Ugin itsenäisyyspäivä etänä – ”Vastakkainasettelu leimaa tätä aikaa”

0
Juhlassa esiintyivät Naiskuoro D`ameni ja Uudenkaupungin Laulu-Veikot sekä VPK:n soittokunta.

Uudenkaupungin itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin tänä vuonna etänä koronan vuoksi. Juhlaa pystyi seuraamaan striimattuna kello 12 alkaen tai myöhemmin videotallenteena.

Itsenäisyyspäivän avasi lukion oppilaskunnan puheenjohtaja Julia Saarinen tervehdyspuheellaan. Varsinaisen juhlapuheen piti tänä vuonna Uudenkaupungin Sanomien päätoimittaja Teija Uitto.

Hän vertasi tätä korona-aikaa Suomen muihin kriisiaikoihin.

– Me selviämme tästä, kuten suomalaiset ovat selvinneet vaikeammistakin ajanjaksoista. Kuten isiämme, periksiantamattomuus ja kärsivällisyys, auttavat meitä tässäkin ajassa.

Uitto muistutti sodan kalseista olosuhteista lukemalla kirjeen rintamalta joulukuulta 1940. Kirjeessä nuori Lauri toivoi, että lotat lähettäisivät lämmintä pojille jaloille ja käsille ja miten raskasta on, mutta mieli ei näy lannistuvan.

Juhlapuheessaan Uitto totesi, miten vastakkainasettelu leimaa tätä aikaa.

-Olemme me ja ne, kaupunkilaiset ja maaseudulla asuvat, kantaväestö ja muualta tulevat, nuoret ja vanhat, rokotetut ja rokottamattomat. Jakolinjat lisääntyvät, kun paikkaamme yhteisössä eivät enää määrittelekään yksin perinteiset luokkajaot.

Hän totesi, ettei yksilöllisyyden ja yksilön vapauden vahvistuminen näyttäytyvät empatian ja myötäelämisen kyvyn heikkenemisenä.

Uitto oli huolissaan myös siitä, miten sananvapautta käytetään väärin.

-Sen nimissä jaetaan virheellistä tietoa, valeuutisia ja propagandaa. Tällaisen viestinnän tavoitteena on heikentää yhtenäisyyttämme, luottamusta päättäjiin ja asiantuntijoihin.

Koko puheen voi kuunnella videolta.

Itsenäisyydenjuhlassa esiintyivät myös VPK:n soittokunta johtajanaan Kari Leino sekä nuori kitaristi Julia Talvensaari. Jussi Kauranen säesti pianolla Tiia Niemen laulua.

Tilaisuudessa luovutettiin myös Vuoden kulttuuriteko -palkinto, jonka tänä vuonna saivat Hahmopellon ja Ilossi tualei -tempauksen naisnelikko, Anne Kuusisto, Birgit Ilmanen, Hilkka Knaapinen ja Vuokko Tyvi.