UJK:n U15 hakee painisalilta lisäpotkua

0
Pallon kanssa tehtävä paritreeni haastaa reagointikykyä. Treeniä valvovat Sauli Virtanen (vas.), Toni Uoti ja Tomi Kaupinsalo.

Saarniston painisalissa käy aikamoinen melske ja meteli kun vajaa parikymmentä nuorta miestä touhuaa pienessä tilassa. Menossa on UJK:n U15-joukkueen sisätreenit.

– Ei tässä pojista olla painijoita tekemässä, mutta paini ja painiharjoitteet ovat todella monipuolisia ja kehittävät kokonaisvaltaisesti lihaskuntoa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja kehon yleistä hallintaa, joita kaukalossa tarvitaan koko ajan, kertovat valmentajat Tomi Kaupinsalo ja Toni Uoti .

Painitreenit vetää Sauli Virtanen , joka on itse aikanaan harrastanut painia ja pitkään valmentanut mm. UU:n painijoita. Hän pistää pojat tekemään monenlaisia liikkeitä, joissa ei puntteja tarvita, vaan kaikki tapahtuu kehon omalla painolla.

Lisää monipuolisuutta tuovat erilaiset pareittain tapahtuvat pelinomaiset treenit, joissa toisen liikkeet tuovat yllätyksellisyyttä ja siten kehittävät myös reagointitaitoa.

– Painitreenejä pidetään kerran viikossa. Tunti ollaan ensin salissa ja sen jälkeen siirrytään jäähallille jäätreeneihin. Hallilla treenataan kolme kertaa viikossa ja siellä tehdään jäätreenien lisäksi usein erilaisia lihaskuntoharjoituksia ennen jäälle menoa. Hyvää lihaskuntoa tarvitaan tietenkin pelin tiimellyksessä mutta ennen kaikkea se estää tehokkaasti loukkaantumisia.

Poikien kausi on sujunut erinomaisesti. Keväällä joukkueen vastuuvalmentajaksi tuli Tom Nyberg ja Kaupinsalo ja Uoti täydensivät valmennustrion. Kauteen valmistautuminen aloitettiin jo toukokuun alussa.

– Neljä kertaa viikossa treenattiin läpi kesän. Joukkueessa on 18 poikaa ja motivaatio on pysynyt todella korkealla, treeneistä ei olla pois kuin pakottavasta syystä. Pääosa pojista on Uudestakaupungista, muutama kaveri on Laitilasta tai Vehmaalta.

Jääharjoituksia pidetään usein yhdessä muiden joukkueiden kanssa. U17-poikien kanssa treenatessa saadaan kokemusta kovemmista vastustajista ja nuoremmista saadaan myös apua, sillä joukkueessa on vain yksi maalivahti ja treeneissä on hyvä olla molari molemmissa päissä kun kuvioita hiotaan.

– Neljä meidän kaveria on käynyt myös jo pelaamassa U17-poikien peleissä.

U15-poikien kausi on sujunut erinomaisesti. Jo harjoituspeleistä tuli pelkkiä voittoja ja varsinaisessa länsirannikon alueen U15 AA-alkusarjassa irtosi selkeästi sarjan ykköspaikka, 13 peliin mahtui vain yksi tappio ja yksi tasapeli, maaliero oli komea 97–30.

– Mitään virallisia tavoitteita ei kauden alussa asetettu, mutta uskon, että syksy ylitti kaikkien toiveet. Keväästä onkin sitten tulossa tiukempi.

Kevääksi UJK:n kanssa samaan lohkoon ovat tulossa Hämeen alueelta Ilves, Tappara ja HPK ja länsirannikolta vielä TPS eli neljän kovan liigajoukkueen juniorit. Ne kaikki pelasivat syksyn astetta kovemmassa eli AAA-sarjassa. Lohkon kuudes joukkue on tuttu Kankaanpään KJK, joka sijoittui alkusarjassa UJK:n jälkeen.

– Kovempaan tempoon tottuminen tuottaa varmaan aluksi ongelmia. Me saatiin alkusarjassa pelata todella helppojakin pelejä, mutta keväällä vastustaja tulee alusta saakka lujaa. Mutta se kasvattaa, sehän tässä touhussa on kuitenkin se perimmäinen tarkoitus, kehittää poikia eteenpäin.

Uudet vastustajat tuovat myös uutta mielenkiintoa peleihin. Sarjaohjelmaa ei ole vielä virallisesti julkaistu, mutta pelit alkavat heti tammikuun alkupuolella.

Jussi Arola