.

Shoppailu- ja maksupalveluyhtiö Klarna julkaisi lokakuussa kansainvälisen tutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset pysyvät lahjabudjeteissaan tiukemmin kuin ruotsalaiset ja etenkin nuoret suosivat vastuullisia brändejä.

Klarnan mukaan tosin suuretkin ikäluokat ovat vastuullisempia kuin ruotsalaiset ja norjalaiset. Z-sukupolven eli vuosituhannen vaihteen tienoilla syntyneistä jopa 68 prosenttia etsii vastuullisia ja eettisiä brändejä lahjoja valitessaan.

Osa pohtii tulevan vuoden joululahjoja sulatellessaan viimeisiä kinkun jämiä ja vihreitä kuulia, osa aloittaa ostokset black fridaystä ja osa luottaa viime hetken paniikkiostoksiin.

Klarnan tutkimuksen mukaan joulunajan ostoskausi käynnistyy Pohjoismaissa varhain, jo syyskuussa. Yli puolet suomalaisista shoppailee black fridaynä, joka osui tänä vuonna marraskuun loppuun.

Klarnan mukaan suomalaiset ovat yleensä tarkkoja rahankäyttäjiä, mutta siitä huolimatta joka viides aikoo kasvattaa lahjabudjettiaan viime vuodesta. Vain kolme prosenttia suomalaisista käyttää yli tonnin lahjaostoksiin, kun taas enemmän kuin joka kolmas käyttää 100–250 euroa.

Koronatilanteen jälleen heikennettyä osa saattaa miettiä, kannattaako lähteä suuren kauppakeskuksen tungokseen, vai löytäisikö lahjat turvallisemmin lähempää. Samalla voi suosia paikallisia liikkeitä ja paikallisia tuotteita.

– Tehdään joulusta ukimuistoinen ja ostetaan kaikki lahjat paikallisesti, kehotti Vuorenlaakso puheessaan.

Risto-Matti Kärki