Ukikyyti tarvitsee testaajia

0

Uudessakaupungissa alkaa ensi keskiviikkona Ukikyyti-kokeilu. Kaupunki järjestää puolen vuoden ajan kutsukyytiä arkisin ja lauantaisin. Sopimusaikana testataan, miten uusikaupunkilaiset innostuvat käyttämään paikallista joukkoliikennettä. Samalla kokeilussa testataan, miten hyvin digitaalinen sovellus otetaan käyttöön.

Puolen vuoden kokeiluaika on lyhyt, siksi toivoisi, että ihmiset heräävät heti sitä kokeilemaan. Ukikyytiä käyttämällä voi äänestää sen puolesta, että Uuteenkaupunkiin saadaan pysyvästi paikallisliikennettä. Vaikka kyytiä ei nyt välttämättä tarvitsisikaan, Ukikyydillä voi lähteä vaikka kauppareissulle. Jossain vaiheessa kutsuliikenteelle nimittäin saattaisi olla välttämätöntäkin tarvetta. Aina käytössä ei ole omaa autoa, eikä pyöräilykään ole joka tilanteessa mahdollista. Kutsuliikenne ei ole vain iäkkäille tarkoitettua palvelua, vaan kaikenikäiset voivat käyttää Ukikyytiä mennessään esimerkiksi harrastuksiin.

Paikallisen joukkoliikenteen järjestämisessä Uudessakaupungissa on haasteena kunnan suuri koko. Kaupunki on pinta-alaltaan suurempi kuin esimerkiksi Turku. Tässäkin kokeilussa joudutaan aluksi keskittymään vain keskustaan, missä sielläkin välimatkat ovat pidentyneet. Kun takavuosina asuinalueilla, esimerkiksi Ruokolassa ja Hakametsässä, oli oma kauppa, nyt kauppareissulle on lähdettävä parin kilometrin päähän. Välimatka on ostoskasseja raahaten ja kävellen pitkä ja talvipyöräilyssä on riskinsä. Kutsuliikenne olisi joustava ja toimiva ratkaisu Uuteenkaupunkiin, kun kuljetettavana ei ole kerralla suuria väkijoukkoja.

Ukikyyti-kokeilussa käytetään Matkahuollon Reitit ja liput -sovellusta. Samaa sovellusta käytetään myös pitkän matkan bussiliikenteessä. Sovelluksessa voi rakentaa myös matkaketjuja. Sovellusta esiteltiin maanantaina Uudessakaupungissa ja sen käyttö vaikutti helpolta. On kuitenkin hyvä, että kaupunki on huomioinut myös ne ihmiset, jotka eivät omista älylaitteita tai eivät halua käyttää digisovelluksia. Ukikyydin voi tilata myös puhelimitse.

Tilaa auton sitten miten tahansa, tärkeintä olisi, että Ukikyydit saavat matkustajia. Kyytejä ajetaan kahdella kuusipaikkaisella autolla. Auto poimii samaan suuntaan samoihin aikoihin liikkuvat yhteen kyytiin ja kuten Linjuripolkassa lauletaan: Linja-autossa on myös tunnelmaa.

Teija Uitto