Ugista kuivakäymälöitä maailman merille

0
Risto Kalliainen (oik.) on keväästä asti johtanut V-S Automaatiota. Tuotantopäällikkö Eetu Viinikkala on viimeistelytyötä tekevälle Pirjo Huopalahdelle ja tehtaan muulle väelle vanha tuttu.

Jos satunnainen matkailija tuntee Australiassa tarvetta kevennykselle ja löytää kuivakäymälän, hän saattaa istahtaa Uudessakaupungissa tehdyn renkaan päälle. Parhaillaankin merellä matkaa kontteja, joihin on lastattu VS-Automaatiossa valmistettuja ja pakattuja kuivakäymälöitä.

Uuden ajan ekohuussit ovat osa 2007 perustetun yrityksen tuotantoa. 30 ruiskupuristuskoneella pystytään valmistamaan mitä erilaisimpia muovikomponentteja alle gramman painoisista aina lähemmäs kymmenen kiloa painaviin asti.

Pajatiellä toimiva, 27 ihmistä työllistävä yritys on viime keväästä asti ollut osa Leomuovi-konsernia. Uusi pääomistaja Leomuovi Oy osti 51 prosenttia VS-Automaation osakkeista ja yrityksen perustaja Eerik Viinikkala jäi vähemmistöosakkaaksi. Akaassa sijaitseva Leomuovi on yli 30 vuotta valmistanut muovikomponentteja; yrityskaupalla vahvistettiin kapasiteettia ja osaamista.

– Uudessakaupungissa on muun muassa Suomen suurin ruiskupuristuskone, toimitusjohtaja Risto Kalliainen sanoo.

Omistajanvaihdos näkyy Pajatien viidentuhannen neliön halleissa uusina tuotteina. Yksi kiinnostavimmista on Block -moduuli, isoa legopalikkaa muistuttava osa. Vuonna 2017 lanseerattu ja suurta huomiota herättänyt keksintö tekee mahdolliseksi erilaisten rakennusten pystyttämisen nopeasti ja ympäristöystävällisesti. Rakentaminen ei vaadi sähköä ja ainoat tarvittavat työkalut ovat kumivasara ja lenkkiavain.

Rakennusta voi muuntaa myöhemmin helposti ja sen voi myös purkaa ja siirtää toiseen paikkaan. Materiaalina käytetään biokomposiittia, jonka sisältämä puukuitu syntyy metsäteollisuuden sivutuotteena. Sideaineena on kierrätetty muovi. Leomuovi on alusta asti valmistanut Block solutions Oy:n kehittämiä moduuleita ja nyt osa niistä tehdään Uudessakaupungissa. Moduuleista on rakennettu esimerkiksi koulu Indonesiaan.

2016 hankitulla 1600 tonnin ruiskupuristuskoneella tehdään muun muassa muovisia kuormalavoja. Niiden edut ovat nousseet esiin varsinkin koronapandemian aikana, sillä lavojen päällä on mahdollista kuljettaa tuotteita täysin steriilisti. Se, että tavarakuljetusten mukana ei siirry mitään ylimääräistä, on useissa tapauksissa edellytys sille, että kuljetus ylipäätään voidaan toteuttaa.

Uudet tuulet puhaltavat myös myynnissä. Noin 80 työntekijän konsernia johtava Kalliainen vannoo verkostoitumisen ja henkilökohtaisten kontaktien nimeen.

– Yritys ei voi jäädä odottamaan, että asiakkaat löytävät sen. Yrityksen pitää kertoa itsestään ja se vaatii jatkuvaa liikkeellä olemista, käymistä niiden ihmisten luona, jotka mahdollisesti voisivat tarvita yrityksen palveluja. Tunnen valtavasti ihmisiä ja teen koko ajan myyntityötä myös itse. Yritän tietysti siirtää vastuuta myynnistä myös muille ja olen siirtänytkin, mutta se ei käy helposti, Kalliainen sanoo.

Myynnin tehostaminen näkyy Pajatiellä jo nyt, uusia asiakkaita on tullut ja liikevaihto on kasvussa. Työtilanne on erittäin hyvä ja töitä tehdään kolmessa vuorossa, viitenä päivänä viikossa. Kääntöpuolena on se, että uusille työntekijöille olisi tarvetta, mutta heitä ei juuri ole saatavissa.

– Tuotantoon, jälkityön puolelle, tarvittaisiin heti kaksi uutta työntekijää. Valmiita osaajia ei ole vapaana, mutta olemme virittelemässä Novidan kanssa yhteistyötä jonka tarkoituksena on kouluttaa uusia tekijöitä, tuotantopäällikkö Eetu Viinikkala kertoo.

Uutena asiana on tullut myös toiminnanohjausjärjestelmä, jonka käyttöä on keväästä tehostettu vastaamaan tämän hetken toimintaa. Yksi tarkastelun alla oleva kohta on tuotannossa syntyvän muovijätteen määrä ja sen vähentäminen.

– Hukkaanmenoa on vähennetty koko ajan ja määrä on jo aika pieni. Jäljelle jäävä hukka menee energiajätteeksi.

Meiltä maailmalle -juttusarjassa esitellään uusikaupunkilaisia vientiyrityksiä.

Pirkko Varjo

Fakta

 

VS-Automaatio

Valmistaa muovituotteita ja automaatiolaitteita sekä tuottaa niihin liittyviä palveluja

Liikevaihto noin 3,7 milj. euroa

Työllistää 28 ihmistä

Osa Leomuovi-konsernia